18 lectii învățate din Olimpiada din 2012 (Londra)

18 lectii învățate din Olimpiada din 2012 (Londra)

Am scris acest articol acum multi ani…

… si e fascinant cum toate lectiile sunt inca 100% valabile!

Am fost inspirat sa scriu despre Olimpiada pentru ca este un eveniment extraordinar de inspirational!

Si pentru ca vreau sa evadez din atmosfera de certuri, lamentari si mediocritate prezenta in aceste zile.

Am scris acest articol pentru ca vreau sa iti ofer o colectie de povesti si lectii de viata pe care Olimpiada le-a facut posibile.

Intotdeauna am avut o admiratie deosebita pentru sportivii de performanta si acest articol este si un tribut pentru munca, sacrificiile si dedicarea lor.

Citeste, ia aminte si lasa-te inspirat sa iti schimbi viata in bine!

Romania Fencing

1.Nivelul de dedicare determina nivelul de excelenta!

Sunt sute de mii de “doritori” sa ajunga la Olimpiada. Zeci de mii se antreneaza. Cateva sute sunt selectati. Insa doar cei mai dedicati ajung intr-o finala olimpica.

M-a impresionat interviul dat de componentii echipei de spada a Romaniei care au cucerit argintul. Majoritatea dintre ei au mai mult de 20 de ani de scrima. Exact! 20 de ani! Cred ca nu mai e nimic de adaugat…

Gabby Douglas

2. Fiecare medaliat olimpic are un antrenor de top!

Acum un an, Gabby Douglas a fost “dezastru” la campionatele nationale, in timp ce adversara ei, Jordyn Wieber, era campioana mondiala si favorita certa.

Poreclita “veverita zburatoare”, la doar 16 ani, Gabby este prima gimnasta de culoare care castiga proba de individual compus si medalia de aur cu echipa de gimnastica a USA.

S-a antrenat departe de ochii lumii cu Liang Chow, cel care a ajutat-o si pe Shawn Johnson sa fie medaliata cu aur la Olimpiada de la Beijing. Antrenorul face o diferenta esentiala!

Michael Phelps

3. Daca te prinde soarele in pat, n-ai nici o sansa sa fii cel mai bun!

Nu cred ca e neaparat si cazul echipelor, dar atletii din competitiile individuale se trezesc pana la ora 6 in fiecare dimineata. Fiecare stie ca nu se poate baza decat pe sine.

Daca nu se pregateste, esecul este garantat. Daca nu se trezeste, va fi depasit de competitorul care se trezeste inainte de rasarit.

Michael Phelps – cel mai mare olimpian al tuturor timpurilor cu 22 de medalii dintre care 18 de aur, se trezeste de 20 de ani inainte de ora 6. Si ca el sunt toti olimpicii, mai ales cei din probe individuale.

Mihai Covaliu

4. Cu cat pui mai mare presiune pe tine, cu atat ai mai multe sanse sa esuezi!

Nationala Romaniei de spada, campioana mondiala la zi – a fost eliminata in sferturi – desi era cotata cu prima sansa. Casele de pariuri ne vedeau cu prima sansa. Insa presiunea excesiva a rigidizat echipa noastra. Crisparea a fost atent speculata de echipa Koreei de Sud care a asteptat cuminte ca fetele noastre sa greseasca sub presiune.

In schimb, echipa masculina de spada condusa admirabil de Mihai Covaliu a profitat de presiunea adversarilor. Romania a invins Rusia, care era cotata ca favorita. Si asa s-a demonstrat ceea ce Covaliu stia deja: “la scrima nu castiga favoritii”.

Tiki Gelana

5. Nu stii de ce esti in stare pana nu dai totul!

Tocmai am vizionat finalul maratonului feminin. Am vazut un sprint de 1 kilometru (!!!) cu care sportiva din Ethiopia, Tiki Gelana, a castigat aurul in fata altor 3 competitoare, stabilind si un nou record olimpic!

Iti poti inchipui cum e sa sprintezi 1 kilometru dupa ce ai alergat deja 41? Cu greu… si totusi se poate. Si atunci te intreb: este miza ta suficient de importanta pentru tine ca sa dai totul?

