Cum să câștigi energie când ai timp liber, trucul simplu pentru creșterea creativității și 7 A-uri ale competenței emoționale

Cum să câștigi energie când ai timp liber, trucul simplu pentru creșterea creativității și 7 A-uri ale competenței emoționale

🔔 O idee de la mine

𝐂𝐮𝐦 𝐬𝐭𝐚𝐢 𝐜𝐮 𝐢̂𝐧𝐜𝐫𝐞𝐝𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐢̂𝐧 𝐭𝐢𝐧𝐞?

Mai jos îți las 5 elemente cheie în încrederea în sine:

𝟏. 𝐂𝐚̂𝐭 𝐝𝐞 𝐦𝐮𝐥𝐭 𝐭𝐞 𝐫𝐞𝐬𝐩𝐞𝐜𝐭̗𝐢 𝐩𝐞 𝐭𝐢𝐧𝐞 𝐝𝐞𝐩𝐢𝐧𝐝𝐞 𝐝𝐞 𝐜𝐚̂𝐭 𝐝𝐞 𝐦𝐚𝐫𝐢 𝐬𝐮𝐧𝐭 𝐎𝐁𝐈𝐄𝐂𝐓𝐈𝐕𝐄𝐋𝐄 𝐭𝐚𝐥𝐞
Ca să îți crești încrederea în tine, îndrăznește mai mult. Împinge limitele zonei tale de comfort!

𝟐. 𝐄 𝐢𝐦𝐩𝐨𝐫𝐭𝐚𝐧𝐭 𝐬𝐚̆ 𝐢̂𝐭̗𝐢 𝐟𝐢𝐞 𝐜𝐥𝐚𝐫𝐞 𝐕𝐀𝐋𝐎𝐑𝐈𝐋𝐄 𝐬̗𝐢 𝐒𝐓𝐀𝐍𝐃𝐀𝐑𝐃𝐄𝐋𝐄 𝐥𝐚 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐚𝐝𝐞𝐫𝐢
Încrederea în sine depinde foarte mult de modul în care tu trăiești și lucrezi în concordanță cu valorile și standardele tale.

𝟑. 𝐒𝐢𝐦𝐭𝐞 𝐠𝐮𝐬𝐭𝐮𝐥 𝐬𝐮𝐜𝐜𝐞𝐬𝐮𝐥𝐮𝐢
Poți obține asta din împărțirea obiectivelor în etape măsurabile. Rămâi focusat pe prima etapă, du-o la capăt cu succes, oprește-te și sărbătorește!

𝟒. 𝐂𝐨𝐦𝐩𝐚𝐫𝐚̆-𝐭𝐞 𝐜𝐮 𝐜𝐞𝐢𝐥𝐚𝐥𝐭̗𝐢
Vei zice că adevărații performeri se compară doar cu ei înșiși! Foarte adevărat! Însă până ajungi în vârf, ai nevoie să pleci din locul în care ești și să urci treaptă cu treaptă.
Începe prin a te compara cu alte persoane de succes, care deja sunt pe acest drum și au rezultate deosebite. Asta te va motiva să ajungi în apropierea lor. După ce ai ajuns la un nivel înalt, să zicem în primii 10% din domeniu, este momentul să începi să te compari doar cu potențialul tău încă nefolosit.

𝟓. 𝐑𝐞𝐜𝐮𝐧𝐨𝐚𝐬̗𝐭𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐩𝐞𝐫𝐟𝐨𝐫𝐦𝐚𝐧𝐭̗𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐭𝐚𝐥𝐞, 𝐝𝐞 𝐩𝐞𝐫𝐬𝐨𝐚𝐧𝐞 𝐩𝐞 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐥𝐞 𝐫𝐞𝐬𝐩𝐞𝐜𝐭̗𝐢.
E un “confidence booster” să primești aprecieri de la persoane care deja au succes și să fii astfel “recunoscut” ca un jucător important în domeniu.

𝐁𝐨𝐧𝐮𝐬 𝟔. 𝐑𝐞𝐜𝐨𝐦𝐩𝐞𝐧𝐬𝐞𝐥𝐞 𝐩𝐞 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐥𝐞 𝐩𝐫𝐢𝐦𝐞𝐬̗𝐭𝐢 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐫𝐞𝐚𝐥𝐢𝐳𝐚̆𝐫𝐢𝐥𝐞 𝐭𝐚𝐥𝐞
E posibil să lucrezi în domenii care premiază performanța prin bonusuri, mașină de serviciu, vacanțe, diplome, etc.
Aceste elemente exterioare pot constitui stimulente foarte bune să rămai motivat și dedicat obiectivelor tale. Folosește-te de ele!

