Cum să spui ”NU” după ce ai spus ”DA” (cu Grație și Profesionalism)

Cum să spui ”NU” după ce ai spus ”DA” (cu Grație și Profesionalism)

Cum refuzi politicos o propunere la care ți-ai oferit deja acordul?

A refuza pe cineva și a spune ”nu”, nu este niciodată ușor, iar după ce ai spus deja ”da” unui angajament este și mai dificil. 

Dacă te regăsești în această situație, gândul de a-ți retrage acordul și de a te confrunta cu dezamăgirea sau furia unei alte persoane poate fi pentru tine foarte inconfortabil. 

Această reacție are sens, deoarece studiile arată că creierul uman nu face nici o distincție între o posibilă respingere socială și durerea fizică. 

Din acest motiv, strângi din dinți și îți urmezi angajamentul – chiar dacă e împotriva propriei stări de bine. Nu numai că duce la un exces de stres, dar și alții ar putea să simtă că ești cam distras și copleșit.

Din acest motiv, este esențial să știi cum să refuzi cu grație. Acest lucru îți va menține reputația intactă și relațiile puternice

În continuare îți voi prezenta 6 pași prin care să spui ”nu” după ce ai spus deja ”da” cu tact și profesionalism.

  1. Ia în considerare costul oportunității.

În primul rând este important să te asiguri că retragerea este de fapt decizia corectă și potrivită pentru tine. 

Ce beneficii îți poate aduce dacă alegi să te ții de angajament și ce dezavantaje? Se merită sacrificiul? 

Dacă costurile depășesc beneficiile (cum ar fi: impactul asupra vieții tale personale sau asupra proiectelor tale actuale), atunci este mai bine să te retragi.

Atunci când încercăm să facem prea multe, această decizie poate avea consecințe negative asupra noastra. 

De ex: multitasking-ul poate reduce Coeficientul de Inteligență (IQ). Citește mai multe despre asta aici. 

  1. Încearcă să privești dintr-o altă perspectivă.

Dacă după ce ai spus ”da”, vrei să spui ”nu” dar crezi că asta te va face iresponsabil și îți este frică că îți va strica imaginea, imaginează-ți cum vei fi perceput dacă accepți să urmezi sarcina știind deja că nu ai posibilitatea de a o finaliza. 

S-ar putea să simți că ești generos și de ajutor prin acordul pe moment, dar dacă nu îți poți respecta promisiunile, vei dezamăgi și vei pierde încrederea acelor persoane. 

În schimb, dacă refuzi cu grație, afișezi calități de comunicare transparentă, arăți că știi să îți gestionezi timpul și că știi să îți prioritizezi sarcinile –  toate calitățile unui leadership puternic.

  1. Fii diplomatic, dar sincer.

Când vine momentul să-ți transmiți mesajul, fii asertiv și clar, fără a te explica prea mult. Cu alte cuvinte, urmărește să fii direct, atent și mai presus de orice, sincer. 

Oferirea unei scurte explicații sau justificări cu privire la raționamentul tău poate ajuta retragerea să fie mai bine primită. De exemplu, în cazul în care ai vrea să renunți la un angajament oferit șefului tău, ai putea spune: 

„Am avut șansa să îmi revizuiesc prioritățile și acest nou proiect m-ar împiedica să realizez responsabilitățile mele de bază la cel mai înalt nivel. Consider că aceasta nu ar fi cea mai bună  decizie pentru mine sau pentru echipă, așa că trebuie să-mi schimb cu respect decizia în ”nu ”.

  1. Arată respect pentru relație.

Este recomandat să îți ceri scuze și să îți asumi responsabilitatea pentru orice neplăceri sau neînțelegeri este posibil să cauzezi. La urma urmei, cealaltă persoană este posibil să fi făcut planuri în jurul participării tale. 

Cu cât refuzi politicos cât mai devreme, cu atât cealaltă persoană are timp să se reorganizeze și astfel îi arăți respect pentru ea și planurile sale. Exprimarea recunoștinței și terminarea pe un ton pozitiv arată grijă și compasiune.

  1. Oferă o alternativă.

Propune o cronologie diferită sau reprogramează la o nouă dată dacă îți dorești cu adevărat să ajuți. 

De asemenea, poți redirecționa persoana către o resursă care o poate ajuta, cum ar fi o comunitate, un podcast sau materiale de instruire care să îi poată satisface nevoile sau să îi rezolve problema. 

Performanța începe prin simplificare, și dacă dorești să afli mai multe despre acest subiect, am scris un întreg articol despre asta aici. 

  1. Învață din situație.

Respectarea angajamentelor nu este ceva distractiv sau confortabil, dar poate oferi o lecție valoroasă. Folosește această situație ca pe o oportunitate de învățare pentru a ști pe viitor când să spui nu și când să spui da. 

Pe viitor, încearcă să spui ”da” doar oportunităților care te entuziasmează și celor pentru care ai timp.

În viață, indiferent cât de mult ai analiza propunerile, inevitabil va fi nevoie să te răzgândești în anumite situații. Important este să știi cum să le gestionezi cu tact și profesionalism și acum sper că te consideri mai pregătit și încrezător să refuzi cu grație un angajament. 

De asemenea, dacă vrei să știi cum să iei decizii mai bune în general, recomand cu drag următorul articol cu 5 lecții de luare a deciziilor de la Barack Obama.

==

Hai in Grupul Privat de Facebook rezervat curajoșilor care vor să facă schimbări prin obiceiuri productive și sisteme testate…

… vei găsi aici resurse și oportunități pe care nu le mai ofer nicăieri altundeva!

Click pe link, răspunde la două întrebări și devino membru chiar de AZI!

5AM Club Group

Ne vedem acolo!

Distribuie

Despre Autor
____
Dan Luca este expert în productivitate și în echilibrul dintre profesie și viața personală. El ajută antreprenorii să-și creeze un mod de viață care să pună în echilibru familia, sănătatea, pasiunile, spiritualitatea și profesia, astfel încât să aibă cea mai bună viață posibilă. 

Mă bucură interesul tău!

Lasă-mi te rog datele tale
să te contactez