Cum poti sa iti accelerezi cresterea ca un campion de surfing

Cum poti sa iti accelerezi cresterea ca un campion de surfing

Ti-ai dorit vreodata ca realitatea din jurul tau sa se schimbe fara ca tu sa fie nevoie sa te schimbi?

Sau sa ai puterea unui magician care misca din bagheta magica si face sa apara oameni si circumstante cu viteza gandului?

O sa iti prezint doua concepte care fac toata diferenta atunci cand vine vorba despre cresterea si evolutia ta.

Primul este Controlul Static

Controlul static este nevoia de a avea control absolut.

Metafora care ilustreaza acest concept este seiful din otel, cu lacate sau cifru imposibil de spart.

In 99.99% din cazuri, tot ceea ce ai introdus in seif, va fi acolo si atunci cand il vei deschide.

Aceasta este o atitudine foarte restrictiva si care in cel mai bun caz mentine lucrurile pe loc… daca nu chiar le regreseaza.

Este mentalitatea acelor oameni care au temeri majore in legatura cu viitorul si cu ce aduce el. Iar teama cea mai profunda este ca nu vor putea sa faca fata la ceea ce urmeaza.

Aceasta frica fundamentala este de fapt baza tuturor fricilor, indirefent ca este frica de esec, frica de succes, frica de dezaprobarea celorlalti sau frica de a nu rata oportunitati.

De aceea, cei care experimenteaza aceasta nevoie pentru control ca o masura de protectie, se inchid intr-un cocon in care incearca (cu mai mult sau mai putin succes) sa controleze orice variabila si sa nu lase la intamplare nici un detaliu.

Dar hai sa vedem si reversul medaliei…

Al doilea concept este Echilibrul Dinamic.

Echilibrul dinamic este progresul fara sacrificarea zonelor complementare din viata noastra. Adica vreau sa am succes dar nu sacrificand familia, sanatatea sau valorile mele.

Metafora care ilustreaza acest concept este surfingul, sau alunecatul pe valuri…

Esti pe apa, pe coama unui val… nu ai control asupra valului, dar esti in echilibru pe placa de surf si folosesti potentialul respectiv pentru a obtine rezultatul dorit…

Spre deosebire de controlul static, echilibrul dinamic iti permite sa cresti, sa evoluezi si sa experimentezi viata cu tot ce are ea mai bun.

De ce vorbesc despre aceste doua concepte?

Pentru ca intalnesc foarte multi oameni care vor sa creasca, sa evolueze, sa schimbe lucruri la propria persoana, dar o fac dintr-o perspectiva de control static.

E ca in Caragiale… “sa se revizuiasca, primesc! Dar sa nu se schimbe nimica”

In managementul schimbarii organizationale exista un concept care vorbeste despre modul in care este optim sa se produca schimbarea.

Iar acest proces are 3 faze: dezghet – schimbare – reinghet.

Cu alte cuvinte, organizatia devine permeabila la schimbare, adica se “dezgheata”… are apoi loc procesul de modificare, optimizare sau restructurare, dupa care e nevoie sa vina reinghetul, tocmai pentru ca acele schimbari sa se mentina si sa genereze efecte.

Din multe puncte de vedere, acest proces e aplicabil si la oameni, nu numai la organizatii.

Dezghetul in acest caz e reprezentat de disponibilitatea de a lucra cu propria persoana, de a ajusta convingeri si comportamente neadecvate, de a fi dispus sa te uiti in oglinda cu mare sinceritate si fara sa te judeci.

Unul dintre mentorii mei, Stephen Gilligan, spunea ca un om nu este inca pregatit pentru “dezghet” decat daca manifesta cel putin un simptom.

Adica, daca are o tensiune interioara intre locul in care este si locul in care vrea sa ajunga.

Fara acest disconfort interior, omul nu este dispus sa iasa din zona de confort.

Sa iti ilustrez acest aspect printr-un banc deja clasic…

Doi prieteni stateau pe o banca in parc. Langa ei statea cainele unuia dintre ei.

