#004 Sistem pentru Flow [5x Simțuri Sinergice]

“Universul spune: lasă-mă să curg prin tine fără restricții și o să poți să simți magia așa cum nu ai mai făcut-o până acum”.

-Klaus Joehle

Să fii într-o stare de flux este o senzație incredibilă. Și poate fi extrem de productivă!

Studiul pe zece ani făcut de compania de consultanță McKinsey, care a descoperit că Managerii sunt cu 500% mai eficienți când lucrează dintr-o stare în flux. (sursa)

Ca urmare, Steven Kotler, observă următorul lucru:

“Asta înseamnă că, dacă petreci ziua de luni în flux, îți poți lua liber în restul săptămânii și tot vei realiza mai mult decât colegii tăi care lucrează dintr-o stare normală.”

Întrebarea mea este:

Cum ar arăta viața ta (și business-ul tău) dacă ai putea, de fapt, să faci mai mult într-o singură zi decât faci de obicei într-o săptămână?


Transformare

În orice moment, prin cele 5 simțuri noi captăm 400 miliarde de biți de informație! (este enorm!!)

Știi câți biți procesăm cu mintea conștientă?

2,000 de biți!!! (adică de 200 de milioane de ori mai puțin!!)

Problema este că procesăm ENORM de mult GUNOI (!!) care ne sabotează subconștient și ne încetinește capacitatea de procesare.

Este ca și când tu ai avea o conexiune de internet de 1 GB dar 999 de MB ar fi ocupați cu procese care nu te ajută la ceea ce lucrezi.

Ți s-a întâmplat să vrei să dai un pumn în masă când o pagină de internet se încarcă în 10… 20… 30… 60 de secunde?… 

Da, și mie…

Și în cazul acesta… contează foarte mult ce lăsăm să intre ca stimuli din mediul în care suntem atunci când lucrăm, când ne relaxăm, când studiem, etc…

Contează ce primești pe canalul vizual, pe cel auditiv, prin atingere, prin miros și prin gust.

Când nu ești conștient la aceste lucruri, primești notificări constante pe telefon, auzi muzică care îți distrage atenția, consumi gustări procesate care scad energia, etc.

Simțurile tale transmit constant toate aceste informații creierului tău pentru a percepe și înțelege realitatea în care te afli.

Vestea bună? Poți optimiza fiecare interacțiune senzorială pentru a debloca mai multă energie, productivitate și concentrare.

Hai să-ți arăt cum.


Implementare

  1. Optimizare Vizuală

a) Utilizează becuri inteligente (cu LED și cu telecomandă)

pentru a folosi lumina albastră pentru creșterea nivelul de alertă pe timpul zilei, apoi redu intensitatea pentru a te relaxa înainte de culcare (chiar mai bine este să schimbi pe lumină cu tentă roșie și/sau lumină caldă)

b) Menține o ordine spartană pe biroul tău.

Lasă la fiecare final de zi biroul complet gol și curat. Cum spuneam, mintea procesează absolut TOȚI stimulii – chiar și cu vederea periferică.

Optimizează ceea ce vezi dincolo de ecranul calculatorului. Pune imagini care te inspiră – ca să transmiți stimuli benefici creierului chiar și în stare pasivă. Elimină orice obiect care nu îți generează o stare de bine când îl privești.

c) Ascunde telefonul! 

Nu îl mai ține în raza vizuală, tocmai ca să nu declanșezi senzorul de anxietate din creier care are nevoie de un shot de dopamină din când în când. Pune-l direct pe “do not disturb” ca să poți lucra cu adevărat productiv.

  1. Optimizare Auditivă

a) Dezactivează toate notificările sonore

Doar nu ești câinele lui Pavlov care salivează și apoi primește mâncare ori de câte ori se aprinde becul și sună o sonerie…

Se potrivește și bancul care vorbește despre anunțul de pe ușa de la intrare: “Nu sunați, ies eu din când în când…”

b) Folosește căști cu noise cancelling

Acest lucru este critic mai ales într-un open space sau într-un mediu zgomotos. Dacă nu poți dormi în zgomot, cu atât mai evident este că nu poți gândi în zgomot.

c) Folosește playlist-uri pentru activități cu scop precis

O resursă extraordinară este situl brain.fm pe care l-am descoperit încă din 2012 și revin mereu pentru că are muzică specifică pentru focus, pentru relaxare, pentru somn.

Aplicația Calm are o multitudine de sunete care se potrivesc pentru contexte foarte diferite. La mine funcționează foarte bine ploaia în pădurea amazoniană și un râu de munte cu ciripituri.

Folosesc muzică epică pentru perioadele în care am nevoie de cadență în lucruri dificile (Two Steps from Hell)

Folosesc Melodic Tehno și EDM de la DJ francezi atunci când scriu sau am nevoie să gândesc (Worakls, NTO, Teho)

  1. Optimizare Olfactivă

a) Evident, pe primul loc este aerul curat.

