La ce se refera acest obicei? Este vorba despre o practica ce stabileste ritmul intregii zile. Este o modalitate simpla si rapida prin care poti dobandi o stare grozava inca din primele minute ale zilei.
Cui se adreseaza acest obicei? Se adreseaza oricarei persoane care isi doreste sa se bucure de un inceput relaxant al zile in timp ce iti reincarca bateriile.
5 obstacole depasite cu ajutorul acestui obicei
- Starea de copleseala pe care o resimteam in primele cinci minute ale zilei
- Convingerea ca mi se cuvine ceea ce am
- Incapacitatea de a-mi mentine o stare pozitiva pe parcursul zilei
- Irascibilitatea manifestata fata de proprii copii dimineata
- Influenta negativa pe care o revarsam asupra persoanelor cu care ma intalneam in prima parte a zilei datorate lipsei mele de prezenta
A trebuit sa trec printr-o criza pentru a fi recunoscator
Pe 5 iunie 2009, la ora 04:32, am suferit o criza si am lesinat pe podeaua din baie. In aparenta, nu exista niciun motiv plauzibil pentru sincopa mea…
In acel moment, sotia mea era insarcinata in 4 luni cu primul nostru baiat. S-a speriat foarte tare asa ca a chemat de urgenta ambulanta.
La ora 6 dimineata am fost dus de urgenta la spital pentru un set complet de analize. Dupa o examinare scurta am fost transferat la Institutul pentru Boli Cardiovasculare din Timisoara pentru realizarea unor teste mai aprofundate. Am petrecut 3 zile in spital si am fost supus unor teste numeroase, unele mai ciudate ca altele…
Doctorii habar n-aveau ce anume mi-a declansat acea sincopa, asa ca m-au externat cu un diagnostic amuzant care, in parte, se baza pur si simplu doar pe o presupunere.
Acest eveniment a declansat ceva profund in mine. Am avut trei zile la dispozitie sa ma gandesc la viata mea si la vietile celor pe care ii iubeam: sotia mea, copilul nenascut, parintii si prietenii mei.
O intrebare imi tot venea in minte: „Si daca acesta ar fi fost sfarsitul? M-as simti impacat cu mine insumi sau as fi furios datorita faptului ca mi-am pierdut oportunitatea sa imi traiesc viata asa cum trebuie?” In acele zila, inclinam mai mult catre al doilea raspuns.
In cadrul celei de-a doua zi petrecuta in spital, dupa cateva ore de reflexie si dupa efectuarea altor investigatii medicale, mi-am dat seama ca nu mi-am apreciat viata la justa ei valoare. Eram mult mai suparat din cauza a ceea ce nu aveam sau nu am facut decat recunoscator pentru lucrurile pe care le aveam si pe care le facusem deja.
A fost o constientizare extrem de neplacuta intrucat viata mea in acel moment era mai mult decat buna insa, cu toate acestea, eu tot eram nemultumit. Am luat decizia sa schimb situatia si sa nu mai consider ca „mi se cuvin” anumite lucruri intrucat aceasta mentalitate de „privilegiat” imi furase toata bucuria din viata.
Drept consecinta am devenit mult mai recunoscator si in prezent incep fiecare zi prin a-mi exprima gratitudinea pentru ca faptul ca mi-a fost permis sa traiesc o noua zi, sa practic activitatile pe care le iubesc si sa petrec timp alaturi de persoanele pe care le pretuiesc.
Atunci cand ii dau voie recunostintei sa imi umple sufletul ma simt invincibil, sunt mult mai creativ atunci cand lucrez si petrec mai mult timp intr-o stare de flux. Insa daca ma indepartez de energia recunostintei, nivelul productivitatii mele scade si anxietatea se strecoara in sufletul meu.
Stiinta din spatele acestui obicei
Practica recunostintei are capacitatea benefica de a stimula secretia hormonului denumit „oxitocina” ce contracareaza efectele negative ale oricaror altor hormoni eliberati din cauza anxietatii – precum cortisolul (cunoscut si sub denumirea de „hormonul stresului”).