Diving Jumps

6. Pregatirea mentala este mai importanta decat pregatirea fizica!

Toate echipele, toti atletii de la Olimpiada lucreaza in mod activ cu vizualizarea, cu imaginea perfecta a miscarii si strategiei pe care o vor folosi. Vad in cele mai mici detalii fiecare secventa. Petrec ore intregi in concentrare mentala.

Unul dintre sporturile la care se vede cel mai bine acest lucru este sarituri in apa. Si cu cat este mai mare inaltimea cu atat este necesara o pregatire mai atenta.

Poate ca si tu ai incercat sa sari in apa si nu ti-a iesit cum ti-ai propus… pentru ca mintea avea o idee neclara pe care corpul a interpretat-o la fel de neclar. Cea mai mica eroare la sariturile in apa poate insemna o acidentare serioasa sau chiar finalul carierei. Nimic nu este lasat la intamplare.

London Olympics Design

7. Atentia la detalii face toata diferenta!

Imi place foarte mult estetica de la aceasta Olimpiada. Britanicii au facut o treaba foarte buna! Apreciez in special, cromatica.

Evenimentele au coduri de culori si transmit o imagine unitara care in fundal spune “ne-am gandit cum sa iti oferim cea mai buna experienta posibila”. Iar daca ai organizat proiecte in viata ta, cred ca iti dai seama ca, Olimpiada este intre cele mai complexe evenimente – daca nu chiar cel mai complex – care se organizeaza in acest moment in lume.

Felicitari si respectele mele pentru organizatori.

8. Nu renunta niciodata, nici cand sansele sunt impotriva ta sau esti privit cu neincredere!

Michael Phelps – nu a luat medalie, a iesit doar pe 4 in prima cursa in care a participat la aceasta Olimpiada. Adversarul si viitorul star al inotului american, Ryan Lochte era pe val, a castigat acea cursa si venea tare din urma.

Au fost numerosi cei care ii cantau deja prohodul lui Phelps. S-a scris prin ziare ca e apusul carierei prodigioase a lui Phelps… dar nu a fost deloc asa… “Cel mai bun olimpian din istorie” asa cum a fost denumit, s-a ridicat, s-a sters de praf si si-a incheiat cariera stralucitor… cu alte 4 medalii de aur si 2 de argint cucerite in ultimele zile la Londra.

9. Depaseste-ti conditia si devino mai mult decat povestea ta!

Kayla Harrison, 22 ani, este prima sportiva in proba de judo care a castigat aurul olimpic pentru USA. Acest succes insa nu spune nimic despre lupta pe care a avut-o de dus pana aici. La 16 ani, era o sportiva devastata emotional si cu porniri suicidale dupa ce fusese agresata sexual de un fost antrenor. Toata lumea vorbea despre experienta ei si o compatimea.

Insa, cu noua luni inainte de Olimpiada, si-a asumat ceea ce a trait si a dat un interviu in USA Today in care si-a spus povestea. Astazi, Kayla spune “esti o victima doar daca iti permiti a fi una” si incurajeaza persoanele abuzate sa isi spuna povestea si sa mearga mai departe.

Dana-Vollmer1

10. Cand lucrurile nu merg conform planului, ia o pauza!

Dana Vollmer de 24 de ani, a devenit prima femeie care a inotat suta de metri in stilul fluture sub 56 de secunde. In 2008, Vollmer a iesit doar a cincea in aceeasi proba la Beijing.

In loc sa se indarjeasca si sa se antreneze din greu, si-a luat o perioada de resetare si a plecat in Fiji sa invete copii sa inoate. S-a intors alt om si a devenit cea mai rapida inotatoare din istorie pe aceasta distanta.

rio-olympics

11. Stabileste-ti obiectivul si fii dispus sa platesti pretul!

Olimpicii fac sacrificii de neimaginat pentru cei care nu au o viata sportiva de aceeasi intensitate.

In cele mai multe cazuri e vorba de 11 luni de cantonament intr-un an. Insa pentru cativa, pretul platit merita rezultatul obtinut. Si sunt dispusi sa il plateasca.

Oscar Pistorius

12. Nu-i lasa pe altii sa iti spuna ce este posibil pentru tine!

Oscar Pistorius este primul atlet cu ambele picioare amputate care a participat la Olimpiada si a reusit sa se califice din sferturi in semifinale in cursa de 400 de metri.

