Cu toții am trăit momente în care ne-am simțit copleșiți la locul de muncă. Nu este nimic mai rău decât să începi ziua temându-te deja de ceea ce trebuie făcut. A face față acestor sentimente de a te simți copleșit în fiecare zi, nu este ușor.
Iar încercarea de a merge înainte fără să faci nimic în această privință, cu speranța că de la sine se va rezolva ceva, nu duce decât la ceva mult mai rău: la epuizare – mentală, fizică și emoțională! Ce rămâne de făcut în acest caz? În continuare îți voi prezenta 7 strategii despre cum să nu te simți copleșit la muncă.
Acest plan te va ajuta să identifici ceea ce te face să te simți copleșit și apoi te învață să lucrezi pe parcursul zilei într-un mod care să reducă stresul și să te readucă pe drumul cel bun. Să începem!
- Identifică factorii declanșatori
În cartea „Immunity to Change”, profesorii de la Harvard și autorii Robert Kegan și Lisa Lahey explică că ne simțim copleșiți atunci când complexitatea vieții moderne depășește complexitatea minții noastre.
Aceasta înseamnă că a te simți copleșit nu are nimic de-a face cu capacitățile tale. În schimb, vine din eșecul de a recunoaște factorii declanșatori care adaugă complexitate vieții tale. Din fericire, acești factori declanșatori sunt destul de ușor de detectat.
Ia-ți o secundă și pune-ți o întrebare: „Ce lucruri poți scoate din ecuație care ar putea atenua 80% din stresul pe care îl simți acum?”
Șeful tău se grăbește cu prea multă muncă? Petreci prea mult timp în întâlniri și simți că nu este suficient timp în zi? Colegii îți lasă în poală proiecte cărora simți că nu poți spune „nu”?
Identifică factorii tăi declanșatori oricare ar fi aceia.
- Examinează situația și găsește un nou mod de operare
Răspunsul nostru tipic la sarcinile de lucru în continuă creștere este să muncim mai mult și să investim mai multe ore, mai degrabă decât să facem un pas înapoi, să examinăm situația și să găsim un nou mod de operare. În primul rând ia o scurtă pauză pentru a te plimba.
Acest lucru ar trebui să te ajute să îți scoți creierul din „modul de supraviețuire”, astfel încât să poți planifica o strategie adecvată pentru a te întoarce mai puternic ca niciodată. Primul lucru la care trebuie să te gândești este: care sunt limitele impuse de tine pentru acest volum de muncă?
Aceasta ar putea însemna stabilirea unei anumite ore de început și de sfârșit pentru ziua respectivă.
Sau, spune nu sarcinilor și proiectelor care te împing dincolo de zona ta de confort (cel mai probabil cele pe care le-ai identificat drept declanșatoare). De exemplu: „dacă primesc e-mailuri de la serviciu după ora 17:00, atunci le voi lăsa pentru mâine dimineață.”
- Pune la îndoiala presupunerile de orice fel
„Dacă nu fac eu asta, proiectul nu va fi suficient de bun și va eșua.”sau „Dacă nu răspund la fiecare e-mail imediat, proiectul va devia și nu vom mai putea recupera.” Acest tip de presupuneri sunt cele care te fac să te implici în prea multă muncă și să îți complici viața singur. Și deși se simt reale, rareori sunt 100% adevărate. Așadar, întreabă-te: Ce presupuneri mari faci acum legate de munca și situația ta? Poți dovedi că sunt adevărate?
- Prioritizează un singur lucru important pe care trebuie să-l faci astăzi
Cel mai probabil, ai ajuns în situația în care te afli acum pentru că tu crezi că majoritatea sarcinilor au o importanță egală. Dar de fapt, nu este adevărat. Datorită a ceva numit Principiul progresului, eliminarea chiar și a articolelor mici ne oferă un val de motivație și încredere.
Cheia aici este să alegi o sarcină care este gestionabilă și pe care o poți vedea clar cum o finalizezi.
- Luptă împotriva Perfecționismului
Perfecționismul este adesea ceea ce ne face să ne simțim copleșiți.
Perfecționistul complică chiar și cea mai simplă sarcină, ducând la mai multă muncă, mai multă presiune și mai mult stres. Cheia este să îți menții perspectiva asupra a ceea ce trebuie cu adevărat făcut.
Fă câte un lucru pe rând.
După cum explică scriitoarea Kara Cutruzzula: „Este greu(poate imposibil?) să fii copleșit atunci când faci pur și simplu câte un singur lucru la un anumit moment dat.”
- Deleagă și cere ajutor
Uită-te la marea ta listă de sarcini și scrie o listă cu tot ce NU vei face.
Acestea nu sunt sarcini pe care le ignori sau le arunci la gunoi, ci mai degrabă unele pe care le poți delega cu ușurință. Scopul aici este să scapi de sentimentul că numai TU ești cel care poți face treaba asta mare și să recunoști sprijinul și ajutorul pe care îl ai prin jurul tău.
A cere ajutor sau a delega pe cineva cu sarcinile tale nu înseamnă a admite înfrângerea, ci doar a arăta că știi ce contează și unde ar trebui să-ți petreci tu timpul de fapt pentru a putea fi mai productivi.
- Nu uita să ai grijă de tine
Pe măsură ce parcurgi acești pași, amintește-ți să ai grijă și de tine.
Aceasta înseamnă să mănânci corect, să iei pauze, să ieși afară și să socializezi (în siguranță) cu oamenii de care îți pasă.
Elementul fundamental al productivității, concentrării și gestionării timpului este fericirea și sănătatea ta.
Fă-ți timp să ai grijă de tine și va accelera rezultatele tuturor acestor pași menționați mai sus. În concluzie, e important de menționat faptul că a te simți copleșit nu trebuie să fie o condamnare pe viață!
În loc să ne simțim împuterniciți pentru faptul că realizăm o muncă semnificativă, ajungem să ne înecăm în listele noastre cu lucruri de făcut.
Dar există o cale de ieșire. Nu uita să faci un pas înapoi, să recunoști ceea ce îți declanșează stresul și să rezolvi în mod sistematic ceea ce este cu adevărat important pentru tine. Ia-ți timp să faci următorii pași în legătură cu ceea ce te stresează și pune presiune pe tine:
- Identifică sursele
- Evaluează impactul asupra ta
- Testează moduri de a te de-stresa
- Repeta ceea ce funcționează!
Wake Up & LIVE!