Muncești foarte mult, dar nu obții rezultatele dorite?
Nu reușești să finalizezi ce ți-ai propus?
Trece ziua și simți că n-ai făcut mai nimic?
Ești obosit(ă) tot timpul?
Ai început să amâni din ce în ce mai multe responsabilități sau proiecte?
Cei apropiați iți spun des că pari stresat(ă), nefericit(ă)?
Copiii te întreabă de ce nu ai timp să te joci cu ei?
Este posibil să fi deprins o serie de obiceiuri neproductive care te împiedică să-ți atingi obiectivele, care îți irosesc timpul și energia, care îți spun în pericol sănătatea – atât mental cât și fizic.
Afla în cele ce urmează:
- De ce obiceiurile negative se lipesc de noi pentru mult timp?
- Exemple de obiceiuri neproductive și ce înseamnă să fii productiv.
- Cum să scapi de obiceiurile neproductive – 5 strategii eficiente.
De ce obiceiurile negative se lipesc de noi pentru mult timp?
- Pentru că nu ne cauzează doar neplăceri, ci ne aduc și unele beneficii!
- Exagerăm cu dulciurile sau cu alimentele bogate în carbohidrați și grăsimi pentru a gestiona stresul sau îngrijorările.
- Cumpărăm haine de care nu avem nevoie când trecem printr-o perioadă cu stări de tristețe, de dezamăgire.
- Fumăm când ne plictisim.
- Muncim până la epuizare ca să nu ne gândim la cât de nemulțumiți suntem de viața noastră personală.
- Ne uităm compulsiv la seriale, în loc să terminăm proiectul, ca să ne diminuăm anxietatea de performanță.
- Primul lucru pe care îl facem dimineața e să intrăm pe Facebook sau Instagram, ca să ne îmblânzim teama de a nu pierde ceva important.
Creierul nostru este un “vânător de recompense”. Și în cazul obiceiurilor negative suntem mânați de obținerea unor recompense, însă acestea sunt obținute prin reprimarea sau evitarea emoțiilor și gândurilor negative.
Cazul fericit:
Sport (obicei pozitiv)–→>> Sănătate și Aspect fizic plăcut (recompensă)
Cazul nefericit:
Mâncat compulsiv (obicei negativ)–→>> Diminuare Emoții Negative (intermediere)-→>> Calm, Auto-Liniștire (recompensă prin eliminare)
Așadar, obiceiurile negative (neproductive, nesănătoase) sunt adesea strategii de adaptare/supraviețuire, metode de a face față unor stări cognitive și emoționale neplăcute.
Obiceiuri (Ne)Productive – ce înseamnă, de fapt?
Să începem cu câteva exemple de obiceiuri neproductive:
- procrastinarea – lași acțiuni importante pe ultima sută de metri și apoi nu ești mulțumit de rezultate sau primești feedback negativ;
- munca în exces sau dependența de muncă – calea sigură către burnout, din care îți revii într-un timp îndelungat;
- mult timp petrecut pe rețelele sociale – stai la birou mai mult decât ar trebui deoarece pierzi timpul pe Facebook sau Youtube, nu îți îndeplinești la timp obiectivele propuse, ai falsa impresie că ai socializat, când de fapt îți epuizezi bateriile și nu vei mai avea energie pentru cei dragi acasă;
- dependența de telefonul mobil – care conduce la dureri de cap, de ochi, insomnie, la oboseală fizică și psihică;
- a munci fară un plan, fără a avea o rutină de lucru – când muncești cum îți vine, cum ai chef, vei avea și rezultate după cum vor….astrele!;
- a acționa fără să măsori periodic rezultatele – te trezești după 6 luni că tot efortul depus a fost cam în zadar, căci nu ai obținut efectul scontat.
A fi productiv…
- Nu înseamnă să muncești non-stop, ignorandu-ti familia, hobby-urile, timpul cu tine însuți.
- Nu înseamnă să muncești până ajungi la epuizare fizică.
- Nu înseamnă să muncești până ajungi la epuizare psihică, devenind agitat, anxios, deprimat.
- Nu înseamnă să faci de toate, să lucrezi împrăștiat, bifând cinci tipuri diferite de taskuri într-o zi.
A fi productiv…
- E despre a munci cu plăcere.
- E despre a munci cu un scop precis, de a munci organizat, concentrat pe câte o singură sarcină pe rând.
- E despre a seta priorități. E despre a fi focusat, nu împrăștiat!
- E despre a-ti monitoriza procesele de lucru și rezultatele.
- E despre a acorda atenție tuturor domeniilor vieții tale – familie, prieteni, spiritualitate, hobby-uri. Căci acestea sunt resursele care îți oferă energia de care ai nevoie pentru a avansa pe plan profesional.
