#015 Sistem pentru Micro-Productivitate [Sprinturi]

Primesc din ce în ce mai des întrebarea: 

“Îmi fac timp pentru lucrurile care nu îmi plac, dar pe care *trebuie* să le fac… și totuși nu le fac, parca o forță invizibilă mă tine pe loc. Mă poți ajuta?”

Iar eu de obicei îi întreb înapoi… 

“Te referi la a-ți face ordine pe birou, la a-ți suna prospecții, la a-ți cere iertare după ce ai greșit, la mersul la sală în mod constant, la trezitul de dimineață imediat după ce sună ceasul?”

“Da, da, la astea!…” îmi răspund ei aproape fără excepție…

Aceste activități sunt o problemă pentru 80-90% dintre persoane pentru că au o toleranță foarte mică la durere sau disconfort! 


Transformare

Ca scosul unei măsele sau ruperea unui leucoplast de pe o bubă, e nevoie de o mișcare precisă, rapidă, ca să nu se activeze atât de tare “rezistența”.

Iar Micro-productivitatea exact asta face:
– ia o activitate care în esență e neplăcută, o comprimă într-un interval foarte scurt de timp, și livrează un rezultat dezirabil cu minimul de durere asociată.

Pentru mine a fost o adevărată revelație să constat că activități pe care le evitam din răsputeri, s-au lăsat îmblânzite în momentul în care le-am comprimat într-un timp foarte scurt.

Ca să fie viabilă micro-productivitatea, am evitat cu orice preț gândirea de tipul “fac acest lucru până îl termin”… pentru că ar fi durat o eternitate!…

…mai degrabă am ținut “o ședință interna” în care m-am asigurat că am energia necesară, am claritate asupra modului în care voi acționa, am încredere că pot duce la capăt această activitate și îmi este evident motivul pentru care mă ajuta să fac acel “hei-rup”.

Și având toate aceste resurse aliniate cu activitatea pe care urma să o fac, “sprintul” de maximum 10 minute în 95% din cazuri a fost un succes! 


Implementare

Dacă ai mai multe astfel de activități “problemă” poți proceda în felul următor:

1. Aloca 1 ora pentru 5 activități puțin-dezirabile dar pe care le amâni de zile sau săptămâni.

2. Planifica 5 sesiuni de 10 minute, câte 1 sesiune pentru fiecare “problemă”, cu 2 minute pauză între ele. Dacă termini o activitate în mai puțin de 10 minute, fă pauza de 2 minute și începe-o pe următoarea.

3. Execută-le la foc automat și eliberează-te de presiunea pe care o duceai cu tine.

4. În situația în care dai maximum și totuși nu reușești să finalizezi acel task… bucură-te! Ai progresat semnificativ și e foarte probabil că în încă o sesiune de 10 minute să finalizezi acea activitate.

5. Premiază-te pentru că “ai omorât dragonul” care îți tulbura liniștea!

Hai să vedem cam ce tipuri de activități se pretează la aceste sprinturi de 10 minute:

Ai de dat un telefon furnizorului să îi spui că îi întârzii plata. E firesc să nu îți fie ușor să dai un asemenea telefon, și prin urmare să îți dorești să amâni la nesfârșit… și să eviți să îți deteriorezi relația bună pe care o aveai.

Vrei să îți faci un control medical și să investighezi simptomele pe care le-ai avut săptămâna trecută. La fel, poți avea temeri legate de cauzele probabile… și cum știi deja, e mai ușor să ignorăm semnele decât să le investigăm în mod aprofundat. Și nu, nu sunt de acord cu vorba care spune că: “Ignoranța e o binecuvântare”…

– Un alt exemplu de activitate dificilă este să îți actualizezi evidența cu cheltuielile săptămânale sau lunare. Îți poate scoate la iveală faptul că ți-ai depășit bugetul, că ai dat banii pe prostii sau că nu ți-a mai rămas suficient ca să economisești cei 10% pe care ți i-ai propus.

