Cum ar fi viața ta dacă nu te-ai mai folosi de scuze?

Cum ar fi viața ta dacă nu te-ai mai folosi de scuze?

In acest articol vreau sa abordez un topic sensibil pentru fiecare dintre noi.


Voi explora povestile pe care ni le spunem ca sa ne tinem pe loc, sa nu ne schimbam si sa nu progresam.


”Scuzele” sau “povestile” pe care ni le spunem inlocuiesc actiunea si trimit curajul “la plimbare”.
Contrar perceptiei comune, sa ramai in zona de confort nu este usor! Mai ales daca potentialul tau se lupta sa se implineasca!


Ca sa ramai in zona de confort, ai nevoie de o poveste intens emotionala care sa tina la argumente logico-rationale.


Ai nevoie de multe repetari ale acestei povesti (chiar daca la un nivel semi-constient) ca sa te convingi ca iesirea din zona de confort e periculoasa, dureroasa si putin satisfacatoare.


Vreau sa iti dau sansa cu acest articol sa iti identifici cele mai frecvente scuze si sa incepi sa lucrezi in mod constient cu ele.



Diferenta pe care o vei resimti in viata ta va fi semnificativa si vei reusi sa “te prinzi in fapt” atunci cand folosesti o scuza ca sa te tii pe loc.

Cele mai comune 18 scuze


Wayne Dyer a identificat cele mai comune 18 scuze pe care oamenii si le spun pentru a se tine mici si insignifianti… Sunt cele mai comune povesti pe care ni le spunem, ca nu cumva sa ne julim ego-ul intr-un esec.


