Cum sa nu te mai împuști în picior

Cum sa nu te mai împuști în picior

Simteam de mai multa vreme nevoia sa scriu un articol dedicat in special celor care considera disciplina o limitare a libertatii.

Chiar zilele trecute vorbeam cu un prieten care imi spunea ca e frustrat pentru ca parintii nu i-au creat, cat a fost tanar, un context in care sa fie mai disciplinat si mai consecvent.

Din contra, a fost antrenat in ceea ce in termeni de specialitate se numeste “fascinatia obiectului stralucitor”… adica sa inceapa multe lucruri, sa termine foarte putine, sa se demotiveze repede si sa consume foarte multa energie ca sa se mentina pe un singur drum la un moment dat.

Asa cum am argumentat si in multe alte randuri, nimic remarcabil nu a fost realizat in acest fel. Omul nu a ajuns pe Luna fara ani de dedicare focusata si concentrata pe acel rezultat final…

Un medaliat cu aur la orice Olimpiada nu a urcat pe cea mai inalta treapta venind direct de la jogging din parc…

O firma multinationala nu a fost ridicata la nivelul Forbes 500 dupa o saptamana de eforturi intermitente…

Un copil cu o stima de sine puternica, cu valori autentice si incredere in propriul potential nu a ajuns sa fie asa doar dintr-o vacanta de vara la bunici… si asa mai departe…

Ce au in comun toate aceste rezultate?…

O strategie urmarita consecvent, zi de zi, luna de luna, an dupa an…

Strategia pentru mine inseamna un plan alcatuit dupa o documentare riguroasa si care indeplineste cerintele initiale pentru a fi testat si adaptat realitatii si apoi pentru a facilita ajungerea la destinatie si obtinerea rezultatelor dorite.

Este planul batut in cuie? NU!

Dar asa cum spunea si presedintele american Dwight Eisenhower:

“Planul e important, dar planificarea e indispensabila”

Sau, mai simplu spus…

Esecul de a planifica este planificarea esecului.

Dar dincolo de termene cliseistice si motivationale, foarte concret, beneficiul planificarii consta in urmatoarele aspecte:

1. Iti aduni informatia relevanta din cat mai multe surse si perspective ca sa ai ceea ce se poate numi o perspectiva la 360 de grade.

2. Iti organizezi informatia si ii dai o structura logica

3. Structura gandita de tine urmeaza o secventa de pasi pe care ii vei testa sa vezi cum functioneaza in realitate

4. Feedback-ul primit din aceste teste le incorporezi in planul revizuit

5. Ajustezi apoi planul si faci pasi in directia dorita pana ajungi la destinatie.

Acum hai sa facem o comparatie intre abordarea “Creativ IN structura” vs. “Creativ CU structura”

Daca ai deja o structura pe care o testezi, poti sa observi ce functioneaza si ce nu.

Pastrezi ce functioneaza si modifici ce nu functioneaza

Daca ai o structura pe care o testezi, o poti comunica mult mai usor celor cu care colaborezi si stiu si ei la ce sa se astepte din partea ta.

Esti predictibil pentru ei si asta le da confort emotional.

Daca ai o structura pe care o testezi, poti masura rezultatele.

Masori si compari ce ai obtinut prima data, a doua data, … a zecea data, etc.

Daca ai o structura pe care o testezi, iti dai seama ce ai tu nevoie sa schimbi la tine ca lucrurile sa functioneze mai bine.

Din pacate, de cele mai multe ori, singurele obstacolele relevante sunt in interiorul nostru.

Astea sunt toate exemple de a fi creativ IN structura.

Hai sa vedem acum ce neajunsuri au cei care sunt creativi CU structura… adica ai o structura, dar o modifici de la o zi la alta:

> Reinventezi roata la fiecare test… adica ai un consum inutil de timp, bani si energie si nu capitalizezi experienta dobandita

> Nu poti sa legi un rezultat de o cauza anume… adica esti in ceata cu ce functioneaza si ce nu

> Colaboratorii tai sunt confuzi in ceea ce te priveste… adica nu ajung sa fie productivi pentru ca le schimbi des lucrurile pe care se bazeaza

> Esti predispus la stari emotionale contradictorii… adica treci de la agonie la extaz si inapoi la agonie pentru ca nu ai aproape deloc predictibilitate

In esenta, ceea ce vreau sa le arat celor care cred ca disciplina ar trebui interzisa prin lege… este ca poti fi creativ si sa te simti liber intr-un mod care nu doar ca nu pericliteaza rezultatul, dar te ajuta sa reusesti mai bine si mai repede.

Asa ca simte-te liber sa creezi o structura, si simte-te liber sa testezi ce functioneaza IN interiorul acelei structuri

Dar … NU mai schimba structura integral pentru fiecare proiect pentru ca iti irosesti timpul, energia si banii… si mai mult… faci acelasi lucru si pentru colaboratorii tai.

Foloseste iteratii si upgrade-uri succesive pana ajungi la o forma apropiata de ceea ce iti doresti ca rezultat.

Asa ca…

Wake up & LIVE! (… si nu te mai impusca in picior 🙂

Distribuie

Despre Autor
____
Dan Luca este expert în productivitate și în echilibrul dintre profesie și viața personală. El ajută antreprenorii să-și creeze un mod de viață care să pună în echilibru familia, sănătatea, pasiunile, spiritualitatea și profesia, astfel încât să aibă cea mai bună viață posibilă. 

Mă bucură interesul tău!

Lasă-mi te rog datele tale
să te contactez