Cel mai mare obstacol care te impiedica sa fii tot ceea ce poti fi si sa traiesti viata pe care ti-o doresti este acesta:
NU ai luat inca decizia sa faci lucrurile care conteaza la un nivel “profesionist”.
Cu alte cuvinte, inca te comporti ca un amator in zonele care conteaza cel mai mult pentru tine.
Pare destul de evident, nu?… si totusi nu este…
Sa iti dau cateva exemple de amatorism:
- o persoana vrea sa devina scriitor, dar scrie doar 15 minute pe saptamana, si acelea duminica seara ca sa nu se simta vinovata ca a trecut o saptamana fara sa scrie deloc
- o persoana vrea sa fie antreprenor, dar nu vrea sa faca primul pas de frica de a gresi si ca sa nu devina subiect de ras pentru familie si prieteni
- o persoana isi doreste o relatie autentica de iubire, insa nu are curaj sa iasa din casa sau sa intre in conversatie cu oameni noi
- o persoana isi doreste un corp armonios, dar nu gaseste timp sa mearga mai de mai mult de 2 ori pe luna la sala de fitness
Daca aceste comportamente descriu amatorismul, ce inseamna sa iti traiesti viata ca un profesionist?
Inseamna sa iesi din zona de amatorism si sa iti asumi integral disconfortul de a face acele lucruri care conteaza la un standard atat de ridicat, incat sa obtii maximum posibil din acel context.
Ca sa iti dai seama de locul in care esti, merita sa iti pui intrebarea:
Amator sau profesionist
Sunt un amator sau sunt un profesionist in acest domeniu al vietii mele?
Merita sa iti pui aceasta intrebare mai ales in acele zone pe care le consideri nesatisfacatoare din viata ta.
Daca ai un job bine platit, care iti satisface nevoia de prestigiu si recunoastere si in care simti ca aduci valoare semnificativa celor carora te adresezi… atunci e foarte posibil sa ai un standard “profesionist” pentru cariera
Daca ai o sanatate de fier, nu te imbolnavesti niciodata, ai energie de dimineata pana seara… atunci e foarte posibil sa ai un standard “profesionist” in domeniul sanatii
Daca ai o relatie de cuplu de ani buni, in care iubesti si te simti iubit, in care ai valori si aspiratii comune si in care simti cum cresti din acest parteneriat… atunci e foarte posibil sa ai un standard “profesionist” in contextul relatiilor.
Dar daca nu simti una sau mai multe dintre aceste posibile realitati… ce te impiedica sa le faci parte din viata ta?
Te impiedica decizia pe care inca nu ai luat-o de a deveni “profesionist” in acel domeniu!
Intrebarea fireasca pe care e posibil sa ti-o adresezi acum este: cum imi dau seama daca eu sau altcineva este profesionist in ceea ce face? (in business sau in alt context).
Da-mi voie in continuare sa iti clarific ceea ce inteleg eu prin a fi “profesionist”…
Stii senzatia pe care o ai in diminetile in care ti-ai propus sa faci ceva pentru tine si pentru progresul tau?
Poate ca iti e somn, poate ca n-ai dormit bine, poate ti-a fost prea cald sau prea frig… asta conteaza mai putin… ceea ce conteaza este daca te ridici sau nu din pat… Care parte din tine ia decizia: amatorul sau profesionistul?
In spatele deciziei de a deveni profesionist se vor alinia convingerile, comportamentele si in ultima instanta… rezultatele pe care le obtii.
Este o decizie care nu costa bani, nu necesita cumpararea unui produs sau o saptamana petrecuta la un curs.
Tot ce ai de facut este sa te decizi ca de aici incolo renunti la statutul de amator.
Ca urmare a acestei decizii, TOTUL se schimba: modul in care te trezesti, modul in care ai grija de corpul tau, modul in care iti hranesti mintea, modul in care iti alegi oamenii de care te inconjori, modul in care gasesti semnificatie pentru tot ceea ce faci in fiecare zi.
Perioadele de amatorism sunt pline de dezamagiri, renuntari si potential nerealizat. Si ca sa te ajut sa o “rupi” definitiv cu amatorismul, si cu “lasa ca merge si asa”, iti voi pune in oglinda cele doua tipuri de comportamente.