Sunt curios care sunt “favoritele” tale…

  • Va fi greu. Cu siguranta ca nu va fi usor… dar conteaza suficient de mult pentru tine sa investesti timpul si energia necesare?
  • E riscant. Orice pas inainte are o doza de incertitudine. Fa pasii mai mici ca sa diminuezi riscul, dar continua sa inaintezi.
  • O sa-mi ia foarte mult timp. E posibil sa dureze o perioada… Dar stii ce?… Timpul va trece oricum… si daca incepi sa faci acel lucru, si daca nu incepi… Timpul va trece oricum!
  • Va genera o drama in familie. Singura drama care deja este generata in familie, este aceea ca tu traiesti la un nivel mai redus decat ai putea trai. Nu iti dai voie sa fii tot ceea ce ai putea fi si nu ii lasi nici pe cei apropiati sa faca acelasi lucru.
  • Nu merit mai mult. Bineinteles ca meriti! Si daca stai sa te uiti in trecut, chiar daca ai avut aceasta scuza… tu ai primit mai mult in foarte multe forme. E drept ca nu ai primit cat ai fi putut primi, insa in nici un moment nu ai experimentat o secare a raului vietii care a continuat sa curga spre tine si sa iti aduca mai mult.
  • Asa sunt eu. Eronat! Asa esti tu acum… si cu fiecare secunda tu te schimbi inca putin. Erai la fel si acum o saptamana? Si acum o luna? Si acum 5 ani? N-ai nici o sansa sa ramai la fel… asa ca nu te mai agata de aceasta falsa perceptie.
  • Nu-mi permit. E o convingere foarte nociva pentru ca isi trage radacinile din trecut. Viitorul e la fel ca trecutul doar daca insisti sa fie asa. Si ca sa faci o ajustare minora dar de efect iti sugerez sa spui macar “nu imi pernit… inca!” si apoi sa te intrebi imediat … “cum sa fac sa imi permit?”
  • Nimeni nu ma va ajuta. Cu siguranta ca nimeni nu te va ajuta daca nu o sa ceri ajutorul! Insasi aceasta convingere are darul de a face “profetia sa se autoadevereasca”. Cred acest lucru, nu cer ajutor… si minune… nimeni nu ma ajta! Cand aud aceasta fraza, imediat intreb “pe cati oameni ai intrebat?”… si cred ca banuiesti care e raspunsul pe care il primesc…
  • Niciodata nu s-a intamplat cum mi-am dorit. “Niciodata”, “Intotdeauna” “De fiecare data”… sunt generalizari negative care sunt cei mai mari dusmani ai cresterii. Lasa-ma sa te intreb “Chiar niciodata?”, “Chiar intotdeauna?”, “Chiar de fiecare data?”… Raspunsul este evident cu “nu chiar niciodata”, “nu intotdeauana”, etc… Schimba-ti perceptia ca sa iti schimbi realitatea. Chiar Dyer spunea: “Cand schimbi modul in care te uiti la un lucru, acel lucru se schimba!”
  • Nu sunt destul de puternic. Ma face sa zambesc aceasta convingere! Cum ti-ai dat seama ca nu esti suficient de puternic? Cand a fost ultima data in care ai dat totul pana la ultimul gram de energie si ai esuat? Tine minte… egoul vrea sa scape fara julituri… dar de cele mai multe ori, va aprecia o julitura capatata in afara zonei de confort.
  • Nu sunt destul e inteligent. Nici nu e nevoie sa fii! Sunt atat de multi oameni care au reusit si care te pot invata si pe tine. Orice problema ai avea, cu siguranta exista inca cel putin o alta persoana care a rezolvat deja problema pe care o ai. Cauta cu incredere si vei gasi solutia fara sa fie nevoie sa o “inventezi” tu.
  • Sunt prea batran. Vrei sa zici ca ai multa experienta? E necesar un efort fizic pe care nu il poti sustine? Ia un tanar pe langa tine, inspira-l si pune-i entuziasmnul la treaba.
  • Sunt prea tanar. Asta a fost o scuza buna pana nu exista internetul. Acum oricat de tanar ai fi, iti poti pune ideile in aplicare in moduri mai simple si mai rapide decat oricand pana acum. Internetul a egalizat accesul la oportunitati.
  • Ma copleseste. Pentru mine asta suna a “fac multe lucruri neimportante si nu stiu sa prioritizez”. Studiaza productivitatea, clarifica-ti prioritatile, identifica lucrurile care genereaza cea mai mare valoare si deleaga-le pe celelalte.
  • Nu am destula energie. Asta e scuza mea favorita atunci cand o aud in coaching.  Se rezolva in 3 pasi simpli. Culca-te la ora 22:00. Trezeste-te la ora 5:00. Foloseste intervalul 5:00 – 7:00 sa te plimbi, sa faci sport, sa bei apa, sa mananci un mic dejun sanatos. Garantez ca o sa ai o energie de top toata ziua!
  • De vina e trecutul familial. Cand aud aceasta scuza… ii intreb pe interlocutorii mei: “Vrei ca si copiii tai sa spuna acelasi lucru despre tine? Ca din cauza ta si-au ratat viata?” Chiar daca ai o “mostenire grea”, schimba macazul. Asuma-ti responsabilitatea sa schimbi lucrurile si sa lasi o “mostenire sanatoasa” copiilor tai.
  • Sunt prea ocupat. De obicei cand aud aceasta fraza, zambesc… si intreb: “Ocupat facand ce anume?” In 9 cazuri din 10 primesc o argumentatie superficiala si foarte emotionala care in esenta spune: “Nu stiu sa ma organizez si imi lipseste disciplina”. Deja stii… studiaza aceste doua abilitati ca sa iti cresti calitatea vietii.
  • Imi e prea frica. Hai sa iti spun un secret: tuturor ne e frica atunci cand facem un lucru pentru prima data, dar unii alegem sa trecem la actiune in pofida fricii. Atunci cand iti infrunti fricile, e momentul in care te simti cel mai viu, pentru ca este momentul cel mai evident in care simti ca evoluezi.


E posibil sa ai scuze care combina mai multe dintre cele 18 pretexte de mai sus, sau sa ai o versiune personalizata a scuzelor pe care ti le spui.

6 intrebari pentru demontarea unei scuze


Daca “piticul” tau spune asa: “Scuza mea e unica, nu e intre cele 18, deci inca nu s-a gasit o rezolvare”… o sa te rog sa ii servesti urmatorul exercitiu sub forma unor intrebari succesive:

  • E adevarat ce imi spun? Chiar este adevarat?
  • Vreau sa imi asum intreaga responsabiliate pentru tot ce mi se intampla?
  • Ce se va intampla daca voi continua sa cred “povestea” pe care mi-o spun?
  • Cum ar fi viata mea daca nu m-as mai ascunde dupa scuze?
  • Pot sa imi gasesc un motiv rational pentru care sa ma schimb?
  • Care este primul pas?


Si la fel ca orice practica, va deveni din ce in ce mai eficienta cu cat este folosita mai des. Ofera-ti sansa sa scapi de scuze in acest mod…


Elibereaza-te de scuze si da-ti voie sa traiesti viata pe care stii ca o meriti!


Wake up & LIVE!

Dan Luca

Distribuie

Despre Autor
____
Dan Luca este expert în productivitate și în echilibrul dintre profesie și viața personală. El ajută antreprenorii să-și creeze un mod de viață care să pună în echilibru familia, sănătatea, pasiunile, spiritualitatea și profesia, astfel încât să aibă cea mai bună viață posibilă. 

Mă bucură interesul tău!

Lasă-mi te rog datele tale
să te contactez