- A fi productiv e despre a lucra în 4 ore cât muncesc alții în 7. Atenție, într-o manieră în care să-ți rămână energie și pentru altceva!
Cum să scapi de obiceiurile neproductive – 5 strategii eficiente
- Înlocuiește obiceiul neproductiv cu unul productiv!
Cum spuneam mai sus, obiceiurile proaste oferă un anumit tip de beneficii, astfel că este destul de dificil să le elimini. În schimb, vei avea mai mult succes dacă vei înlocui obiceiul negativ cu unul nou pozitiv care oferă același beneficiu sau chiar mai multe.
- *Înlocuiește Procrastinarea cu Regula celor 5 secunde! De multe ori, nu avem motivația de a face lucrurile pe care trebuie să le facem! De ce? Pentru că ne lăsăm trași într-un cerc vicios al anxietății, ruminațiilor. Soluția? 5…4…3…2….1! Start! Fă un mic pas spre realizarea obiectivului! Dacă trebuie să te apuci de muncă, să începi să te îmbraci. Dacă trebuie să alergi în parc, să îți pui adidașii în picioare. Dacă ai instinctul de a acționa cu un scop, numără invers și fă o acțiune cât de mică imediat; dacă nu o faci, creierul tău va ucide intenția. Află mai multe în acest articol.
- *Menține-ți Motivația la un nivel ridicat aplicând Legea lui Hemingway! Când ai un task suficient de provocator sau important și știi ce pași trebuie să bifezi pentru a-l duce până la capăt, ia o pauză exact în momentul în care simți că ești pe punctul de a-l finaliza. După acea pauză, vei fi mult mai motivat să termini taskul. Află mai multe în acest articol.
- *Schimbă modul de lucru împrăștiat, dezorganizat, trezindu-te la 5 a.m.! Mai multe motive pentru care ar trebui să te trezești devreme dimineața găsești în acest articol.
- Folosește-te de Resursele Sociale!
E greu să reușești singur(ă). Găsește-ți un camarad de drum – un coleg sau un prieten care vrea să deprindă același obicei productiv. Vă veți susține reciproc, veți sărbători împreună micile și marile victorii și astfel veți fi amândoi mai motivați să reușiți.
Înconjoară-te de persoane care au obiceiuri productive! Intră în Clubul 5AM pentru a beneficia de suport informațional și moral!
- Ia din timp măsuri pentru a depăși rapid obstacolele!
Notează-ți în agendă îndemnuri motivaționale care să te ajute atunci când îți va fi greu.
Notează-ți în agendă o listă cu beneficiile pe care le vei obține când vei reuși să deprinzi noul obicei productiv. Imaginează-ți cum va fi viața ta atunci și pune-ți pe hârtie visul pentru a te motiva.
- Fii blând și răbdător cu tine însuți!
Când îndoiala de sine apare, amintește-ți: – “Acum nu-mi iese, dar în câteva luni voi reuși!”
Când auto-critica apare, spune-ți: “Da, nu reușesc să finalizez ce mi-am propus, dar toată lumea se împotmolește uneori”; “Nu reușesc să mă organizez tot timpul, însă lucrez pentru a-mi dezvolta această competență valoroasă”.
- Elimină, ori de câte ori e posibil, factorii declanșatori ai obiceiului neproductiv.
Ca să nu revii la vechiul obicei neproductiv, evită factorii declanșatori ai acelui obicei. Da, știu, nu vei putea să îi eviți la nesfârșit! Însă, dacă vei reuși să o faci o perioadă, te vei de-condiționa și îți va fi mai ușor să te ții de plan.
De exemplu, dacă nu reușești să muncești 1h fără să fii întrerupt(ă), ai putea elimina toți factorii distractori din camera în care lucrezi – duci telefonul în altă cameră, agăți un semn pe ușă când lucrezi de acasă. De asemenea, ai putea să te deloghezi de la e-mailul de pe calculator și să îți aloci anumite intervale fixe de timp pe parcursul zilei pentru verificarea acestuia.
Pare greu?
Reține că pașii mici duc la schimbări mari!
Fă un mic pas în direcția dorită chiar acum!
Imaginează-ți cum se va schimba viața ta când vei adopta noi obiceiuri productive!
Wake Up & LIVE Your Best Life!
==
Hai in Grupul Privat de Facebook rezervat curajosilor care vor sa faca schimbari prin obiceiuri productive si sisteme testate…
… vei gasi aici resurse si oportunitati pe care nu le mai ofer nicaieri altundeva!
Click pe link, raspunde la doua intrebari si devino membru chiar de AZI!
Ne vedem acolo!