18 Lectii Invatate din Olimpiada de la Rio (2016)

18 Lectii Invatate din Olimpiada de la Rio (2016)

[et_pb_section admin_label=”section”]
[et_pb_row admin_label=”row”]
[et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Text”]Mi-am dorit să scriu o continuare a articolului cu lecțiile învățate dupa Olimpiada din 2012, pentru că acest eveniment sportiv planetar: “mustește” de povești extraordinare, de eroi necunoscuți și de lecții de viață pe care le putem învăța.

Dacă nu ai citit deja articolul despre Olimpiada din 2012 de la Londra, click aici sa il citesti (toate lecțiile sunt 100% actuale și azi ca și atunci).

Am scris acest articol așa cum mi-ar fi plăcut mie să îl citesc… dar, chiar dacă am făcut extrem de mult research, din păcate nu l-am găsit, așa că… l-am scris eu.

În acest articol nu vei găsi referințe la vedetele Usain Bolt, Simone Biles, Katie Ledecky sau alți titani care au luat multiple medalii de aur…

… nu, acest articol este mai ales despre cei care și-au depășit condiția, care au trecut peste obstacole extrem de grele, și care, chiar dacă nu au câștigat (unii dintre ei) au o poveste și o lecție de viață mult mai valoroasă.

Citește, ia aminte și lasă-te inspirat să îți schimbi viața în bine!

1. Excelența nu are vârsta!

Sud-africanul de 24 de ani, Wayne van Niekerk, a reușit să zdrobească recordul mondial la 400m care îi aparținea lui Michael Johnson de 19 ani. A reușit acest lucru chiar dacă a alergat pe culoarul 8, care se spune, este cel mai dificil pentru a obține un timp performant.

Dar toată această reușită nu ar fi fost posibilă fără excelenta antrenoare a sa, Ans Botha în vârstă de 74 de ani! Da, ai citit bine, străbunica antrenoare este cea care l-a antrenat și pregătit pentru această super-performanță.

Inițial, Wayne alerga 200m și era mai mereu accidentat pentru că nu își doza optim sprintul necesar acelei distanțe. Ans Botha l-a mutat pe distanta de 400m și rezultatele au apărut foarte repede. Antrenoarea strabunică a avut și alți elevi în Olimpiadă în alte discipline. După cum ea însăși spune, deși o să celebreze în acestă toamnă 75 de ani, nu are nici o intenție să o lase mai încet…

Întrebare: Tu in ce domeniu te consideri prea bătrân/tânăr să începi sau să contezi?

2. Muncește până când idolii tăi îți devin rivali!

Cel care l-a întrecut pe legendarul deja, Michael Phelps, în finala de 100m fluture de la Rio, nu este doar un competitor, este și un fan. Joseph Schooling l-a întâlnit pentru prima dată pe Phelps în 2008 pe vremea când avea doar 13 ani. Poza cu întâlnirea de atunci a facut deja senzație pe internet.

Joseph a spus ca întâlnirea cu idolul său l-a făcut să își dorească să fie un înotător mai bun și l-a considerat pe Michael ca fiind cel mai important model al său în toată cariera sa de până atunci.

La Rio, acum în vârstă de 21 de ani, a câștigat prima medalie de aur pentru Singapore întrecându-și idolul. În paranteză fie spus, Joseph e doar al 3-lea înotător care îl întrece pe Phelps într-o competiție la Olimpiada)… ceea ce face realizarea cu atât mai impresionantă.

Întrebare: Care este un idol de al tău cu care ai vrea să devii rival?

3. Cu cât pui mai multă presiune pe tine, cu atât ai mai multe șanse să ratezi!

În articolul despre Londra 2012, menționam cu mare regret ratarea echipei noastre de spadă pentru că deși a intrat în concurs ca și favorită, a clacat sub presiune și a fost eliminată încă din sferturi.

De data asta însă, presiunea a fost mult mai redusă, nu au mai fost cotate cu prima sansă și au beneficiat de faptul că echipa SUA a clacat sub presiune.

Este semnificativ și faptul că înainte de plecarea la Londra li se spuneau “să vă întoarceți cu medaliile de aur”… iar înainte de plecarea la Rio (ținând cont de amenințările teroriste, Zika, etc.) li se spunea cel mai des… “să vă întoarceți cu… bine”.

