#036 SISTEM PENTRU ÎNCREDERE [Martorul Tăcut]

“Câștigi putere, curaj și încredere din fiecare experiență în care te oprești și privești frică în ochi”
(Eleanor Roosevelt)


Transformare

Încrederea în sine depinde mai mult de capacitatea noastră de a face anumite lucruri, în timp ce stima de sine reprezintă rezultatul unei auto-evaluări și are un rol foarte important în stabilirea identității noastre.

Încrederea în sine se referă la a fi conștient că ai o valoare ridicată că persoană. 

La fel cum înseamnă și să devii conștient de faptul că ai suficientă valoare de oferit celor din jurul tău.

Încrederea în sine reprezintă acel sentiment de siguranță care dăinuie adânc în interiorul tău și care îți oferă certitudinea că meriți tot ce e mai bun în viață și că ești capabil să performezi.


Implementare

Există 3 surse principale care influențează nivelul încrederii în propria persoană:

A. Experiențele noastre din trecut

Ceea ce face diferența între o persoană care are o puternică încredere în sine și un om care nu are deloc încredere în propria persoană, sunt situațiile din trecut către care alegem să ne îndreptăm atenția și energia.

Cei care au încredere în propria persoană și-o hrănesc concentrându-se, în fiecare zi, pe succesele mari și mici pe care le-au avut pe parcursul vieții.

La polul opus, o persoană care nu are încredere în sine se focusează pe dezamăgirile, eșecurile și decepțiile pe care le-au experimentat în trecut.

Problema cu acest comportament este că, în majoritatea cazurilor, degenerează într-un mecanism care se numește “profeția care se autoconfirmă”.

De exemplu, dacă cineva crede că e neatrăgător și că nimeni nu ar putea fi vreodată interesat de el – datorită unor decepții multiple pe care le-a suferit în trecut – cum crezi că se va comporta atunci când se va simți atras de cineva?

Crezi că va avea suficientă încredere ca să abordeze persoană respectivă?

Dar în cazul în care cineva s-ar arăta interesat de el, crezi că ar răspunde la sentimentele persoanei respective sau crezi că ar respinge-o din start pentru că ar considera că o astfel de experiență ar fi prea frumoasă ca să fie adevărată?

Pentru că această persoană are convingerea că nimeni nu ar putea fi vreodată interesat de ea, nu va lua nici un fel de măsură ce ar putea duce la dovedirea netemeiniciei credinței respective.

Persoana respectivă va trage direct concluzia că nu are nici un sens să încerce iar astfel profeția sa se adeverește… din nou și din nou și din nou… datorită unei convingeri limitative pe care nu știe cum sau nu își dorește încă să o schimbe.

B. Experiențele altor persoane din trecut

În data de 6 mai 1954, Roger Bannister a realizat un lucru pe care tot restul lumii îl credea imposibil… a alergat o milă într-un timp sub 4 minute… mai precis în 3 minute 59 de secunde și 4 milisecunde. Dar a reușit.

Crezi că după data de 6 mai mai credea cineva că este imposibil să alegi o milă în sub 4 minute? Bineînțeles că NU! 

La doar 46 de zile distanță un alt atlet a bătut acest record alergând o milă în 3 minute și 58 de secunde.

Și apoi încă unul… și încă unul… pentru că deja nu mai era imposibil. 

Nu a fost nevoie decât un singur om care să demonstreze acest lucru.

Acum, gândește-te la un obiectiv pe care vrei să le realizezi însă ți-ai spus că “Este imposibil să fac acest lucru! “. 

Chiar este imposibil? 

Crezi că nu vei reuși să găsești o persoană exact ca tine care să fi atins deja ținta respectivă?

Mai bine decât atât… ia o foaie de hârtie A4 și scrie în partea stânga toate obiectivele care au status-ul “Este imposibil! ” pentru tine.

Apoi, pentru fiecare obiectiv în parte fă un research temeinic până când găsești acea persoană care a îndeplinit obiectivul considerat de tine ca fiind imposibil. 

Trece numele persoanei în partea dreaptă.

E posibil să rămâi surprins să vezi că numele pe care îl treci în partea dreapta să fie chiar al unui membru al familiei sau al unui prieten.

