Programul saptamanal de lucru al antreprenorului productiv

Programul saptamanal de lucru al antreprenorului productiv

Ce reprezinta acest obicei? Este un nou mod de a lucra in timpul saptamanii care genereaza rezultate mai bune si o diminuare a nivelului de stres. Este astfel reinventata saptamana de lucru de 5 zile (LUNI-VINERI).

Cui se adreseaza acest obicei? Tuturor antreprenorilor si expertilor care isi pot stabili singuri programul.

5 obstacole depasite cu ajutorul acestui obicei

  • Anxietatea resimtita duminica seara in asteptarea celor 5 zile de munca pe branci
  • Epuizarea de la mijlocul saptamanii
  • Pierderea focusului dupa primele 2 zile ale saptamanii
  • Oboseala resimtita in weekend datorata prea multor ore lucrate in timpul saptamanii
  • Orele excesive de munca ce genereaza rezultate nesatisfacatoare

Cosmarurile mele cu fisierele Excel

La inceputul anului 2007 stiam ca, daca nu imi dadeam demisia din postul meu de Auditor Senior in cadrul PwC, m-as fi imbolnavit foarte tare… sau si mai rau…

Cum stiam asta?

Incepusem sa am cosmaruri cu fisierele Excel in care soldul dintre active si pasive nu era egal. De asemenea, incepusem sa vorbesc in somn si sa cer sa mi se ofere mai mult timp pentru finalizarea rapoartelor. Mai mult decat atat, rareori trecea o zi fara sa am o durere de cap.

Mintea mea era atat de conectata la toate aspectele job-ului meu incat nu mai puteam sa mananc si sa dorm corect sau sa am o viata functionala ca si sot, fiu si prieten.

La acea vreme lucram 18 ore pe zi, lucram in majoritatea weekend-urilor si existau multe saptamani in care lucram chiar si mai mult de 100 de ore.

Atinsesem un nivel de epuizare care nici nu stiam ca exista. Chestia e ca si colegii mei de serviciu faceau mai mult sau mai putin acelasi lucru. Presiunea grupului intr-un astfel de mediu de lucru intensiv era de nesuportat. De fapt, unul dintre colegii mei chiar a murit din cauza suprasolicitarii.

Japonezii se confrunta cu astfel de decese datorita muncii si chiar au si un termen pentru moartea datorata extenuarii – Karoshi. Eu insa nu am crezut niciodata ca pot si eu sa fiu supus acestui risc pana la moartea colegului meu.

Cel mai enervant aspect al timpului indelungat petrecut la birou era ca, la un moment dat, am devenit extrem de ineficient si aveam nevoie de foarte mult timp chiar si pentru finalizarea taskurilor de baza. Uitandu-ma in urma, acesta a fost cel mai frustrant aspect al timpului petrecut lucrand pana la epuizare.

In prezent: sunt un expert in productivitate. Am studiat si testat sute de strategii. Am descoperit pe pielea mea si cu ajutorul celor aproximativ 10,000 de absolventi ai programelor de coaching si ai e-cursurilor ca, daca vrei sa fii extrem de productiv in mod constant, ai nevoie de perioade strategice de odihna – pauze in timpul zilei dar si in timpul saptamanii.

Din acest motiv, consider ca energia mea este cel mai de pret bun pe care il am si pauzele sunt una dintre cele mai importante modalitati de reincarcare a bateriilor. Asadar, a-mi lua o zi libera in mijlocul saptamanii a fost cea mai buna idee pe care am avut-o de cand am decis sa ma trezesc la 5AM. Daca nu imi iau liber miercuri si in weekend, sansele sunt foarte mari sa fac in 70 de ore mediocre ce as fi putut realiza in 50 de ore geniale.

Stiinta din spatele acestui obicei

Am descoperit ca oamenii care lucreaza mai putin sunt mai productivi, mai putin stresati si mai fericiti.

In concordanta cu datele referitoare la productivitatea europeana, compilate de ziarul The Guardian, tari precum Olanda au un nivel al productivitatii foarte ridicat in timp ce media orelor lucrate pe saptamana este scazuta. Spre exemplu, in Grecia, saptamana de lucru dureaza, in medie, 42,2 ore pentru toate tipurile de angajati iar indexul productivitatii este de 76,3 (comparat cu standardul UE care este 100). Pe de alta parte, in Olanda, media orelor lucrate pe saptamana este de 30,5 iar indexul productivitatii este de 136,5.

Aceste date indica faptul ca, cu cat sunt mai fericiti angajatii si cu cat mai scurta este saptamana medie de lucru, cu atat mai productivi ajung sa fie. Precum subliniaza Uri Friedman in revista The Atlantic, interconexiunile pot fi complexe insa ideea principala este ca mai multe ore petrecute la serviciu nu genereaza intotdeauna o crestere a productivitatii.

Am inteles ca lucram prea multe ore la un nivel scazut al productivitatii. Asadar, am luat decizia sa lucrez doar 4 zile pe saptamana si sa ma odihnesc in celelalte 3.

Cum functioneaza acest plan?

  • Luni (zi de lucru)
  • Marti (zi de lucru)
  • Miercuri (zi de odihna)
  • Joi (zi de lucru)
  • Vineri (zi de lucru)
  • Sambata (zi de odihna)
  • Duminica (zi de odihna)

Pentru fiecare zi de lucru alege un singur obiectiv (iti voi explica de ce doar unul si nu mai multe intr-un alt articol) si gandeste-te cum iti poti petrece zilele de odihna astfel incat sa iti tii mintea ocupata cu altceva decat cu munca. Cea mai buna modalitate de a face asta pe care o cunosc este sa practici un hobby care te absoarbe trup, suflet, minte si emotii. Un hobby in vcare te cufunzi cu toata fiinta ta.

Exemple de practici corecte si incorecte

  • Sa fii sunat de oameni si astfel sa iti strici zilele de odihna
  • Deleaga totul si spune-le tuturor ca nu vei fi disponibil. Foloseste fisa de delegare oferita in articolul privind delegarea corecta.
  • Concedii in zilele tale de lucru
  • Daca este cu adevarat important atunci ia-ti o zi suplimentara de odihna. Ca sa eviti insa sa cazi in capcana evenimentelor neimportante aplica regula conform careia fiecare zi de lucru pe care o transformi in zi de odihna nu poate fi recuperata lucrand intr-o zi viitoare de odihna.
  • Sa fii tentat sa lucrezi intr-o zi de odihna din cauza volumului mare de munca
  • Simplu, nu o face! Imagineaza-ti ca ai doar 4 zile intr-o saptamana la fel cum ai doar 24 de ore pe zi. Nu poti schimba acest lucru.

Template obicei

Pentru a-ti face viata mai usoara am creat un template in care iti poti nota programul pentru 4 saptamani si ti-l poti lipi de perete. Descarca-l de mai jos, printeaza-l si apoi completeaza-l cu informatiile necesare urmatoarei tale luni productive.

Distribuie

Despre Autor
____
Dan Luca este expert în productivitate și în echilibrul dintre profesie și viața personală. El ajută antreprenorii să-și creeze un mod de viață care să pună în echilibru familia, sănătatea, pasiunile, spiritualitatea și profesia, astfel încât să aibă cea mai bună viață posibilă. 

Mă bucură interesul tău!

Lasă-mi te rog datele tale
să te contactez