– Poate e nevoie să îți suni unul dintre părinți și să îți ceri iertare pentru că l-ai repezit la telefon cu 1 zi în urmă când te-a sunat înainte de o ședință importantă. Multora le e greu să accepte că au greșit și să își asume primul pas al împăcării… din păcate se ghidează după principiul greșit că “timpul le vindecă pe toate…”

Bineînțeles că mai sunt probabil 1,000 de alte activități care se pretează pentru aceste sprinturi de micro-productivitate… însă cred că aceste exemple te-au ajutat să îți faci o idee despre faptul că amânăm mai ales lucrurile care au conținute în ele un disconfort emoțional.

La fel de adevărat este că, acest disconfort emoțional e foarte probabil să crească dacă activitatea *necesară* nu este executată în cel mai scurt timp posibil. 


Sustenabilitate

Toate exemplele de mai sus au în ele un disconfort mare pe termen scurt, dar au potențialul de a preîntâmpina situații cu mult mai grave din viitor:

nu îți suni furnizorul să îi spui că întârzii – plătești cu siguranță penalități, ți se întrerupe contractul sau te dp în judecată

nu îți faci controlul medical – nu găsești problema în fază incipientă, iar de la un moment dat încolo nu se mai poate face nimic pentru sănătatea ta

– nu îți tii cheltuielile sub control – te trezești fără bani, ajungi să te împrumuți, trăiești de la un salariu la altul, ești stresat, te îmbolnăvești mai ușor…

– nu îți ceri iertare de la părinți atunci când le-ai greșit – ei sunt foarte afectați (probabil că sunt și la o vârstă înaintată), ceea ce le poate cauza o deteriorare a stării de sănătate, sentimente de lipsă de recunoștință din partea copiilor sau alte percepții negative similare, toate foarte deranjante emoțional mai ales la bătrânețe.

Bineînțeles că “disconfort emoțional” este doar o formulare mai blândă pentru FRICĂ!

Iar mușchiul care luptă cu frica pentru majoritatea oamenilor este slăbit… pentru că nu a dus luptele importante la vremea lor, iar consecințele au devenit din ce în ce mai serioase și lupta a devenit inegală…

Dar ceea ce vreau să îți spun acum este că îți poți lua PUTEREA înapoi!

Cum?

Prin lupte de “gherilă”!


Perioade scurte în care îți înfrunți FRICA, creezi o ambuscadă de 10 minute, obții o victorie și te retragi!

Frica se poate regrupa destul de repede, dar pentru acțiuni sub 10 minute opune mult mai puțină rezistență.

Și uite așa, cu fiecare luptă câștigată, mușchiul Curajului se fortifică, Încrederea crește și încet-încet ajungi să te lupți cu frici din ce în ce mai mari și să îți dai seama că zona ta de confort s-a extins aproape pe nesimțite.

Așa că, fă-ți cadou zilnic cel puțin 1 sesiune de 10 minute în care privești frica în ochi, faci acel lucru inconfortabil și îți dai șansa să devii cea mai bună versiune a ta! 

Wake Up & LIVE!

Dan-the-Systems-Designer 🙂 


Ți-a plăcut acest Sistem?

Toate celelalte sisteme le găsești la linkul de mai jos.

www.5am.ro/sistem

În măsura în care cunoști cel puțin o persoană care ar putea beneficia de aceste sisteme, fă-i un bine și trimite-i linkul să înceapă să studieze și să își schimbe viața.

De abia aștept să îmi spui ce sisteme ai aplicat și cum te-a impactat în viața personală și business.

Ținem aproape!  

Descarcă resursele Gratuite!

Alătură-te altor 10,000 de performeri care adoră provocările și sistemele de creștere personală și de business.

Sistem Newsletter

Fără spam. Întotdeauna gratuit. La momentul potrivit.

Mă bucură interesul tău!

Lasă-mi te rog datele tale
să te contactez