👁️ O idee pentru Corp

Setează-ți obiective pentru timpul liber.

Dar Dan, dacă îmi setez obiective și pentru timpul liber pierd din flexibilitate!

Hai să-ți spun de ce nu e așa. Ce se întâmplă de cele mai multe ori atunci când nu îți stabilești clar modul în care vrei să-ți petreci timpul liber e că ajungi să stai pe canapea, uitându-te la Netflix dar având sentimentul de vinovăție că nu faci nimic.  În același timp te gândești că nici nu te odihnești, nici nu faci nimic și rămâi prins într-o ruminație continuă care îți scade considerabil resursele de energie. 

Burnout-ul este în creștere în toate țările iar asta trage semnale de alarmă pentru bunăstarea oamenilor. O sugestie des întâlnită pentru a combate această stare este să luăm pauze dar ce fel de pauze sunt utile?

Poate că vei fi surprins să afli că odihna și relaxarea pasivă nu este la fel de eficientă în recuperarea după rutina zilnică așa cum este folosirea pauzelor pentru îndeplinirea obiectivelor personale. 

Ex: reorganizarea dulapului, întâlnirea în oraș cu prietenii, sunatul părinților

Indiferent care îți sunt obiectivele personale este important să ai clar un plan în minte de cum anume îți vei petrece timpul liber.

Citește aici știința din spatele acestui lucru și cum poți evita să te simți mai obosit chiar dacă ai luat pauză.

🧠 O idee pentru Minte

Un exercițiu simplu pentru creativitatea ta.

Ți se întâmplă și ție să pierzi din creativitate? Să ai momente în care pare că mintea ta pur și simplu se blochează?

Asemenea multor abilități pe care le avem și creativitatea este un mușchi pe care trebuie să-l lucrăm. Și nu, nu trebuie să fii artist pentru a fi creativ.

James Altucher este managerul unui fond speculativ american, antreprenor și autor de best selleruri. A înființat, singur sau împreună cu alții, peste 20 de companii, printre care Reset și Stockpickr. 17 au dat faliment, 3 dintre ele i-au adus zeci de milioane. A scris 17 cărți, printre care The Power of No. 

Sloganul lui este ”Dacă nu poți produce 10 idei produ 20″! 

Ce trebuie să faci pentru a-ți exersa creativitatea:

  1. Notează zilnic în carnețel 10 idei care îți vin. Poate fi vorba despre 10 lucruri pe care le-ai putea inventa sau 10 cărți pe care le poți scrie etc.
  2. Scrie în dreptul fiecărei idei doar primul pas pe care trebuie să-l faci pentru a o pune în aplicare 

Atenție! Nu este un concurs de perfecționism și idei bune. Notează orice, oricât de prostesc ți s-ar părea.

Citește aici alte 2 sfaturi ale lui James ca să devii un mic geniu creativ și cum să îți reduci șansele să-ți pierzi inspirația zilnică.

😕 O idee pentru Emoții

De ce ne este greu să renunțăm la o relație?

Ți s-a întâmplat să știi foarte clar că vrei să închei o relație dar să găsești tot felul de scuze să o faci? 

O să-i spun după Crăciun. O să îl anunț după ce cumpărăm X lucru. 

Sună cunoscut?

Teama subconștientului este, de fapt, că îl vom pune în pericol pe partenerul nostru sau chiar pe noi. Sursa acestei temeri este chiar în copilăria noastră. Dacă ai avut în jurul tău o figură de atașament sensibilă, cu diverse probleme, ai învățat că tu trebuie să-ți mulezi comportamentul tău pentru a nu-i pune în pericol pe ei. 

Ascultă aici intervenția audio de la School of Life pentru a înțelege cum anume percep copiii pericolul despărțirii și cum acest lucru ajunge să ne afecteze ca adulți și ne ține captivi în relații nedorite.

🕊️   O idee pentru Suflet

Cele 7 A-uri ale competenței emoționale

Probabil știi deja că suntem ființe emoționale chiar dacă ne place să credem contrariul.

Gabor Mate a abordat în cartea sa When the body says NO cele 7 aspecte ale competenței emoționale care ne ajută să ne conectăm mai bine cu noi și cu cei din jur. 

Câte dintre ele bifezi?

Distribuie

Despre Autor
____
Dan Luca este expert în productivitate și în echilibrul dintre profesie și viața personală. El ajută antreprenorii să-și creeze un mod de viață care să pună în echilibru familia, sănătatea, pasiunile, spiritualitatea și profesia, astfel încât să aibă cea mai bună viață posibilă. 

Mă bucură interesul tău!

Lasă-mi te rog datele tale
să te contactez