A ramas de povestit nepotilor ultima tusa a Anei Maria Popescu din ultimul asalt cu care Romania a castigat aurul. Poza este extrem de sugestiva si arata nivelul de arta de care este capabila campioana noastra.

Întrebare: În ce domeniu pui prea multă presiune pe tine și nu îți realizezi potențialul?

4. Nu respecți regulile, ești exclus!

Chiar dacă în alte contexte, vederile tale politice sau de altă natură diferă față de ale adversarului tău sportiv, când intri în competiție, și mai ales la o Olimpiadă, este doar despre sport!

Comitetul Internațional Olimpic a anunțat că judoka egiptean Islam El Shehaby, care a refuzat să dea mâna cu adversarul său israelian, a fost exclus de la Jocurile Olimpice.

Sportivul egiptean a recunoscut că nu a vrut să dea mâna cu un israelian și, în conformitate cu regulamentul din judo, nu este obligat să facă acest lucru, însă CIO l-a contrazis, subliniind că El Sharaby a încălcat regulile fair-play-ului, precum și spiritul Jocurilor Olimpice prin comportamentul său.

Întrebare: Din ce domeniu te auto-excluzi pentru ca nu ești dispus să respecți regulile?

5. Uneori, înainte să câștigi o competiție cu alții, e nevoie să câștigi o competiție cu propria persoană.

E foarte seductiv să vrei să fii primul într-o competiție.

Să vrei să îi învingi pe alții că să demonstrezi cât ești de bun. Uneori însă, ca să poți să ai șansa să intri într-o competiție e nevoie să câștigi o luptă internă. Poate fi vorba despre o boală, o convingere limitativă sau chiar un mod de viață care nu susține performanța.

Santiago Lange – câștigător la catamaran a avut de dus o luptă cu cancerul la plămâni. După ce a fost diagnosticat anul trecut cu această boală, a folosit motivația acumulată în cele 5 participări și 2 medalii de bronz de la Olimpiadele anterioare pentru a se reface aproape miraculos.

Chiar el spunea “am fost foarte pozitiv pe durata celor 6 luni cât a durat totul. A fost foarte dificil, dar am învățat foarte mult din această experiență!”

Întrebare: Care este o lupta interioară pe care încă nu ai câștigat-o? Cum o poți câștiga?

6. Te poți bucura pentru că ai participat, chiar dacă nu ai câștigat!

David Katoatau a luat doar locul 14 la haltere. Cu toate astea a stârnit senzație pentru că și-a încheiat reprezentația cu un dans care deborda de energie și bucurie.

Cei prezenți l-au încurajat și ovaționat, însă mai târziu el a declarat că motivul principal pentru care a făcut acest lucru este să tragă un semnal de alarmă asupra faptului ca țară sa natală, Kiribati, care se afla pe o insulă, se scufundă tot mai mult de la an la an datorită încălzirii globale.

E un avertisment lansat care spune printre altele că mai mult de 100,000 de suflete își pot pierde în perioada următoare zâmbetul de pe față și plăcerea de a dansa.

Întrebare: În ce domeniu ești frustrat că nu ai încă rezultatele pe care ți le dorești? Ce poți sărbători totuși chiar și acum?

7. Poți găsi scuze sau poți găsi soluții. Tu alegi!

Luptătorul Ionuț Panait și-a luat concediu fără plată pentru a merge la Olimpiada, pentru că lucrează pe un șantier în Germania, unde pune țiglă pe case. Visul de a participa la Jocurile Olimpice l-a împins la sacrificii impresionante.

Și-a luat o săptămână de concediu, a plecat la un concurs în Mongolia unde s-a calificat pentru Olimpiadă, iar acum și-a îndeplinit marele vis: o participare la Jocurile Olimpice.

Crescut într-un orfelinat din Bușteni, Ionuț Panait spune că a fost obișnuit de mic cu munca grea, motiv pentru care nu consideră că povestea sa este specială.

Întrebare: Tu ce poveste îți spui ca sa îți motivezi amânările și modul în care eviți să îți urmezi pasiunile?