La un moment dat, cainele incepe sa se vaite pentru 10 secunde, dupa care se opreste.

Mai trec cateva minute, dupa care scena se repeta.

Proprietarul este intrebat de celalalt:

“Da’ ce are cainele, de ce se tot vaita?”

“Pai… sta pe un cui…”

“Sta pe un cui??? Pai si de ce nu se ridica de pe el sa mearga in alta parte?”

“Nu il doare inca suficient de tare…”

Morala: Zona de confort este foarte atragatoare insa tot ceeea ce ne dorim si inca nu avem se afla in afara acestei zone.

De aceea, perpetuarea unei atitudini care accepta o durere evidenta, de frica unei potentiale dureri mai mari, este cel mai nociv comportament pe care il putem adopta.

Merita facuta o precizare: poate fi vorba si de o “durere” care se cere vindecata, dar poate fi vorba si despre o “foame” care se cere urmarita si realizata.

“Foamea” sau obiectivul sau misiunea in viata pot fi foarte usor ingropate sub nevoia de control static…

De exemplu: am un produs foarte bun si vreau sa servesc cat mai multi clienti… insa, atunci cand lucrez cu oameni pe care nu ii cunosc, exista posibilitatea de a fi pacalit. De aceea ma conserv, ma pazesc cat de bine pot si lucrez doar cu cei pe care ii stiu si de care sunt sigur si riscul meu este mic… spre zero.

Aceasta este o atitudine ultra conservatoare care pe termen lung este sortita falimentului pentru ca… “ceea ce nu creste si evolueaza… nu sta pe loc… ci moare!”

Si pentru ca sunt atat de multi oameni care practica “incremenirea” desi exista totusi in ei dorinta de evolutie si crestere, hai sa iti arat cum poti practica echilibrul dinamic in combinatie cu metoda “dezghet-schimbare-reinghet”

1. Aloca-ti timp pentru tine in fiecare zi. Perioada optima este de 1 ora. Momentul optim este de la 5AM.

2. Identifica si noteaza toate lucrurile care te nemultumesc in viata – atat in ceea ce priveste propria persoana, cat si in ce priveste situatii si relatii… si orice altceva.

3. Identifica ce iti doresti in schimb… adica transforma ceea ce vrei sa eviti in lucruri, situatii, relatii pe care iti doresti sa le ai.

Acesti 3 pasi foarte probabil ca iti vor declansa simptom dupa simptom… si vor face cuiul suficient de dureros astfel incat sa iti doresti sa te misti din acel loc.

4. Alege din lista de nemultumiri, in prima faza, un singur lucru in legatura cu care esti in control 100% sau aproape 100%.
Poate fi vorba despre o abilitate insuficient dezvoltata, o atitudine pe care o manifesti in anumite circumstante, o convingere pe care ti-ai dori sa o modifici, etc.

5. Raspunde-ti la intrebarea “de ce sa fac aceasta schimbare?”.
Ce beneficii voi avea de pe urma acestei schimbari? Ce efecte voi putea sa observ in 2 saptamani, in 2 luni, in 2 ani, in 5 ani, in 20 de ani?

6. Raspunde-ti apoi la intrebarea “cine altcineva va mai beneficia de schimbarea mea?”.
Ce impact va avea asupra copiilor mei? Asupa partenerului meu de viata? Asupra parintilor? Colegilor, sefilor, subalternilor?

Tine minte ca nu poti lovi o tinta care nu iti este clara… asa ca ia-ti timp sa clarifici tinta ca apoi sa fii “laser”

7. Dupa ce ai identificat obiectivul pe care vrei sa lucrezi, e foarte important sa identifici o actiune zilnica pe care o poti face pentru a te ajuta sa progresezi in directia dorita.

Cateva exemple:

– vreau sa fac sport dimineata pentru ca simt ca obosesc prea tare cand urc 10 trepte:
Actiune zilnica: 1 minut de sport imediat dupa ce ma dau jos din pat – stretching – extensii ale bratelor, picioarelor, cateva sarituri pe varfuri ca si cand ai sari coarda.

