Revizuirea zilei in 15 minute

Revizuirea zilei in 15 minute

Povestea mea adevarata

In urma cu mai multi ani, pe masura ce ma apropiam de versiunea mea 3.0, ma simteam mizerabil in cele mai multe zile.

De ce?

Pentru ca eram ocupat aproape non-stop si totusi simteam ca stau pe loc.

Singura sursa de stari pozitive era intalnirea cu vreun prieten pe care nu il mai vazusem de mult si care imi spunea:

„Hei, iti urmaresc munca de ceva timp. Este chiar impresionanta. Imi place persoana care ai devenit fata de cum te stiam cand lucrai in compania X”…

Eu ridicam din sprancene, zambeam si intrebam: „Serios?” iar persoana imi raspundea invariabil „Da, serios.”

Este destul de interesant cum, datorita tumultului meu interior, nu eram constient de progresul si rezultatele pe care le obtinusem.

Bine, luam la cunostinta cele mai importante rezultate la sfarsitul anului cand faceam o revizuire completa dar totusi acest lucru nu compensa sentimentul pe care il aveam in toate acele zile cand simteam ca sunt ocupat doar de dragul de a fi ocupat.

Toate aceste zile cenusii si lipsite de bucurie s-au oprit intr-o dimineata cand ochii mei au citit urmatoarea propozitie:

„Nu ar trebui sa incepi o noua zi pana cand nu ai terminat-o pe cea anterioara.”

Aceasta propozitie m-a lovit ca trenul. Mi-am dat seama ca viata mea pana atunci nu a fost decat un continuum fara inceput sau sfarsit ce se indrepta intr-o directie incerta.

Imediat am inceput sa explorez ce ar insemna sa „sfarsesc” ziua intr-un mod potrivit si am descoperit ca raspunsul este: sa imi adresez intrebarile potrivite la finalul zilei.

De atunci imi inchei fiecare zi raspunzand la o serie de 5 intrebari care imi permit sa capitalizez ceea ce a fost mai important in ziua respectiva si, de asemenea, sa pun bazele unei zile urmatoare foarte productive. Atunci cand sar peste acest pas din rutina de seara – fapt ce se intampla rar – ma simt pierdut pentru cel putin cateva ore a doua zi dimineata.

Ce este?

Este o modalitate rapida si usoara de a invata din greselile pe care le faci de-a lungul zilei si de a construi pe baza succeselor obtinute.

Cui se adreseaza acest hack?

Tuturor celor care vor sa se dezvolte rapid si sa experimenteze cat mai putin durerea si esecurile aferente procesului.

5 obstacole depasite cu ajutorul acestui obicei

  • Incertitudinea de a sti daca am avut o zi buna sau doar mediocra
  • Aducerea acasa a taskurilor neterminate
  • Repetarea greselilor
  • Uitarea celor mai bune practici – mergea bine o data dar apoi uitam si faceam lucrurile in mod diferit si mai putin eficient
  • Senzatia de a fi intr-o lupta continua fara un inceput si un sfarsit

Stiinta din spatele acestui obicei

Nu este niciodata despre perfectiune. Nu este despre a nu „derapa” de pe drumul propus. Esti om si vei face greseli.

Singura intrebare reala care mai ramane este: cate greseli vei face si cat de repede vei invata din ele?

Avand asta in minte, este usor sa deviezi datorita multitudinii de stimuli si sa ramai pe o cale gresita o perioada mai lunga de timp decat ar fi cazul. Cu siguranta vei cadea de pe cal, intrebarea este „cat de repede te vei urca inapoi in sa?” Minimizeaza aceasta durata si te vei afla printre castigatori.

Revizuirea zilei are un scop excelent si anume, acela de a-ti refocusa atentia in directia obiectivelor tale. Este mai putin despre de cate ori ai derapat si mai mult despre cat de mult ti-a luat ca sa revii la drumul cel bun.

Zig Ziglar avea dreptate:

„Asteapta-te la ce e mai bun.
Pregateste-te pentru ce e mai rau.
Capitalizeaza orice apare.”

Cum functioneaza:

Nu e nimic complicat. Ai nevoie doar de un jurnal, un pix si un sfert de ora din timpul personal.

Dupa mai multi ani de testari am ajuns la concluzia ca urmatoarele intrebari poti fi utilizate pentru revizuirea oricarei zile:

  • Ce a mers bine astazi? Gaseste cel putin 5 lucruri.
  • Ce nu a mers bine azi?
  • Ce am invatat astazi?
  • Ce voi face diferit data viitoare intr-o circumstanta asemanatoare?
  • Pentru ce sunt recunoscator? Gaseste cel putin 5 lucruri

Exemple de practici corecte si incorecte

  • Sa faci revizuirea doar in minte
  • Este un truc extrem de inselator pe care il joaca mintea ta. Fa revizuirea in scris si vei fi mai meticulos si vei culege beneficii mai mari. Prin mintea ta iti pot trece mai multe ganduri deodata iar procesul ar fi superficial. Prin contrast, mana ta poate scrie doar un gand la un moment dat. Mana disciplineaza mintea!
  • Sa raspunzi doar la cateva dintre intrebari
  • Daca doar faci ceea ce este convenabil si usor, atunci vei creste foarte lent. Nu negocia cu tine impotriva ta. Finalizeaza acest proces 100% intrucat este destinat sa iti inchida buclele deschise si sa capitalizeze de pe urma tuturor evenimentelor din ziua respectiva.
  • Sa dai vina pe tine pentru esecuri
  • Nu acesta este scopul revizuirii. Asuma-ti 100% responsabilitatea pentru ce s-a intamplat dar nu o lua ca pe un obstacol ci ca pe o piatra de incercare. La sfarsitul zilei vei fi castigat o noua perspectiva, vei fi mai bun decat inainte si mai pregatit sa te descurci data viitoare.

Incepe de azi sa iti revizuiesti ziua!

Wake Up & LIVE!

Distribuie

Despre Autor
____
Dan Luca este expert în productivitate și în echilibrul dintre profesie și viața personală. El ajută antreprenorii să-și creeze un mod de viață care să pună în echilibru familia, sănătatea, pasiunile, spiritualitatea și profesia, astfel încât să aibă cea mai bună viață posibilă. 

Mă bucură interesul tău!

Lasă-mi te rog datele tale
să te contactez