- Amatorul are ca si obiectiv sa faca un lucru pana devine prea dificil. Profesionistul are ca si obiectiv sa devina impecabil la a livra rezultatul dorit (produs sau serviciu)
- Amatorul se lupta cu durerea regretului si zambeste amar la gandul “ce-ar fi fost daca…” Profesionistul sufera de durerea disciplinei si alege sa plateasca pretul care ii va garanta satisfactia reusitei.
- Amatorii isi creeaza o plasa de falsa siguranta printr-un dialog de genul: “De fapt n-am dat ce aveam mai bun, pentru ca daca vroiam cu adevarat as fi reusit” Profesionistii au de trecut prin experienta neplacuta a esecului… a momentului in care au dat tot ce au avut mai bun si totusi au esuat. Din acel loc, au doua optiuni: raman invinsi si nu mai incearca sau, dimpotriva, se ridica mai puternici si isi reiau drumul.
- Amatorii isi petrec timpul cu oameni care nu au obiective pentru viata lor, nu au invatat din esecuri si sunt dependenti de confort. Profesionistii in schimb, se inconjoara de oameni care ii inspira sa devina cea mai buna versiune a lor in fiecare domeniu in care activeaza, fie ca este vorba de profesie, sanatate sau relatii.
- Amatorii se inconjoara de oameni care ii tin pe loc si le furnizeaza scuze pentru a ramane mediocrii. Profesionistii se inconjoara de oameni care ii provoaca in mod constant sa traiasca in afara zonei de confort si sa scoata din ei si ultimul gram de autenticitate.
- Amatorii fac lucrurile care conteaza doar atunci cand au chef. Profesionistii sunt zi de zi acolo unde prezenta lor face diferenta, indiferent de starea emotionala.
- Amatorii considera ca dezordinea stimuleaza creativitatea. Profesionistii stiu ca organizarea si disciplina creeaza spatiu fizic, mental si emotional pentru a fi creativi la capacitate maxima.
- Amatorii gasesc explicatii savante pentru esecurile lor. Profesionistii isi asuma rezultatul si incearca iarasi… doar ca intr-un mod mai inteligent.
- Amatorii au nevoie de public sa se simta importanti si apreciati. Profesionistii sunt constienti de valoarea creata, tot ce primesc de la beneficiarii muncii lor este bonus.
- Amatorii sunt prinsi pe picior gresit in mod frecvent. Profesionistii traiesc zilnic dupa principiile excelentei in tot ceea ce fac.
- Amatorii evita sa ceara ajutorul pentru a nu parea slabi. Profesionistii se asociaza cu oameni care ii completeaza si invata de la acestia.
- Amatorii isi folosesc succesele sa isi inflameze egourile. Profesionistii folosesc succesele sa devina mai smeriti si mai constienti de importanta muncii lor.
- Amatorii vor sa isi distruga competitia pentru ca se simt in pericol de a fi depasiti. Profesionistii cauta competitia de calitate pentru ca asa sunt pusi in situatia de a se auto-depasi.
- Amatorii vor rezultate peste noapte. Profesionistii au rabdare si investesc in planuri pe 5, 10 sau 20 de ani.
- Amatorii renunta cand dau de un obstacol aparent greu de trecut. Profesionistii privesc obstacolele ca pe oportunitati de crestere.
In concluzie, ceea ce deosebeste un amator de un profesionist sunt convingerile (adica ceea ce crede) si obiceiurile (adica ceea ce face in mod consecvent).
La final, vreau sa iti ofer un Mic ghid de a deveni “profesionist” intr-un domeniu care conteaza pentru tine:
- Decide care sunt domeniile care conteaza pentru tine si in legatura cu care esti nemultumit in acest moment (ex. Greutatea, Venitul lunar, Cercul de prieteni, Networkingul de business, Relatia cu copiii, etc)
- Decide care sunt rezultatele pe care ti le doresti (ex. numar de kg, suma de bani, numarul de prieteni buni, numarul de relatii de calitate, timpul zilnic petrecut cu copiii, etc)
- Identifica 3-5 principii esentiale din fiecare domeniu care produc rezultatele pe care le doresti
- Practica-le zilnic ca un profesionist cu toleranta zero la scuze
- Bucura-te de rezultatele pe care le-ai anticipat
Iti doresc sa iei decizia cat mai repede si sa devii profesionist in acele domenii in care nu esti multumit de calitatea vietii tale.
Eu cred ca meriti sa iti fie bine!
Wake up & LIVE!
Dan
Luca