Atunci cand te regasesti intr-o stare de recunostinta nu poti ca in acelasi timp sa resimti si o stare de anxietate intrucat, doua sabii nu pot intra intr-o singura teaca.
Mai mult decat atat, practica recunostintei reprezinta cea mai rapida metoda prin care poti depasi starea de anxietate indiferent de momentul zilei.
Cum functioneaza?
Poti incepe cu: „Sunt foarte recunoscator pentru …”
Acorda-ti 2 minute acum si incepe sa scrii toate lucrurile pentru care esti recunoscator…
Lucrurile pentru care iti poti manifesta gratitudinea includ: sanatatea, partenerul de viata, copiii, starea financiara, clientii, parintii, prietenii, cunostintele cat si lucruri mai putin evidente precum… apa calda, mancarea, acoperisul de deasupra capului, patul in care dormi, hainele pe care le porti, vederea, abilitatea de a merge, traiul intr-o tara in care e pace, libertatea de exprimare si de indeplinire a obiectivelor.
Scrie aceste motive de recunostinta pe un post-it si lipeste-l de oglinda din baie.
In timp ce te speli pe dinti, citeste si simte acele lucruri pe care le consideri a fi cele mai importante in viata ta. Poti schimba post-it-ul o data la cateva zile in functie de inspiratia manifestata privind lucrurile pentru care esti recunoscator.
Exemple de practici corecte si incorecte
- Sa uiti sa practici acest obicei pentru ca nu ai un post-it la indemana.
- Scrie 8-12 motive de recunostinta pe un post-it si lipeste-l de oglinda din baie astfel incat sa il poti vedea in fiecare dimineata. Citeste-l atat dimineata cat si seara si observa efectele pozitive pe care le are asupra starii tale de spirit.
- Sa citesti frazele precum un robot fara sa te simti cu adevarat recunoscator.
- Acorda-ti cat timp ai nevoie. Nu este vorba despre viteza sau numarul repetarilor. Este vorba despre cat de bine te conectezi cu fiecare dintre aspectele pe care le apreciezi in viata ta.
- Sa nu lipesti post-it-ul intr-un loc vizibil intrucat iti este teama de ceea ce vor crede sau spune ceilalti.
- Gandeste-te ca aceasta este o modalitate prin care poti sa fii sincer cu tine si o oportunitate de a-i inspira si pe ceilalti sa procedeze la fel. Daca primesti intrebari din partea acestora impartaseste-le in mod entuziast beneficiile pe care le-ai obtinut ca urmare a practicarii acestui obicei.
Exemple
Mai jos vei regasi 23 de motive pentru care poti fii recunoscator in fiecare zi. Atunci cand ramai in pana de idei poti sa folosesti aceste exemple pentru a-ti creste nivelul de oxitocina.
Astazi Sunt Recunoscator Pentru:
- Parintii mei
- Partenerul de viata
- Copiii mei
- Sanatatea mea
- Acoperisul de deasupra capului
- Apa calda, caldura si electricitate
- Banii pe care ii am
- Painea de pe masa
- Simturile mele: vaz, auz, miros, gust
- Patul in care ma odihnesc
- Pacea din tara in care traiesc
- Libertatea de a gandi
- Oamenii care au avut un impact pozitiv in viata mea
- Obstacolele pe care trebuie sa le depasesc pentru a deveni mai bun
- Prietenii mei
- Organele mele vitale: inima, plamani, stomac, ficat, rinichi etc.
- Mintea ce imi permite sa navighez aceasta lume
- Soare, ploaie, vant
- Aerul pe care il respir
- Internet si comunicarea rapida
- Filmele, muzica si cartile care ma inspira zi de zi
- Faptul ca pot citi si scrie pentru ca astfel pot sa ma dezvolt
- Persoana mea intrucat traiesc o viata extraordinara!
Wake Up & Live!