In acest moment chiar experimentăm o tranziție foarte interesantă.
Managementul timpului nu mai ocupă prima poziție în topul tehnicilor de creștere a productivității. Noul „rege” al productivității și al împlinirii este considerat a fi Managementul Energiei.
De ce?
Pentru că intensitatea zilelor cărora trebuie să le facem față este în continuă creștere și trebuie să depășim astfel de zile cu nivelul de energie pe care îl avem disponibil.
Poți avea un plan perfect pentru ziua respectivă… dacă te simți epuizat iar nivelul energiei tale este scăzut nu vei fi capabil să îl pui în aplicare.
Nu spun că managementul timpului nu mai este important în prezent. Pur și simplu, există „un nou boss în oraș”.
Pentru a putea face față acestei noi provocări o persoană va trebui să:
– își conserve energia existentă și să genereze energie noua;
– își seteze priorități care țin cont de toate aspectele importante ale vieții.
pentru că nu îți mai gestionezi doar timpul… ci te gestionezi pe tine!
Altfel spus: „Gestionează-ți energia pentru a rămâne în echilibru cu topul priorităților din viața ta.”
Timpul și energia însă reprezintă doar mijloace… scopul este împlinirea.
Astfel, pentru a le gestiona pe ambele în mod corespunzător, poți să procedezi în felul următor:
1. Trezește-te la 5AM
Astfel vei avea parte de cel puțin 2 ore în care să îți reîncarci bateriile și să obții mai multă claritate cu privire la prioritățile și strategiile tale. (faci sport, stretching, mănânci micul dejun, bei 2 pahare de apă caldă cu lămâie etc.)
De curând am sărbătorit 6 ani de când am început să mă trezesc la 5AM și pot spune că viața mea s-a îmbunătățit exponențial de atunci. Nu m-aș mai întoarce niciodată la obiceiul de a mă trezi după 7AM.
(dacă vrei să îmi citești povestea personală și să vezi o listă a celebrităților care se trezesc între 4AM și 6AM click aici)
2. Setează-ți 3+2 priorități
Acest lucru înseamnă să îți setezi inițial top 3 priorități pentru ziua respectivă. Dacă te consideri a fi o persoană ultra-performantă și nu crezi că cele 3 priorități îți vor fi suficiente atunci planifică-ți încă alte 2 priorități de care să te ocupi DOAR DACĂ le îndeplinești pe primele 3.
3. Lucrează în sprinturi de 25 de minute (cu pauză de 5 minute)
Folosește celebra tehnică Pomodoro. Poți utiliza această tehnică atât pe calculator – utilizând această aplicație sau poți să îți descarci o aplicație de pe App Store (iPhone) sau Google Play (Android). Nivelul productivității tale va crește într-un mod exponențial la care nu te-ai fi așteptat vreodată.
4. Renunță la multitasking!
Studiile au demonstrat că multitaskingul chiar îți diminuează IQ-ul cu cel puțin 20 de puncte! Acest lucru se întâmplă întrucât focusul tău este împărțit în mai multe zone. Este ca și cum calculatorul tău ar rula mai multe programe în același timp iar tu te-ai enerva că sistemul este lent. Focusul asupra unei singure activități este cel mai bun cadou pe care ți-l poți face (astfel încât să poți pleca de la birou la o oră decentă).
5. Revizuiește-ți ziua în fiecare seară
Îți poți îmbunătăți managementul timpului dacă înveți din greșelile anterioare și dacă îți duplici obiceiurile care ți-au adus succes. În mod obișnuit îmi adresez următoarele întrebări în fiecare seară:
1. Ce a mers bine?
2. Ce a mers prost?
3. Ce am învățat azi?
4. Ce voi face diferit mâine / data viitoare?
6. Menține un raport de 1-la-1 între studiu și practică
Cu 15 ani in urma obișnuiam să fiu un dependent al dezvoltării personale – în sensul în care citeam tot ce puteam însă nu aplicam nimic – dar, atunci când am și început să aplic tot ceea ce învățasem, nivelul productivității mele a crescut exponențial. Așadar, abține-te pe cât de mult poți să devii un atot-cunoscător fără să devii si un atot-practician în același timp.
7. Nu există o „pilulă” magică pentru creșterea productivității (cel puțin nu fără existența unui „de ce” suficient de puternic)
Am avut sesiuni personale de coaching cu mai bine de 1.000 de persoane și îți pot spune că „acolo unde există voință, există și o cale”. „Mi-ar plăcea să …” nu este o afirmație suficient de puternică atunci când cineva își dorește să devină un expert sau un maestru într-un anumit domeniu.
„Trebuie să …” îți va furniza rezistența necesară pentru a merge înainte și pentru a depăși obstacolele ce vor apărea. Așadar, identifică ce te macină în prezent și astfel îți vei descoperi motivația necesară pentru a face acele schimbări care te vor scoate din zona de confort și te vor plasa în top 1% în aria ta de expertiză.
Wake up & LIVE!