În ziua de azi, stresul, epuizarea și burnout-ul sunt niște cuvinte care fac parte din normalitatea și realitatea noastră de zi cu zi.
Cu toții știm că stresul este boala secolului în care trăim.
Și deși are consecințe dăunătoare asupra sănătății, nimeni nu se miră când cineva spune că este stresat. Cu toții suntem!
Dar ce anume face ca unii dintre noi să aibă o rezistență mai bună la stres față de alții?
Care este factorul care îi diferențiază pe acești oameni? Care este secretul lor?
Rezultatele unui studiu recent “Leading Through Burnout”, spun că au găsit un factor comun ce îi ajută pe oameni să facă față stresului cronic și să prevină burnout-ul.
Acest factor se numește INTELIGENȚA EMOȚIONALĂ!
- Conștientizarea emoțională de sine, una dintre componentele IE, de exemplu, ne permite să înțelegem sursele frustrării sau anxietății noastre și ne ajută să luăm în considerare diferite feluri de a răspunde la factorii stresanți.
- Managementul de sine, o altă competență a IE, ne permite să rămânem calmi, să controlăm impulsurile și să acționăm corespunzător atunci când ne confruntăm cu situații stresante.
- Abilitățile de gestionare a conflictelor ne permit să ne canalizăm anxietatea și emoțiile în modul de rezolvare a problemelor, mai degrabă decât să permită situației să ne deranjeze sau să ne țină treji toată noaptea.
- Empatia ajută la combaterea stresului. Când încercăm în mod activ să-i înțelegem pe ceilalți, adesea începe să ne pese de ei. Compasiunea, ca și în cazul altor emoții pozitive, poate contracara efectele fiziologice ale stresului. Și, acordarea cu perspectivele, atitudinile și credințele altor oameni contribuie la capacitatea noastră de a câștiga încredere și de a influența pe alții.
Acest lucru, la un nivel foarte practic, înseamnă adesea că primim ajutorul de care avem nevoie înainte ca stresul să se transforme în burnout.
Ce poți face pentru a gestiona stresul și a evita burnout-ul? Oamenii fac tot felul de lucruri pentru a face față stresului – mănâncă în exces, abuzează de droguri și alcool și alte obiceiuri distructive.
Citește mai mult despre 5 greșeli pe care le fac oamenii atunci când sunt copleșiți.
Ceea ce am învățat din studiul menționat anterior este că oamenii își pot folosi inteligența emoțională pentru a face față stresului și a preveni burnout-ul. De asemenea, recomand următoarele sfaturi practice:
- Nu fii chiar TU sursa stresului tău.
Prea mulți dintre noi ne creăm propriul stres, gândindu-ne la cele mai rele scenarii din viitor care ar putea fi stresante. Persoanele cele mai predispuse să-și creeze propriul stres sunt cele ce tind să fie perfecționiste.
Mai bine vizualizează cum totul decurge foarte bine.
- Cunoaște-ți limitele.
A deveni mai conștient de punctele tale tari și punctele slabe îți va da indicii unde ai nevoie de ajutor. În studiul menționat, au descris tranziția de la un clinician la un rol de lider ca fiind o sursă majoră de stres.
Cei care au recunoscut că sarcinile le depășeau abilitățile, nu au luat decizii singuri de capul lor – s-au înconjurat cu consilieri de încredere și au cerut ajutor.
- Respiră de câteva ori adânc atunci când simți că tensiunea și anxietatea cresc rapid.
Practicile de mindfulness ne ajută să facem față factorilor de stres din momentul prezent dar și dificultăților pe termen lung.
În studiul menționat anterior, un lider a spus că: „practica mindfulness îmi permite să fiu mai deschis către alte soluții și nu pierd timpul în modul de apărare”.
- Reevaluează perspectiva asupra situației.
Privești situația ca pe o amenințare pentru ceva ce prețuiești? Sau o consideri o problemă ce poate fi rezolvată?
Contează foarte mult felul în care alegi să privești situația. Un participant din studiu a descris schimbarea mentalității sale: „Ceea ce odată simțeam ca stres acum simt ca un stres bun; Adică sunt motivat să mă gândesc la asta ca la o problemă care trebuie rezolvată.”
Și cu toții știm că orice problemă are și o soluție, chiar dacă nu o putem vedea pe moment.
- Redu conflictele punându-te în locul celeilalte persoane.
Stresul cauzat de conflicte duce adesea la epuizare, așa că cel mai bine este să reduci conflictele atunci când se poate.
Fii curios, pune întrebări, ascultă profund.
Păstrează-ți atenția asupra celeilalte persoane și concentrează-te pe ceea ce încearcă el să-ți spună. Căutând să-i înțelegeți perspectiva, vei fi într-o poziție mult mai bună de a-i câștiga încrederea și de a-l influența. În concluzie, este important de reținut faptul că inteligența emoțională contribuie la reducerea stresului și a burnout-ului.
Nu uita că dezvoltarea inteligenței emoționale necesită timp și efort.
Fii răbdător, iertător și blând cu tine însuți.
Ultimul lucru pe care ți-l dorești este să faci din îmbunătățirea inteligenței emoționale o altă sursă de stres.
În încheiere îți recomand un articol care te ajută să te liniștești și relaxezi – conexiunea cu natura, vindecă, încarcă și regenerează.