– vreau sa scriu pe blog 1 articol pe saptamana pentru ca ma ajuta sa imi exprim autenticitatea si pot sa ajut alti oameni:
Actiune zilnica: scrie zilnic 10 minute dimineata, inainte sa pleci de acasa. Tot ce scrii in timpul saptamanii, in fiecare zi, revizuiesti si publici in weekend.

– vreau sa fiu mai decisiv in intalnirile de vanzare pentru ca simt ca ma las pe mine pe ultimul plan:
Actiune zilnica: scrie zilnic timp de 10 minute obiectivele pe care le ai pentru urmatoarele 12 luni. Ce vrei sa obtii – pentru tine, familia ta? Scrie in fiecare zi ca sa iti poti clarifica motivul pentru care faci ceea ce faci

– vreau sa petrec mai mult timp cu familia pentru ca acum ajung tarziu acasa:
Actiune zilnica: trezeste-te mai devreme, scrie-ti agenda zilei, estimeaza timpii necesari si tine-te in priza pe toata durata zilei. Asa ai sanse mult mai mari sa termini in timpul alocat si sa ajungi acasa mai devreme decat de obicei.

Foarte important!
Aceste activitati par simple, insa tine cont ca ele se cumuleaza in timp si devin tot mai relevante pe masura ce le practici.

Dupa ce aceste simple actiuni iti “intra in sange”, gaseste o a doua actiune care sa te ajute sa iti realizezi obiectivul dorit.

Exemple pentru contextele de mai sus:

– vreau sa fac sport dimineata
Actiune zilnica 2: 10 genuflexiuni pentru intarirea muschilor de la picioare si pentru cresterea capacitatii la efort

– vreau sa scriu pe blog 1 articol pe saptamana
Actiune zilnica 2: citeste 1 articol in fiecare zi al unui blogger pe care il respecti si care scrie asa cum iti doresti sa ajungi si tu sa scrii

– vreau sa fiu mai decisiv in intalnirile de vanzare
Actiune zilnica 2: citeste zilnic 15 minute biografii ale oamenilor care au reusit sa faca lucruri marete desi au avut de infruntat conditii vitrege

– vreau sa petrec mai mult timp cu familia
Actiune zilnica 2: cere membrilor familiei sa iti trimita un sms cu 2 ore inainte de terminarea programului cu mesajul: “Ai promis ca azi ajungi acasa la ora x”

Si uite asa… zi dupa zi… iti cresti sansele sa instalezi obiceiuri care te vor duce in cateva saptamani intr-un loc mult mai bun pentru tine.

Concluzii:

– Un obiect aflat in miscare, va tinde sa ramana in miscare… (si reciproca este adevarata – un corp aflat in repaus va tinde sa ramana in repaus)
Pune-te pe directia buna si mergi pana la capat. Nu te ingrijora ca mergi prea incet atata timp cat mergi in directia buna.

– Orice realizare semnificativa a fost realizata prin pasi marunti.
Marele Zid Chinezesc a fost construit caramida cu caramida. Turnul Eiffel a fost ridicat piesa cu piesa…

si nu in ultimul rand…

– Alege sa iti traiesti viata ca pe ceva viu si dinamic… pluteste pe raul vietii in echilibru dinamic si nu te multumi doar sa te ascunzi sub o piatra (control static) in speranta ca valul schimbarilor nu va ajunge si la tine… pentru ca te amagesti.

Mult succes in toate calatoriile vietii!

Distribuie

Despre Autor
____
Dan Luca este expert în productivitate și în echilibrul dintre profesie și viața personală. El ajută antreprenorii să-și creeze un mod de viață care să pună în echilibru familia, sănătatea, pasiunile, spiritualitatea și profesia, astfel încât să aibă cea mai bună viață posibilă. 

Mă bucură interesul tău!

Lasă-mi te rog datele tale
să te contactez