Performanța începe prin simplificare

Performanța începe prin simplificare

Ți-am mai povestit de acea perioadă a vieții mele pe care eu o numesc sugestiv „epoca împrăștiată”. Obișnuiam să mă entuziasmez pentru orice idee care îmi apărea în cale și lucram la 6-10 proiecte simultan. 

În cel mai fericit caz, reușeam să termin unul. M-am lovit de un zid dureros la acea vreme și mi-am dat seama că nu mai pot continua așa. 

În timp, am reușit să fac trecerea la trei priorități personale, apoi m-am concentrat pe o singură prioritate. Rezultatele concentrării pe un singur proiect mi-au depășit chiar și cele mai optimiste așteptări.

Se pare că această tendință de a tot adăuga, de a face cât mai multe lucruri simultan, ține de natura noastră. E contraintuitiv pentru mulți faptul că mai puțin, înseamnă mai mult. Când muncești mult și din greu, nu înseamnă neapărat că muncești și eficient!  

Concentrează-te pe un singur lucru!

Analizându-se biografia oamenilor de succes, în varii domenii, s-a ajuns la concluzia că pentru a atinge excelența ar trebui să te concentrezi, pe rând, pe câte un singur lucru, pe care să-l practici cu regularitate. De-abia atunci când devine un automatism, îți poți extinde aria de interes. 

Mozart spunea: 

Cea mai rapidă cale de a face mai multe lucruri este să faci un singur lucru o dată.”

Mulți, însă, își pornesc afacerile, cariera sau transformarea personală cu o abordare tip decatlon. Se înscriu la mai multe “probe” și, nu numai că nu ating excelența în niciuna,  chiar eșuează pe parcurs și renunță. 

La început de drum este chiar indicat să încerci cât mai multe lucruri pentru a afla ce îți place, la ce ești bun, ce îți aduce rezultate și satisfacție, dar la un moment dat va trebui să decizi în ce arie vrei să performezi. 

Care e prioritatea ta nr. 1 în acest moment? 

Care este proiectul care te entuziasmează și pe care crezi că l-ai putea duce la următorul nivel? Dacă ar fi să devii foarte bun la ceva specific și semnificativ, care ar fi acel lucru?  

Back to basics…

Performanța se atinge pas cu pas: după ce stăpânești fundamentele, abilitățile esențiale, poți trece la competențe avansate. Mulți sar peste fundamente sau trec cu superficialitate prin ele. 

Țintind prea sus, vei eșua cu succes și vei fi demoralizat. E ca și cum ai încerca să ajungi în vârful Himalaya, după ce ai făcut doar câteva trasee ușoare pe munte. 

De asemenea, nestăpânirea elementelor esențiale dintr-un domeniu explică de ce anii de experiență nu corelează întotdeauna cu performanța.  

Nu e tocmai distractiv și ușor să lucrezi zi de zi la aceleași taskuri până le stăpânești perfect. 

Trebuie să reflectezi la munca depusă, să îți evaluezi procesul și să faci ajustări pe parcurs. E posibil să nu îți iasă unele lucruri și să te frustrezi. Dar prin perseverență, vei progresa. Și apoi, o iei de la capăt cu următoarele taskuri. 

E mai ușor să visăm cum va arăta succesul, decât să depunem efort zi de zi, nu-i așa?

Care sunt elementele esențiale din domeniul în care vrei să performezi? 

Care sunt acele lucruri care aduc cu adevărat rezultate? 

Performanță = supraspecializare.

Performanța pe plan profesionaleste adesea sinonimă cu supraspecializarea. 

Când faci același task specific în mod repetitiv, ajungi să-l stăpânești foarte bine și să nu mai faci greșeli. De asemenea, identifici scurtături sau secvențe de pași de urmat pentru a fi rapid și eficient. Iar aceste lucruri se concretizează într-un final prin economie de timp și bani.   

Supraspecializarea are și dezavantaje: apare monotonia, dispare motivația din cauza lipsei de provocări, nu prea lasă loc creativității. 

Însă, când vei ajunge în acest punct, vei ști că e momentul să identifici următoarea provocare, pentru a-ți extinde competențele. Asta te va ajuta să fii mai creativ și poate chiar să aduci inovație în domeniul tău. 

Care e nișa în care poți deveni expert?

Ce abilități specifice sau ce obiceiuri poți exersa zi de zi pentru a deveni expert în nișa aleasă? 

“Viața este simplă, dar noi insistăm să o complicăm.”

Uneori, această zicală ni se potrivește perfect. 

Când suntem împrăștiați în multiple direcții, nu obținem rezultatele dorite, ne stresăm, ne epuizăm. 

Când suntem mai degrabă concentrați pe rezultatul final și nu pe proces, acționăm mai rar și tot felul de gânduri sabotatoare ne dau târcoale. 

Când ne pierdem timpul și energia cu tot felul de detalii neimportante, fără impact concret în rezultatul final, riscăm să eșuăm. 

  1. Definește foarte clar ce dorești să obții sau cine dorești să devii. Atenție, alege un obiectiv S.M.A.R.T: specific, măsurabil, realizabil, relevant și cu o limită de timp.
  2. Creează un plan de acțiune detaliat, cu pași de urmat și angajează-te să îl duci până la capăt.
  3. Lucrează zi de zi la obiectivul tău. Începe cu pași mici și pe măsură ce dezvolți automatisme, pe măsură ce acumulezi noi cunoștinte, crește treptat dificultatea sarcinilor. 
  4. Sărbătorește fiecare progres și bucură-te de proces.

Einstein: “Nu e că sunt atât de inteligent, doar că stau cu problemele mult mai mult timp!” 

Distribuie

Despre Autor
____
Dan Luca este expert în productivitate și în echilibrul dintre profesie și viața personală. El ajută antreprenorii să-și creeze un mod de viață care să pună în echilibru familia, sănătatea, pasiunile, spiritualitatea și profesia, astfel încât să aibă cea mai bună viață posibilă. 

Mă bucură interesul tău!

Lasă-mi te rog datele tale
să te contactez