Efectul Hemingway sau cum “eșecul” de a finaliza o sarcină poate avea un efect pozitiv asupra motivației.
Ai vrea să finalizezi o carte / un ebook / o pictură / un program de fitness / un curs online / un plan de afaceri / o strategie de marketing online, dar tot amâni sau chiar ai abandonat ideea?
Cum te face asta să te simți? Dezamăgit(ă)? Vinovat(ă)? Rușinat(ă) de ceea ce vor crede ceilalți? Insuficient de bun(ă)? Insuficient de talentat(ă)?
Și dacă ți-aș spune că e bine să lași lucrurile neterminate!?…atunci când o faci la momentul potrivit?
În 1935, Hemingway a fost întrebat de un tânăr scriitor:
- „Cât ar trebui să scriem într-o zi?”
Scriitorul a răspuns: „Cel mai bun mod este să te oprești întotdeauna când merge bine și când știi ce se va întâmpla în continuare. Dacă faci asta în fiecare zi, atunci când scrii un roman, nu te vei bloca niciodată.”
Și se pare că acest truc a funcționat pentru Hemingway – laureat al Premiului Pulitzer în 1953, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1954, unul dintre cei mai cunoscuți scriitori americani din întreaga lume.
Citind asta, mi-am adus aminte de o zicală cunoscută: “Pauzele mici și dese, cheia marilor succese”.
Mi-am adus aminte de numeroasele dăți în care încercam să scriu un articol, să învăț ceva nou sau să definitivez o strategie și trăgeam de mine încercând să storc ultima picătură de energie, de creativitate, ultima concluzie care să încheie sarcina.
Începeam să lucrez într-un ritm lent, apoi ajungeam la un vârf al performanței – acea stare de flow în care totul decurgea perfect – și, la un moment dat, începea declinul – oboseala fizică, lapsusuri, nu mai aveam idei, mă încerca o stare de iritare.
Și tot trăgeam de mine pentru că doream să finalizez odată sarcina. Ajungeam să fiu epuizat și să nu îmi doresc să mă mai întorc la acea sarcină o vreme. Așa că tot amânam finalizarea sarcinii, iar uneori dacă era ceva personal, și nu legat de locul de muncă sau de o promisiune făcută cuiva, chiar abandonam sarcina respectivă.
Cercetările din neuropsihologie arată clar că pauzele și somnul sunt momentele în care creierul face „ordine” în multitudinea de informații la care ne expunem în mod conștient și inconștient.
Îmi imaginez acest proces de “ordonare”, “organizare”, “triere” ca un depozit de colete în care grupezi cutii în funcție de culoarea lor, de conținutul lor, în care repari coletele rupte, le arunci pe cele de care nu o să ai nevoie niciodată, le expediezi către alte depozite pe cele care nu-ți sunt de folos în acel moment.
După ce creierul face “ordine” în memorie și se odihnește, energia fizică și psihică de a continua sarcina reapare. Mai mult chiar, pot apărea momente de tip “Evrika” sau momente “Aha!”.
Din cauza izbucnirii unei epidemii de ciumă bubonică, Newton este nevoit să întrerupă temporar studiile la Cambridge și să își continue educația acasă.
Într-una din zilele petrecute în natură, observă cum un măr cade din copac și începe să se întrebe: “De ce merele urmează o traiectorie perpendiculară față de suprafața pământului și nu se deplasează în sus ori în lateral?”.
Continuarea poveștii o știi – Newton propune în 1687 legea atracției universale.
Deși experiența insight-ului, în momente în care faci orice altceva ce nu are legătură cu subiectul Aha-ului, este bruscă și poate părea deconectată de gândul precedent recent, studiile facute de neuropsihologi arată că insight-ul este punctul culminant al unei serii de stări și procese ale creierului care operează la scale de timp diferite.
Prin urmare, deconectarea de la sarcină sau pauza este benefică pentru creativitate.
Lasă lucrurile neterminate!
Revenind la efectul Hemingway…Ai aflat că pauzele sunt bune și de ce sunt bune.
Dar efectul Hemingway e mai mult de atât! Nu este despre a lăsa lucrurile neterminate cum / când îți vine!
Cercetătorii japonezi Yoshinori Oyama și Emmanuel Manalo, în urma experimentelor efectuate, au ajuns la concluzia că Efectul Hemingway este benefic atunci când:
- sarcina este structurată (știi ce trebuie să bifezi, să incluzi, în sarcina respectivă);
- simți că ești pe punctul de a termina sarcina;
- sarcina este suficient de provocatoare, astfel încât să îți pese dacă o vei finaliza sau nu.
Atunci când toate aceste condiții sunt îndeplinite, motivația de a reveni mai târziu și a finaliza sarcina este mult mai mare decât în situația în care te-ai oprit când încă mai aveai multe de bifat.
Într-un fel, am putea spune că unul dintre secretele evitării procrastinării cronice constă în a procrastina la momentul potrivit.
Să renunți este o cale sigură către eșec, să amâni la momentul potrivit este o cale bună către succes!
Acum e rândul tău!
Fie că lucrezi la dizertația pentru master, la o carte, la un raport business, la o strategie de marketing online, la un plan de dezvoltare a afacerii tale, la programarea unei aplicații web sau la rezolvarea unei probleme personale, testează această strategie chiar acum!
- Alege o sarcină de complexitate medie, importantă pentru tine; o sarcină pentru care știi care sunt pașii de urmat. Pentru a sesiza diferența, îți recomand să alegi acel tip de sarcină pe care, de regulă, îți este foarte greu să o finalizezi.
- Bifează pe scale de la 1 la 10 nivelul “motivației de a finaliza” în 3 momente cheie: înainte de a începe sarcina, în momentul în care o întrerupi și în momentul în care începi să o finalizezi după o pauză. Vei observa o creștere a motivației și vei finaliza cu succes sarcina.
- Când simți că ești pe punctul de a termina sarcina și știi ce e de făcut pentru a o termina, ia o pauză. Unele sarcini sunt complexe și înglobează mai multe mini-sarcini, precum a scrie o carte; în acest caz, vei aplica efectul Hemingway zilnic, dacă ți-ai propus să scrii în fiecare zi. Alte sarcini sunt mai simple, precum redactarea unui articol, ce poate fi realizat într-o zi – caz în care vei face o pauză de 1-3h când vei simți că ești pe punctul de a termina – sau vei lăsa lucrurile aproape terminate în prima zi și vei finaliza a doua zi.
- Revino asupra sarcinii și finalizeaz-o. Cum a fost? A mers mai bine ca alte dăți?
Povestește-ne experiența ta!
Te astept cu feedback dupa ce incerci aceasta metoda!
==
Hai in Grupul Privat de Facebook rezervat curajosilor care vor sa faca schimbari prin obiceiuri productive si sisteme testate…
… vei gasi aici resurse si oportunitati pe care nu le mai ofer nicaieri altundeva!
Click pe link, raspunde la doua intrebari si devino membru chiar de AZI!
Ne vedem acolo!