Intotdeauna am fost fascinat cum unii oameni transmit incredere in mod aproape instantaneu.
Cand esti cu aceste persoane, iti e usor sa ai incredere in ei, iti e usor sa le impartasesti cele mai importante lucruri despre tine si iti e usor sa primesti sfaturi bune de la ei.
Pur si simplu sunt prototipul prietenului perfect!
Mi se pare o trasatura cu atat mai valoroasa cu cat ei transmit la pachet atat intelegere, cat si ascultare activa dar mai ales faptul ca le pasa autentic de tine… si asta este intr-adevar… de nepretuit!
Dar mai mult decat atat, este ceva ce mi-a scapat pentru mult timp… dar acum am inteles ce este!
Este vorba de energia persoanei respective!
Tindem sa investim cu incredere acele persoane care au un tip de energie constant si predictibil in relatia cu noi.
La ce ma refer mai exact:
Este vorba despre a raspunde asteptarilor pe care ti le formezi pe parcursul crearii relatiei. Sunt asteptarile pe care ti le faci ca persoana va avea un anumit tip de stare pe parcursul relatiei dintre voi doi.
Sa iti dau un exemplu:
Sa presupunem ca o relatie de prietenie este asemanatoare unei conversatii purtate in bucatarie.
Te duci la prietenul sau prietena ta in vizita si fiecare stati asezati pe aceleasi scaune pe care stati de obicei. Beti ceai din aceleasi cesti si va uitati pe acelasi geam.
Te simti confortabil, te simti relaxat, te simti in siguranta sa fii tu insuti fara masti… adica esti autentic.
Si toate acestea se intampla pentru ca esti primit de prietenul tau in “bucataria” lui sau a ei, in care stii la ce sa te astepti.
Prin contrast, sa prespunem ca mergi la prietenul tau si acesta a redecorat si a mutat mobila din bucatarie.
Nu mai stii exact pe ce scaun stai, din ce cana bei, si perdeaua nu iti mai da voie sa te uiti pe geam.
Esti dezorientat… prietenul tau a schimbat contextul relatiei (adica mobila din bucatarie) si nu ti-a spus…
Tu esti pus in fata nevoii de a te adapta la noua situatie…
Iar relatia sufera cu atat mai mult cu cat prietenul schimba mai des mobila…
Din pacate, multe relatii nu ajung la un nivel mai mare de profunzime pentru ca energia relatiei nu este constanta.
E ca si cand curentul electric ar fi intermitent si becul ar lumina cu intreruperi. Te deranjeaza groaznic, nu poti citi, nu te poti concentra la nimic, pentru ca intermitenta iti absoarbe toata atentia.
Ca sa ma fac mai bine inteles, te rog sa iti aduci aminte de oameni din viata ta care aveau urmatorul tipar:
Te intalneai cu ei dimineata si erau entuziasmati, apoi la pranz se intampla ceva neplacut, ajungeau aproape de depresie, ca mai apoi, seara, sa se intample o alta rasturnare de situatie si sa se extazieze iarasi.
E ca si cand ar schimba mobila din bucataria in care va intalniti de 3 ori pe zi!
Starea si energia lor se manifesta ca un trenulet din parcul de distractii – sus – jos – sus – jos… si prea putin intr-o zona ok de unde sa te conectezi autentic.
Pentru ca nu stii cu ce stare “surpriza” te va intampina data viitoare, esti tot timpul in garda, si astepti neprevazutul sa se intample.
Vrei sa ai o relatie profunda, dar tot ceea ce faci este sa te adaptezi la “sus-jos-ul” prietenului sau a prietenei. Si asta cred ca iti dai seama ca are un consum de energie foarte mare!
Practic, in loc sa investesti energie in a aprofunda relatia, ti-o consumi in a te adapta si a mentine cat de cat firul neintrerupt intre voi!
De aceea, din punctul meu de vedere, oamenii echilibrati sunt foarte “atractivi” pentru relatiile de prietenie de calitate si de durata.
Au o constanta a energiei pe care o degaja, care iti permit sa te simti in siguranta si sa nu te astepti la surprize neplacute.
Poate ai observat ca m-am referit cu predilectie la stare si la energie si mai putin la comportamente. Comportamentele sunt in esenta manifestarea in exterior a unei stari interioare. Daca starea este ok, sunt sanse de 90% ca si comportamentul sa reflecte acest lucru.
Si atunci ce e de facut?
Cum poti sa iti mentii energia intr-o zona constant ok astfel incat sa iti dai sansa sa fii un prieten de nadejde si sa ai relatii autentice si profunde?
In primul rand, ai nevoie sa iti faci timp pentru tine.
Arata-mi o persoana care “se simte bine in pielea ei” si eu iti arat o persoana care este atenta la nevoile ei si le onoreaza.
Irascibilitatea este direct proportionala cu gradul in care renunti la tine pentru a face pe plac celorlalti. Asa ca, pune-te in capul listei tale de prioritati, pentru ca altfel energia ta va fi fluctuanta si inconstanta.
In al doilea rand, ai nevoie sa te intelegi pe tine mult mai bine.
Care sunt stimulii la care reactionezi aproape inconstient? Care sunt evenimentele care te binedispun, sau din contra te intristeaza? Care sunt lucrurile pe care nu le suporti la altii?
Toate acestea sunt indicii care iti dau acces la “softul tau intern” dupa care functionezi in fiecare secunda. Cel mai simplu mod prin care te poti cunoaste mai bine este prin scris. Ia-ti un jurnal si scrie-ti gandurile si emotiile. Elibereaza partea subiectiva si pune-o pe hartie si devino apoi obiectiv fata de ce ai scris pe hartie.
Si nu in ultimul rand, cauta compania oamenilor echilibrati, care fac asta in mod natural.
E mult mai usor sa deprinzi aceste trasaturi avand alaturi persoane care traiesc ceea ce vrei tu sa inveti. Uita-te in jurul tau si descopera-i pe cei echilibrati si armoniosi, petrece timp in compania lor, intreaba-i care este filozofia lor de viata, afla ce-i bucura si ce-i supara si mai ales, cum isi regasesc echilibrul dupa perioadele cu incercari mai grele.
Pot sa iti promit ca atat timp cat vei practica aceste 3 sugestii, energia ta va fi mult mai calma si echilibrata.