Însă chiar dacă acel nume este complet necunoscut pentru tine, simplu fapt că l-ai trecut în partea dreaptă a foii de hârtie șterge particulă “im” atribuită obiectivului tău și rămâi doar cu următoarele cuvinte “Este posibil!”

C. Experiențele noastre din prezent

Mă refer la acele situații în care avem de realizat o activitate care necesită o doză mare de încredere în propria persoană (spre ex, susținerea unui discurs) și în care primim cuvinte de laudă de la un prieten pentru un sfat acordat.

Laudă respectivă nu ne este acordată cu scopul de a ne crește încrederea în sine pentru a susține discursul și, cu toate acestea, acest efect se produce în mod inconștient. 

Ne simțim mai pregătiți să facem față provocării.

Un alt exemplu poate fi acesta: vrei să îți crești încrederea să o inviți în oraș pe acea persoană față de care ai început să ai sentimente… dar nu reușești să îți faci curaj.

Însă se întâmplă ceva neașteptat, într-o ședință în acea zi, șeful tău te laudă în prezența întregului departament. 

Instantaneu acest lucru îți crește încrederea în propria persoană… iar urmarea o poți intui… 

În final, aș mai vrea să îți ofer o încurajare: Nu te comporta ca un elefant!

Știi cum se dresează un elefant?

Încă de când este pui, acesta este imobilizat cu o funie groasă legată de picior la un capăt și de un pripon bine înfipt în pământ la celălalt capăt.

Puiul de elefant va încerca de câteva ori să se elibereze dar nu va reuși nici să rupă funia, nici să smulgă priponul. 

După un timp, elefantul va renunța să mai încerce să se elibereze.

În acel moment, îngrijitorul va înlocui funia groasă cu o sfoară mult mai subțire însă elefantul nu va face nici o încercare să fugă.

Chiar dacă devine adult și ar putea rupe cu ușurință sfoară, el va continua să stea liniștit, recunoscându-și captivitatea.

Așa se întâmplă și cu oamenii. 

De-a lungul vieții avem parte de experiențe care ne limitează opțiunile. 

Precum elefantul, suntem prinși cu sfori subțiri de pripoanele vieții. 

Acest comportament se numește “neajutorare învățată”.

Este un concept care descrie starea la care ajunge un om datorită expunerii la evenimente nefaste succesive. 

Dacă orice face persoană în aceste situații nu are nici o eficientă, ea învăță să fie neajutorată, chiar dacă sforile devin subțiri.

De aceea este esențial să îți revizuiești cât mai des ce este “posibil” și “imposibil” și să ieși din zona de confort ca să faci și lucruri inconfortabile.

E foarte posibil să constați în cele mai multe cazuri că a fost mult mai ușor decât ți-ai imaginat!


Sustenabilitate

1. Scrie pe o foaie între 5 și 10 lucruri pe care vrei să le realizezi însă le consideri dificile și îți e greu să te imaginezi că le poți face.

2. Pe o foaie diferită scrie cele mai mari 20 de victorii din viața ta. Compară-ți victoriile cu lucrurile dificile pe care vrei să le faci. Au rămas la fel de dificile?

3. Fă-ți o listă cu oameni care au avut de înfruntat adversități mult mai mari ca ale tale și au reușit lucruri similare cu cele pe care vrei să le obții și tu. Câțiva oameni remarcabili pe care îi poți căuta pe youtube care te pot inspira sunt:

(Rick and Dick Hoyt, Nick Vujicic, John Goddard, Susan Boyle, Arthur Boorman)

4. Acum, după ce ai făcut și acest lucru, mai uită-te încă o dată pe obiectivele tale. Au devenit ele mai mici sau ai crescut tu?

Ține minte vorba lui Jim Rohn:

“Nu îți dori să fie mai ușor, dorește-ți să fii tu mai bun”

Caută în tine Martorul Tăcut al experiențelor tale din trecut sau din prezent care te poate susține în cele mai îndrăznețe proiecte. 

E acolo, așteaptă să fie accesat!  

Be a 5AM HERO! 

Dan-the-Systems-Designer

Descarcă resursele Gratuite!

Alătură-te altor 10,000 de performeri care adoră provocările și sistemele de creștere personală și de business.

Sistem Newsletter

Fără spam. Întotdeauna gratuit. La momentul potrivit.

Mă bucură interesul tău!

Lasă-mi te rog datele tale
să te contactez