8. Durează ani să îți construiești o reputație și minute să o pierzi!

Ryan Lochte era văzut la începutul Olimpiadei ca unul dintre starurile delegației SUA având în contul sau 12 medalii olimpice, pe locul 2 după legendarul Michael Phelps. Însă, într-un moment de rătăcire, într-o noapte după o petrecere fiind încă sub influența băuturilor alcoolice, împreună cu alți 3 colegi din lotul de înot, au vandalizat o benzinărie.

Agenții de pază au intervenit, i-au imobilizat și legitimat. Din păcate, povestea pe care Ryan a spus-o în presă era departe de adevăr, pretinzând că a fost victima unei tâlhării sub amenințarea armelor.

Întreaga șaradă a fost clarificată în momentul în care poliția braziliană a dat înregistrarea surprinsă de camerele de supraveghere din benzinărie și a dovedit declarațiile mincinoase ale lui Ryan și ale colegiilor săi. În acest moment, Ryan este considerat o dezamăgire naționala în SUA, mai ales pentru de-serviciul de imagine adus lotului olimpic american. Adițional, Ryan a pierdut contracte de publicitate de mai multe milioane de dolari ca urmare a acțiunilor sale.

Întrebare: Care este cuvântul cu care vrei să fii asociat de toți cei care te cunosc?

9. Curajul poate lua forme diverse. Unele complet neașteptate…

Etiopianul Feyisa Lilesa a reușit un rezultat remarcabil prin clasarea sa pe locul 2 în proba de maraton. În momentul în care a trecut linia de sosire, Feyisa a încrucișat mâinile deasupra capului ca și când ar fi fost cu cătușe la mâini.

A repetat același gest și la festivitatea de premiere în semn de protest față de regimul dictatorial din țara sa natală. Imediat dupa aceea și-a manifestat îngrijorarea legată de faptul că ar putea fi omorât în țara sa la întoarcerea acasă. Indiferent de consecințe, a vrut să tragă un semnal de alarmă la nivel mondial în legătura cu abuzurile regimului dictatorial din Etiopia.

Întrebare: Care este nedreptatea pe care ai vrea să o vezi înlăturată din comunitatea ta? Ce ești dispus să faci ca acest lucru să se întâmple?

10. E suficient un singur om sa trezească la viață o țară întreagă!

Monica Puig a reușit una dintre cele mai mari surprize de la Olimpiada în momentul în care a câștigat finala de tenis la simplu femei. Clasata doar pe locul 34 în lume înainte de Olimpiadă, a reușit să se autodepășească și a învins 3 foste câștigatoare de Grand Slam – Garbine Muguruza, Petra Kvitova, iar în finală a reușit să treacă de numărul 2 mondial Angelique Kerber.

Cu un tenis spectacol, cu susținători înfocați în tribune, dar și cu toate inimile din Porto Rico bătând alături de ea, Monica a reușit să aducă prima medalie de aur din istorie țării sale natale. Iar ca performanța să fie și mai semnificativă, este prima femeie din țara sa care câștigă o medalie la Olimpiada.

Monica a declarat dupa finala câștigată că “am jucat cu toata inima și sufletul de care am fost capabilă. Am avut o încredere enormă în mine și mi-am ridicat jocul la cel mai mare nivel de până acum”. În Porto Rico încă nu s-au încheiat petrecerile…

Întrebare: Ce e nevoie să se întâmple ca să te simți motivat să schimbi un lucru semnificativ în viața ta?

11. Dacă “DE CE”-ul este suficient de mare, vei găsi și “CUM”-ul

Unul dintre cei mai speciali eroi ai Olimpiadei de la Rio este Julius Yego din Kenya care a obținut o medalie de argint la aruncarea suliței. Și eu am ridicat din sprâncene când am auzit că un atlet dintr-o țară cu foarte puțină tradiție în acest sport a reușit un așa rezultat neașteptat.

Într-un interviu acordat CNN, Julius povestește surpriza altor reporteri în legătură cu performanțele sale: “Vroiau să îmi întrebe antrenorul cum mă pregăteam înainte de competiții. Dar eu nu aveam antrenor. M-au întrebat apoi, eu cu cine mă antrenez? Iar eu le-am răspuns: YouTube”.

Întrebare: Ce îți dorești să faci, să fii, să ai… dar încă nu ști cum? În ce mod poți să îți crești DE CE-ul astfel încât să ajungi la CUM mult mai repede?

