Divorteaza de frica si nu ii da nimic la partaj!

Divorteaza de frica si nu ii da nimic la partaj!

“Sa nu ma tem.
Frica ucide mintea.
Frica este moartea marunta, purtatoarea desfiintarii totale.
Voi infrunta frica.
O voi lasa sa treaca peste mine, prin mine. Si, dupa ce va fi trecut, imi voi intoarce ochiul interior si voi privi in urma ei.
Pe unde a trecut frica, nu va mai fi nimic.
Voi ramane doar eu.”

Litania împotriva fricii – Dune (Frank Herbert)

Cu totii am avut situatii in viata in care am vrut sa intreprindem o actiune si o voce din interior ne spunea: “mai bine nu te baga, nu stii cum poate sa iasa” sau “esti singurul care face asta, daca esuezi” sau “nu ai suficiente resurse, informatie, experienta ca sa reusesti, mai bine nu te baga” … sau altele la fel…

Cred ca acest topic este unul foarte actual, chiar daca unora li se poate parea dur termenul “frica” si prefera sa il impacheteze in “anxietate”, “stres”, “teama”, “incertitudine” sau variatiuni pe aceeasi tema.

Eu cred ca in mare parte, aceasta frica vine din necesitatea noastra continua de a ne adapta la lumea in permanenta schimbare.

Prin contrast, acum 20 de ani, o schimbare majora survenea odata la cativa ani… in timp ce acum, fiecare zi e o provocare si o noua aventura in necunoscut.

Acestea fiind coordonatele, facem in majoritatea zilelor (unii chiar zilnic) multe lucruri pentru prima data, si de aici probabilitatea ca unele sa iasa bine si altele nu… implicit si retinerea de a trai la intensitate ridicata si de a imbratisa riscul…

In cartile sale, Susan Jeffers, a scos la lumina 3 tipuri de frici in functie de profunzimea la care se manifesta.

    • Nivelul 1 – superficial

frica de lucruri care “se intampla”: frica de imbatranire, de singuratate, de dezastre, de plecarea copiilor de acasa, de a pierde securitatea finaciara, de moarte, de razboi, de boala, de accidente

frica de lucruri care necesita actiune: frica de a lua decizii, de a-ti face prieteni, de a incepe/incheia o relatie, de a pierde din greutate, de a conduce, de a vorbi in public, etc

    • Nivelul 2 – profund

Reflecta nivelul increderii si abilitatea de a te descurca în lume.

frica de respingere, frica de eşec, frica de a fi vulnerabil, frica de a fi neajutorat, frica de a fi dezaprobat, frica de succes (adica teama ca voi creste si nu voi putea sustine cresterea, teama ca imi va consuma prea mult timp, energie, teama ca ma voi instraina de familie, prieteni)

  • Nivelul 3 – cel mai profund

Este cea mai mare frica dintre toate, cea care sta la baza tuturor celorlalte frici.

E vorba de frica de a nu te descurca cu ceea ce iti trimite viata!

E frica de a nu putea face fata la toate variabilele, suisurile si coborasurile din viata.

Si daca ne gandim un pic, la baza fiecarei frici, e temerea ca nu te vei descurca cu orice viata ti-ar putea scoate in cale.

Primul pas spre re-codarea mentala este raspunsul la urmatoarea intrebare:

Daca ai sti ca te-ai putea descurca cu tot ce iti apare in cale, de ce ti-ar mai fi frica?

Raspunsul?

De NIMIC!

Si fricile tale se vor diminua catre disparitie in momentul in care incepi sa dezvolti mai multa incredere in abilitatea ta de a gestiona orice iti trimite viata in cale…

Si apropo de asta, cred ca e geniala aceasta fraza spusa de Jim Rohn:
“Nu iti dori sa fie mai usor, doreste-ti sa fii tu mai bun!”

M-am intrebat de multe ori, si inca ma mai intreb, si probabil ca te-ai intrebat si tu, care e totusi rostul fricii… Si singurul raspuns care a avut sens pentru mine este ca frica instinctuala ne mentine alerti si in buna parte ne tine in siguranta.

Folclorul romanesc este bogat in ziceri populare despre evitarea riscului si preventie:

Cine s-a ars cu ciorba sufla si in iaurt.
Frica pazeste pepenii.
Fuga e rusinoasa dar sanatoasa.

Dar in acelasi timp, frica peste o anumita limita este ne-necesara si daunatoare in cresterea si evolutia noastra. Si acest lucru este clar prezenat in alte proverbe romanesti…

Cine se teme de lup nu poate sa tina oi.
Cine se teme de urs nu se duce in padure dupa lemne.
Fricosul este pe jumatate invins.

Solutia este sa cauti si sa gasesti tot mai multe resurse si evidente ca te muti de la “Imi e teama ca nu ma voi descurca cu ce imi trimite viata” la “Indiferent ce mi se intampla, in orice context, ma voi descurca! Voi razbi prin orice circumstante!”

