19 erori de judecată (bias-uri), 5 tehnici pentru o ceartă productivă și 3 strategii pentru o mai bună înțelegere în cuplu

19 erori de judecată (bias-uri), 5 tehnici pentru o ceartă productivă și 3 strategii pentru o mai bună înțelegere în cuplu

Bună dimineața,

Ce spui de o nouă tură de Delicii?

—–

O idee de la mine

Lasă lucrurile neterminate!

Ai nevoie de pauze pentru a funcționa.

Există și un efect care se numește efectul Hemingway. Acesta reprezintă o încurajare la a lăsa lucrurile neterminate dar nu este despre a le lăsa atunci când îți vine/cum îți vine.

Cercetătorii japonezi Yoshinori Oyama și Emmanuel Manalo, în urma experimentelor efectuate, au ajuns la concluzia că Efectul Hemingway este benefic atunci când:

  • sarcina este structurată (știi ce trebuie să bifezi, să incluzi, în sarcina respectivă); 
  • simți că ești pe punctul de a termina sarcina;
  • sarcina este suficient de provocatoare, astfel încât să îți pese dacă o vei finaliza sau nu.


Atunci când toate aceste condiții sunt îndeplinite, motivația de a reveni mai târziu și a finaliza sarcina este mult mai mare decât în situația în care te-ai oprit când încă mai aveai multe de bifat.

Într-un fel, am putea spune că unul dintre secretele evitării procrastinării cronice constă în a procrastina la momentul potrivit.

Să renunți este o cale sigură către eșec, să amâni la momentul potrivit este o cale bună către succes!

Acum e rândul tău!


Fie că lucrezi la dizertația pentru master, la o carte, la un raport business, la o strategie de marketing online, la un plan de dezvoltare a afacerii tale, la programarea unei aplicații web sau la rezolvarea unei probleme personale, testează această strategie chiar acum!

  1. Alege o sarcină de complexitate medie, importantă pentru tine; o sarcină pentru care știi care sunt pașii de urmat. Pentru a sesiza diferența, îți recomand să alegi acel tip de sarcină pe care, de regulă, îți este foarte greu să o finalizezi.
  2. Bifează pe scale de la 1 la 10 nivelul “motivației de a finaliza” în 3 momente cheie: înainte de a începe sarcina, în momentul în care o întrerupi și în momentul în care începi să o finalizezi după o pauză. Vei observa o creștere a motivației și vei finaliza cu succes sarcina.
  3. Când simți că ești pe punctul de a termina sarcina și știi ce e de făcut pentru a o termina, ia o pauză. Unele sarcini sunt complexe și înglobează mai multe mini-sarcini, precum a scrie o carte; în acest caz, vei aplica efectul Hemingway zilnic, dacă ți-ai propus să scrii în fiecare zi.  Alte sarcini sunt mai simple, precum redactarea unui articol, ce poate fi realizat într-o zi – caz în care vei face o pauză de 1-3h când vei simți că ești pe punctul de a termina – sau vei lăsa lucrurile aproape terminate în prima zi și vei finaliza a doua zi.  
  4. Revino asupra sarcinii și finalizeaz-o. Cum a fost? A mers mai bine ca alte dăți?

O idee pentru Corp

Ai auzit de nutriție integrativă?

Este un concept al Institutului pentru Nutriție Integrativă care susține că mâncarea nu este doar despre fizic, ci are și o componentă emoțională, mintală și spirituală.

Acest tip de nutriție se concentrează pe a oferi un model centrat pe nevoile organismului și nu pe suplimente alimentare.

Citește aici mai multe despre acest nou stil dar și despre beneficiile și contradicțiile aduse nutriției integrative.

O idee pentru Minte

Știai că sunt peste 19 bias-uri mintale care îți influențează deciziile zilnic?

  1. Gender bias – se referă la a favoriza un anumit gen față de altul
  2. Ageism bias – reprezintă discriminarea celorlalți în funcție de vârstă
  3. Name bias – reprezintă preferința pentru anumite nume în detrimentul altora
  4. Beauty bias – reprezintă tratamentul preferențial pentru persoanele considerate atractive
  5. Halo effect – reprezintă impresia generală pe care o atribuim unei persoane în funcție de una dintre trăsături

Vezi aici care sunt restul bias-urilor și cum poți evita ca acestea să-ți impacteze acțiunile de zi cu zi.

O idee pentru Emoții

Ți se întâmplă și ție să te ceri iar și iar pe același lucru?

Că e vorba de cine duce gunoiul, copii sau afacere poate deveni extrem de nociv pentru relațiile tale și energia ta.

Sunt 5 metode pe care le poți folosi pentru a evita să te învârți în aceeași spirală:

  1. Nu-ți mai face stoc de resentimente – deși am fost învățați că furia este un lucru rău este important să conștientizăm că aceasta există în noi. Asta nu înseamnă să te apuci să începi diverse certuri, înseamnă să comunici asertiv ce ți s-a întâmplat: Hei! Vreau doar să-ți spun că X m-a enervat foarte tare din cauza lui Y și aș avea nevoie ca tu să faci Z.
  2. Rezistă instinctului de a pune etichete: Ești un leneș! Tu mereu ești posomorât! Ce poți face în aceste condiții este să comunici transparent de ce un anumit comportament reprezintă un trigger pentru tine. De exemplu: Mă înfurie momentul când cheltuiești bani fără să mă anunți pentru că am crescut într-o familie în care posibilitățile financiare erau reduse și asta făcea să mă simt în nesiguranță.

Citește aici care sunt celelalte 3 strategii pe care le poți aplica și cum poți pune capăt argumentelor fără sfârșit și cum poți crește satisfacția în relație.

O idee pentru Suflet

Știi deja eterna dezbate legată de cine face mai multă treabă în cuplu: femeia sau bărbatul.

Deși, până recent, studiile au arătat că, în medie, femeia lucrează mai mult cu 5 ore decât partenerul, cercetările curente arată că lucrurile încep să intre în echilibru.

Cum să te asiguri că în relația ta există egalitate?

Sunt 3 strategii care s-au dovedit a fi eficiente:

  1. Prima este lupta împotriva credinței greșite că mamele sunt mai potrivite pentru creșterea copilului decât tați, ceea ce poate determina femeile să petreacă mai mult timp, iar bărbații să petreacă mai puțin timp pentru îngrijirea copiilor.
  2. A doua este să conștientizezi că munca în casă este tot muncă și să existe un schimb reciproc de apreciere față de partener

Citește și aici cea de-a treia strategie și află cum poți evita să te îndepărtezi de partener folosind o tactică extrem de la îndemână pentru toată lumea.

În măsura în care ți-au plăcut Deliciile, trimite newsletter-ul și prietenilor tăi.

Ne auzim vinerea viitoare!

Dan


Distribuie

Despre Autor
____
Dan Luca este expert în productivitate și în echilibrul dintre profesie și viața personală. El ajută antreprenorii să-și creeze un mod de viață care să pună în echilibru familia, sănătatea, pasiunile, spiritualitatea și profesia, astfel încât să aibă cea mai bună viață posibilă. 

Mă bucură interesul tău!

Lasă-mi te rog datele tale
să te contactez