A fost nevoie sa dea in judecata comitetul olimpic pentru a i se permite sa participe. A luptat ani de zile pentru a primi acest drept. Staruintele lui au dat rezultate si Oscar a reusit sa aprinda imaginatia a milioane de privitori cu determinarea lui.

Gestul lui este fara precedent si muta in mentalul colectiv granita lui “nu se poate” mult mai departe.

SK vs E

13. Nici un meci nu este castigat dinainte!

Korea de Sud a eliminat Marea Britanie la fotbal. Englezii jucau acasa, cu proprii spectatori si avea in lot multi jucatori din nationala mare de fotbal (pentru cei care nu stiu, la Olimpiada, la fotbal sunt admisi doar jucatori sub 23 de ani, si doar 3 jucatori peste aceasta varsta).

Korea a jucat cu o echipa de anonimi. Insa acesti jucatori au muncit si au reusit sa se califice dupa prelungiri si 11 metri. Lupta pentru sansele tale pana la capat si ai o sansa sa invingi si favoritii.

Sandra Izbasa

14. Ca sa fii in top e nevoie ca vointa sa fie mai mare decat durerea!

Ce exemplu mai bun decat Sandra Izbasa, cea mai proaspata castigatoare a unei medalii de aur pentru Romania.

Pana de curand era inca accidentata si era incerta pentru Olimpiada. Cand esti 100% congruent cu obiectivul tau, limitele pe care le percepi despre tine tind sa se dilueze si sa devina mult mai permisive.

Erick Barrondo

15. Daca iti poti crea o imagine in minte cu rezultatul pe care ti-l doresti, pui pasiune si muncesti, scrii istorie!

Este cazul lui Erick Barrondo, de 22 de ani, care a castigat o medalie de argint in cursa de 20 de km. Este prima medalie din istorie obtinuta de statul Guatemala in toate participarile la Olimpiada incepand din 1952.

Ce este cu adevarat remarcabil, este ca el si-a facut o medalie din piatra cu care s-a si fotografiat inainte de Olimpiada. Evident, apoi a crezut cu pasiune si a muncit. Dar a scris istorie!

Hiroshi Hoketsu

16. Poti fi remarcabil la orice varsta!

Japonezul Hiroshi Hoketsu a devenit cel mai batran sportiv de la Olimpiada. 71 de ani!

Si mai remarcabil este ca Hiroshi participa la Olimpiade inca din 1964. Iar perspectiva lui asupra vietii este spectaculoasa: “Cea mai mare motivatie pe care o am relativ la a continua sa particip este ca simt ca progresez!” Asta da lectie de viata!

17. Ce faci cu viata ta depinde in primul rand de tine!

Sunt impresionat de povestea lui Razvan Martin, cel care a luat bronzul la haltere pentru Romania. Este prima medalie la haltere pe care a obtinut-o un roman dupa Nicu Vlad in 1996.

La doar 20 de ani, Razvan are o poveste de viata incredibila. Orfan de tata de la 3 ani si parasit de mama la 6 ani, a trait pe strazi si a mancat de pe jos pana a ajuns intr-o baza sportiva la Bistrita si a inceput sa se antreneze.

Poti sa te plangi, sau poti sa iti asumi viata! Ambele sunt alegeri pe care le faci TU!

Win vs Lose

18. Ai castigat, continua! Ai pierdut, continua!

Este sloganul cel mai important al Olimpiadei. Pentru ca Olimpiada este in primul rand o metafora pentru cei care nu participa. Pentru tine si pentru mine, Olimpiada este un moment de inspiratie.

Este o lumina aruncata asupra ceea ce se poate obtine prin dedicare, pasiune, planificare, disciplina, organizare… si multa munca facuta cu consecventa.

Este oportunitatea de a ne evalua inca o data viata si a decide daca vrem sa fim doar mediocri sau vrem sa fim extraordinari… pentru ca ambele optiuni ne sunt la indemana!

Wake Up & LIVE!

Dan

Distribuie

Despre Autor
____
Dan Luca este expert în productivitate și în echilibrul dintre profesie și viața personală. El ajută antreprenorii să-și creeze un mod de viață care să pună în echilibru familia, sănătatea, pasiunile, spiritualitatea și profesia, astfel încât să aibă cea mai bună viață posibilă. 

Mă bucură interesul tău!

Lasă-mi te rog datele tale
să te contactez