12. Chiar dacă ai eșuat, nu înceta să fii OM!

În calificările pentru cursa de 5000m, a avut loc cel mai negru coșmar al unui alergător: să se împiedice și să cadă. Din păcate a avut loc și al doilea cel mai negru coșmar al unui alergător: să se împiedice de un alt concurent deja căzut.

Pentru Abbey D’Agostino și Nikki Hamblin lucrurile pe care și le doreau cel mai puțin s-au întâmplat. Dar ceea ce a urmat a fost considerat cel mai autentic moment de Fair Play din toată Olimpiada de la Rio.

Chiar dacă s-au accidentat amândouă serios și calificarea în finală nu mai intra în calcule, cele doua s-au sprijinit și încurajat una pe alta să continue și să termine totuși cursa.

Lacrimi de frustrare amestecate cu bucurie le-au năpădit pe cele două după ce s-au îmbrățișat la linia de sosire. Urmarește video-ul să trăiești și tu emoția acestui moment de umanitate arătat de cele două alergătoare.

Întrebare: Când a fost ultima dată când ai făcut un gest de generozitate față de un strain în mod complet dezinteresat?

13. Nu renunța la visul tău indiferent de circumstanțele temporare în care te afli!

Pentru prima dată la această Olimpiada a fost constituita echipa imigranților alcătuită din sportivi din Siria și alte țări afectate de război. Toți acești sportivi au povești de viață care sunt de domeniul incredibilului. Dintre toți aceștia, se remarcă însă povestea unei înotătoare din Siria, Yusra Mardini, care trăiește acum în Germania.

În drumul său către țara adoptivă, Yusra a fost nevoită să traverseze marea între Turcia și Grecia. La un moment dat, barca gonflabilă în care se afla, a început să ia apă. În barcă erau doar 4 persoane care știau să înoate. Yusra împreună cu acele 4 persoane au înotat și au împins barca timp de peste 3 ore până a ajuns la țărm.

Deși nu a câștigat nici o competiție la Olimpiadă, ea a câștigat inimile a milioane de oameni prin curajul de care a dat dovadă.

Întrebare: Care este un vis de al tău la care ai renunțat la un moment dat pentru că ai pierdut speranța că mai e posibil să se realizeze? În măsura în care mai e relevant acum, vrei să îți mai dai încă o șansă?

14. Dacă rămâi dedicat pe drumul tău, Universul îți acordă a doua șansă!

În 2014, Campionatul Mondial de Fotbal s-a desfășurat în Brazilia, și toata lumea anticipa că echipa gazdă se va încununa iarăși câștigătoare. Însă, realitatea, nu a stat deloc așa.

Neymar a fost accidentat grav la spate în meciul contra Columbiei și nu a mai putut juca pentru țara sa. Brazilia a ajuns până în semifinale unde a suferit o umilință istorică în fața Germaniei și a pierdut cu un categoric 7-1.

Rana din inima milioanelor de brazilieni pasionați de fotbal a rămas nevindecată până în finala pe care Brazilia a jucat-o împotriva acelorași germani, pe același stadion legendar – Maracana.

E drept că Germania a jucat cu echipa Olimpică și nu cu cea care avea să câștige Campionatul Mondial, însă pentru Neymar și întreaga Brazilie a fost un pansament național foarte necesar.

Cu toate acestea, nu a fost deloc simplu, Germania a jucat foarte bine, meciul a intrat în prelungiri și a ajuns la penaltiuri. Scorul a fost egal până la ultimele două lovituri de pedeapsă. Germanul a ratat execuția și astfel i-a oferit lui Neymar șansa să aducă aurul olimpic la fotbal pentru prima dată în Brazilia.

Întrebare: Care este un eșec care te-a descurajat să mai încerci și a doua oară? Îți dai voie să mai încerci încă o dată?

15. Când viața te doboară, ridică-te și reinventează-te!

Simplu spus, Zahra Nemati concurează pentru Iran în proba de tir cu arcul. Dar de fapt, povestea ei începe cu mult timp în urmă…

Zahra este o fostă sportivă cu centura neagră la karate în stilul taekwondo. Însă, în 2003, în urma unui accident auto a rămas paralizată. Dupa 3 ani de recuperare, și-a dorit să înceapă să practice tir cu arcul.