Și ca să fiu și mai specific, fii atent la nivelul de oxigen din cameră și nivelul de CO2. Un raport care susține performanța este 20% oxigen și CO2 sub 1%. (78% este Nitrogen care are în mare parte un rol pasiv în respirație)

b) Folosește uleiuri esențiale

Nu vreau să intru aici în dispute privind efectele terapeutice, mă limitez doar la efectele în zona promovării unei stări de spirit propice performanței. Eu folosesc arome de mentă, lămâie, eucalipt și pin pentru concentrare, focus și o stare de bine.

c) Desfundă-ți nasul!

Dacă nu poți respira bine, toate remediile olfactive sunt irosite. Și nu mă refer aici să te hidratezi de 50 de ori pe zi cu Bixtonim, Nazomer sau altele similare.

Eu am învățat de la prietenul meu Zoltan Vereș o tehnică de a-mi desfunda sinusurile pe care o practic în fiecare seară înainte de culcare, și care mi-a permis să respir pe nas toată noaptea, fără apnee, fără respirație pe gură, sforăit, gură și gât uscate, etc.

Caută metodele inventate de Buteyko și practică-le pentru că nu știu nimic care generează un rezultat wow în mai puțin de 2 minute.

(despre problema respiratului pe gură și importanța respiratului pe nas o să revin în alt sistem)

  1. Optimizare Tactilă

a) Asigură-te că instrumentele tale de lucru sunt optimizate

Concret, asigură-te că biroul, scaunul,  monitorul și toate celelalte instrumente pe care le folosești sunt optimizate

și îți oferă cea mai bună experiență de lucru (o să detaliez într-un sistem exact cum să îți optimizezi ergonomic mediul de lucru)

b) Texturi plăcute la atingere

Eu sunt un tactil și experiența kinestezică este foarte importantă pentru mine. De aceea îmi plac suprafețele fine la atingere. În cazul tău poate preferi texturi din materiale naturale (lemn) sau care îți generează o stare de bine la fiecare interacțiune (de ex un covoraș pentru picioare cu o anumită textură)

c) Temperatura în cameră între 21 și 23 de grade

Chiar dacă vara e probabil să suportăm și temperaturi mai mari, temperatura excesivă impactează chiar și cu 20-25% productivitatea într-o zi normală. Caută să îți optimizezi acest parametru pentru că are o pondere mare în efectul muncii zilnice.

  1. Optimizare Gustativă

a) Gustări sănătoase

Fii proactiv cu snack-urile ca să nu cazi pradă ispitei pentru dulciuri sau alte variante nesănătoase. Pune-ți la îndemână o gamă variată de nuci și de legume tăiate (morcovi, țelină)

b) Apa este esențială

Hidratarea nu trebuie să lipsească pentru că la fel ca oxigenul și temperatura din cameră are un impact major atunci când este insuficientă

c) Mestecă gumă

Făceam acest lucru intuitiv și nu am fost surprins să constat că mestecatul crește nivelul de alertă, diminuează anxietatea și stimulează creierul și producerea de idei. Totuși, folosește strategic guma de mestecat, are mult zahăr și generează volatilitate în nivelul de energie.


Sustenabilitate

5 pași pentru a menține și optimiza sistemul:

  1. Organizează-ți spațiul:
    • Decorează-ți mediul cu obiecte și imagini care te inspiră și te bucură.
    • Folosește echipamente ergonomice și adaugă plante.
    • Plasează un difuzor de arome cu uleiuri esențiale de mentă sau lămâie.
  1. Mediul audio:
    • Oprește notificările, folosește căști care anulează zgomotul și ascultă playlisturi adaptate la conținutul muncii pe care vrei să o faci.
  1. Alimentație și hidratare:
    • Alege gustări sănătoase și bea apă regulat. Mestecă gumă pentru alertă.
  1. Rutine pentru concentrare:
    • Pune telefonul în modul “Do not disturb” (sau măcar pe Silent, fără vibrații, cu fața în jos) și ajustează lumina cu becuri inteligente în funcție de momentul din zi.
  1. Evaluează și ajustează:
    • După câteva săptămâni, analizează impactul schimbărilor și fă ajustările necesare.


Unele schimbări e nevoie să le faci o singură dată (să îți iei scaun ergonomic sau birou care se ridică pentru lucrul din picioare), altele e nevoie să le faci de fiecare dată (să bei apă, să aerisești camera, să ai gustări sănătoase).

Chiar dacă nu o să implementezi toate aceste lucruri în următoarele zile, salvează-ți lista și revino periodic la ea și pune-ți întrebarea: “ce aș putea să mai optimizez din mediul meu de muncă?”

E posibil să realizezi că mici schimbări pe care le faci, pot avea efecte semnificative în productivitatea pe care o obții în munca ta.

Îți doresc să debordezi de energie și productivitate și să faci acele schimbări care să te pună în poziția în care să iubești să performezi în mediul tău de muncă.

Spor și armonie să ai! 

Descarcă resursele Gratuite!

Alătură-te altor 10,000 de performeri care adoră provocările și sistemele de creștere personală și de business.

Sistem Newsletter

Fără spam. Întotdeauna gratuit. La momentul potrivit.

Mă bucură interesul tău!

Lasă-mi te rog datele tale
să te contactez