Si ca sa poti face acest lucru si mai bine, te ajuta sa cunosti cele mai importante 5 adevaruri care iti vor diminua frica:

    • Frica nu va disparea niciodata cat timp continui sa te dezvolti.

De fiecare data cand iesi din zona ta de confort, va aparea frica (care va disparea din nou cand te vei obisnui cu ce e nou pentru tine). Din pacate prea multi oameni asteapta sa nu le mai fie frica inainte sa profite de o oportunitate… ceea ce evident in 99% din cazuri e utopic!

Apropos: Ce este un lider? Este o persoana care a invatat sa traiasca confortabil in afara zonei de confort!

    • Singura modalitate de a scapa de frica e sa faci lucrul de care iti e frica.

Ma refer aici la frica de contexte specifice. Frica de vorbit in public, frica de schimbat jobul, frica de cerut o marire de salar, etc. Nu ma refer aici la frica generala de a face lucruri noi. Cu cat fricile sunt mai individualizate, cu atat pot fi “atacate” si doborate mai bine.

Un exemplu personal este ca, am plecat dintr-o multinationala sa incep alt business. Insa, oportunitatea nu am avut-o clar conturata decat dupa ce am facut pasul… si s-a materializat la 2 saptamani dupa aceea. Daca nu as fi fost liber de contract, nu as fi putut sa profit de ocazia aparuta.

    • Singura modalitate de a te simti mai bine in interiorul tau, e sa iesi din tine si sa faci lucrurile de care ti-e frica.

Stima de sine si increderea in sine se hranesc cel mai bine cu rezultatele pe care le obtii. Cu cat cuceresti mai multe redute aparate de frica, iti dai sansa sa devii tot ceea ce poti deveni. Si cu fiecare reduta castigata, iti cresti constientizarea a ceea ce e posibil pentru tine si viata ta!

    • Nu doar ca vei experimenta frica de fiecare data cand vei fi pe un teritoriu nefamiliar, ci la fel vor experimenta si ceilalti.

Eu am simtit asta cand am inceput sa fac webinarii la 5 dimineata. N-am avut nici o garantie ca vor fi oameni care se vor trezi, dar am zis sa o fac oricum… Si la primul webinar au venit 100 de persoane ceea ce a fost un adevarat soc pentru mine pentru ca nu ma asteptam la un asa raspuns.

Dar acum, mi se pare perfect natural sa fim cate 300-400 la fiecare webinar la aceasta ora total nerezonabila. Da-i macar o sansa ideii pe care o ai, chiar daca inca nu ai garantia ca va functiona… ai putea avea o mare revelatie!

  • Sa te confrunti cu frica e mai putin inspaimantator decat sa traiesti cu frica produsa de sentimentul ca esti neajutorat.

Multi oameni ajung sa fie paralizati de intrebarea: Dar daca… si urmeaza de obicei un scenariu pesimist.

Pornesc o afacere… dar daca nu o sa mearga?
Invit fata de care imi place in oras… dar daca nu o sa accepte?
Imprumut bani unui prieten… dar daca nu ii mai primesc inapoi?

Am o veste pentru tine: NU EXISTA viata fara riscuri! Mai mici sau mai mari.

Zig Ziglar are un citat extraordinar:
“Asteapta-te la ce e mai bun, pregateste-te pentru ce e mai rau, dar capitalizeaza ceea ce se intampla in realitate”…

Si atunci frazele de mai sus pot arata asa:

Pornesc o afacere… si voi face tot ce tine de mine sa fie un succes. Iar daca voi esua voi incerca o alta afacere, si o alta… pana cand voi reusi!

Invit fata in oras… poate o sa accepte poate nu. Ii zambesc si ii spun in sinea mea ca nu stie ce a pierdut… si invit pe altcineva care ma va aprecia mai mult.

Imprumut bani unui prieten… daca mi-i da inapoi foarte bine, daca nu, macar pot sa il tai linistit de pe lista si sa imi gasesc alti prieteni cu mai multa integritate.

Cu acest tip de atitudine, frica ta va deveni asemeni unui ghetar care a ajuns la tropice si care se topeste pana dispare.

In momentul in care iti asumi integral viata si iti dai seama ca doar tu esti responsabil pentru ceea ce traiesti, vei simti cum o mare povara ti se ridica de pe umeri.

Mai mult, in momentul in care intelegi ca nu vine nimeni sa te salveze, si ca salvatorul pe care il cauti il gasesti intotdeauna in interiorul tau… atunci vei lupta de la egal la egal cu frica.

Da-ti sansa sa fii tot ceea ce ai fost creat sa fii!

Wake up & LIVE!

Dan

Distribuie

Despre Autor
____
Dan Luca este expert în productivitate și în echilibrul dintre profesie și viața personală. El ajută antreprenorii să-și creeze un mod de viață care să pună în echilibru familia, sănătatea, pasiunile, spiritualitatea și profesia, astfel încât să aibă cea mai bună viață posibilă. 

Mă bucură interesul tău!

Lasă-mi te rog datele tale
să te contactez