Dupa doar 6 luni de practică, s-a clasat pe locul 3 la campionatele naționale în care a concurat cu sportivi fără dizabilități. În 2012 a câștigat două medalii de aur în Olimpiada celor cu dizabilități. În 2016 a concurat atât la Olimpiada de vară cât și la Olimpiada persoanelor cu dizabilități, la aceasta din urmă a câștigat o medalie de aur și una de argint.

Întrebare: Care e evenimentul – aparent negativ – care te-a “călit” cel mai mult și care te-a ajutat să devii persoana de azi?

16. Sportul aduce oamenii împreună mult mai ușor decât politica!

Koreea de Nord și cea de Sud sunt în război încă din 1950. De mai bine de jumătate de secol se țin în șah una pe cealaltă și amenință stabilitatea în toata Asia de Sud.

În aceste condiții a fost șocant și inspirațional să vezi ca două gimnaste din cele două țări conversează una cu cealaltă și apoi se opresc să își facă un selfie care arată ca sportul poate creea punți pe care politicul eșuează în a le construi.

Întrebare: Care e persoana cu care ai vrea să ai o relație mai bună dar încă nu ai reușit? Ce alte contexte poți explora pentru a construi o relație bazată pe mai mult de 1 context?

17. Când (nu) ai o strategie pe termen lung, rezultatele sunt predictibile!

În 1996, la Atlanta, România ocupa locul 14 în clasamentul pe medalii, având un total de 20 de distincții, dintre care 4 de aur. Marea Britanie era pe 36, cu un total de 15, dar doar una era de aur.

Douăzeci de ani mai târziu, “tricolorii” s-au clasat pe 47, cu cinci distincții, în timp ce sportivii britanici au fost pe locul 2 în ierarhia pe medalii, cu un total de 67.

Dupa dezastrul de la Atlanta, prim-ministrul John Major a hotărât să îndrepte fonduri de la loteria națională către sportul de performanță. De la 6 milioane de euro pe an care mergeau către sport înainte de Atlanta s-a ajuns la 55 de milioane la Sydney 2000, iar în 2012 la 265 de milioane. Între 2013 și 2017 au fost 351 de milioane de euro cheltuite. Toți acești bani provenind din fonduri publice.

Din calculul făcut de cei de la BBC a rezultat că fiecare medalie cucerită la Rio a costat 5 milioane de euro.

Întrebare: Care sunt reperele pentru următorii 3 – 5 – 10 ani care te ghidează în ceea ce faci azi?

18. Winners focus on winning. Losers focus on winners. 

(Învingătorii se concentrează pe victorie. Pierzătorii se concentrează pe învingători)

Înainte de Rio era arhicunoscută rivalitatea dintre Michael Phelps si Chad le Clos. În urmă cu 4 ani la Londra, Chad reușise să îl detroneze pe Michael în cursa de 200m fluture. Acum, Phelps s-a întors după ce își anunțase retragerea, în mare parte pentru a-și lua titlul înapoi.

Între cei doi era însă o diferență esențială: Phelps vroia doar să câștige, le Clos își dorea să îl învingă pe Michael. A avut caștig de cauză cel care s-a concentrat pe a câștiga, nu pe adversar.

Întrebare: Care rivalitate îți consumă resursele și te împiedică să fii cea mai bună versiune a ta?

===

Dacă ai citit până aici îți mulțumesc!

Am încredere că ai citit cu plăcere și că ți-ai luat o doză consistentă de învățături de viață.

În măsura în care ți-a plăcut, te rog să dai și prietenilor tăi – fie trimițând linkul articolului de pe blog, fie postând pe Facebook, Twitter sau chiar pe un sticker pe bara din spate a mașinii tale 🙂

Iar dacă acest articol a trezit ceva în tine, mi-ar plăcea să împărtășești cu mine.

Să ai zile superbe în care scoți la lumină uriașul din tine!

Dan-the-revolution-man :)[/et_pb_text][/et_pb_column]
[/et_pb_row]
[/et_pb_section]

Distribuie

Despre Autor
____
Dan Luca este expert în productivitate și în echilibrul dintre profesie și viața personală. El ajută antreprenorii să-și creeze un mod de viață care să pună în echilibru familia, sănătatea, pasiunile, spiritualitatea și profesia, astfel încât să aibă cea mai bună viață posibilă. 

Mă bucură interesul tău!

Lasă-mi te rog datele tale
să te contactez