Așa cum dimineața îți dorești să “decolezi” cu multă energie, avânt și dedicare…
… așa îți dorești seara să “aterizezi” cu calm, liniște și tihnă…
Da, funcționăm ca avioanele 🙂
Transformare
O zi reușită se pregătește cu o seară înainte.
Ratează să îți închei ziua bine (a se citit: “făcând lucrurile potrivite”) și GA-RAN-TAT o să ai o zi următoare sub potențialul tău maxim.
Din păcate, seara e de multe ori “aruncată la coș” pentru că pur și simplu nu mai sunt resurse de timp, atenție și energie pentru a menține o structură, pentru a planta semințe bune pentru a doua zi.
Primul lucru necesar a fi făcut este ca seara să fie urcată mai sus între priorități și să re-devină clară importanța Rutinei de Seară.
E suficient să îți amintești semnificația zicalei: “cum îți așterni… așa dormi”
Implementare
Așa că, ceea ce îți sugerez, este să îți revizuiești programul de seară și să implementezi acele lucruri relevante pentru tine:
(Te încurajez să le testezi pe TOATE și doar apoi – din propria experiență – să decizi care te ajută cel mai mult și să le permanentizezi în rutina ta)
1. Dă-ți timp cel puțin 30 de minute pentru “a ateriza” liniștit acasă, mai ales după o zi aglomerată.
Crează o rutină care te va ajuta să fii în cea mai bună stare posibilă pentru un somn odihnitor. Majoritatea copiilor au deja o rutină pentru a merge la culcare, iar lucrul acesta îi ajută să adoarmă mult mai ușor. Noi, adulții, am uitat beneficiile acestui tip de rutină, care pot permite minții noastre să încetinească ritmul ei frenetic.
2. Setează-ți alarma să te anunțe seara (în intervalul 21:30-22:00) că mai ai cel mult 30 de minute rămase înainte de a merge la culcare, iar acela aste timpul în care trebuie să îți incepi rutina de seară.
Care ar fi lucurile care te-ar putea ajuta să te relaxezi și să adormi mai ușor, imediat ce te pui în pat? Dacă nu ai un plan, te poți inspira citind ideile de mai jos:
3. Bea o cană cu ceai cu iasomnie
Consumul de ceai îți poate oferi un sentiment de calm și relaxare, care este extrem de potrivit și compatibil cu somnul odihnitor. Este important este să savurezi această băutură și să îți relaxezi corpul.
4. Ascultă muzica relaxantă (poate fi muzică instrumentală combinată cu sunete din natură)
Muzica este partenerul perfect atunci când ai nevoie de mai multă energie și când trebuie să te relaxezi. Unele tipuri de muzică pot face minuni pentru starea ta de spirit. Poți apela la aplicațiile Calm sau Headspace care au playlisturi speciale cu muzică di nnatură pentru somn.
5. Petrece 30-60 de minute cu partenerul de viață, timp în care vă puteți armoniza stările și întelege călătoriile prin care ați trecut în acea zi.
Reconectările periodice mențin relația la un nivel de echilibru ridicat. Fiecare dintre noi are nevoie să fie înțeles și apreciat de cei de care ne pasă. Relația devine superficială și fragilă fără aceste momente de sprijin reciproc.
6. Fă-ți timp 15 minute pentru a-ți revizui ziua și pentru a evalua ce a funcționat și nu mers conform așteptărilor.
Este în regulă să faci greșeli din dorința de a progresa. Dar nu este bine să faci aceleași greșeli pentru ca nu ți-ai acordat timpul necesar penntru a învăța din greșelile anterioare, astfel încât să eviți să le faci din nou. Cei care evoluează repede învață atât din propriile lor greșeli, dar și din greșelile altora.
7. Fii mulțumit cu tine însuți și înțelege că ai făcut tot ce se putea în acea zi.
Următoarea afirmație mă ajută, deoarece îmi permite să fiu mulțumit cu trecutul și să privesc cu încredere viitorul: “Sunt în cel mai bun loc posibil să ajung de aici… acolo acolo unde îmi doresc”. În felul acesta las trecutul exact acolo unde îi este locul – “în trecut” și nu car după mine sentimente inutile de vinovăție sau regret.
8. Fă-ți timp 5 minute pentru a-ți clarifica cele mai importante 3 priorități pentru ziua următoare, cât timp va lua fiecare dintre ele și cum vor arăta rezultatele finale.
Claritatea este esențială pentru obținerea excelenței. Fără claritate, poți obține rezultate excelente doar din întâmplare. Trebuie să plantezi semințele înainte să culegi fructele. Iar procesul de planificare din timpul serii te ajută să plantezi cele mai bune semințe.
9. Eliberează-te de orice anxietate prin scris
Eliberează gândurile nocive care te fac tensionat. Nu le ține înăuntru, este mai bine să le eliberezi pe hârtie, imediat ce ți-ai dat seama de ele. Dacă vrei să păstrezi doar pentru tine aceste gânduri și emoții poți să rupi și să arunci hartiile pe care ai scris.
10. Sună-ți părinții și împărtășește cu ei 1-2 lucruri frumoase care ți s-au întâmplat în acea zi.
Suportul familiei tale este un element fundamental pentru succesul tău personal. Realizările care sunt apreciate numai de către persoanele necunoscute, și nu de cei dragi, nu contează prea mult. Cu cât ești apreciat de o persoană care te cunoaște mai bine, cu atât sentimentul de satisfacție este mai mare.
11. Petrece cel puțin o oră cu copii tăi (oră în care nu ești întreurupt de nici un stimul exterior) și reconectează cu ceea ce este cu adevărat important în viața ta.
Copiii cresc atât de repede, iar timpul care trece nu poate fi dat înapoi… evită să ai aceste regrete peste câțiva ani, când va fi prea târziu.
12. Fii conștient de modul în care ai avut grijă de valorile tale astăzi.
Ai făcut ceea ce a fost important pentru tine… sau pentru alții? Trebuie să faci niște ajustări mâine? Și dacă le faci, atunci fă-le pentru că timpul trece atât de repede și ai dreptul să trăiești cea mai bună viață posibilă!
13. Mănâncă împreună cu cei dragi.
Mestecă încet pentru a-ți ușura digestia. Bucură-te de timpul pe care îl petreci cu cei dragi. Folosește conversația pentru a nu fi tentat să mesteci repede și apoi să inghiți imediat mâncarea. Cu cât mesteci mai lent, cu atât stomacul va avea o sarcină mai ușoară în digestie, va consuma mai puțină energie și nu îți va impacta negativ somnul.
14. Fă un duș cald care să îți curețe corpul, mintea și emoțiile.
Pentru mulți oameni, și mă includ și pe mine aici, apa are un efect special de energizare și echilibrare. Știu ca acest lucru nu esta valabil pentru toți, dar dacă ești de aceeași părere, profită de această metodă pentru a-ți armoniza corpul, mintea și emoțiile.
15. Adu-ți aminte de lucrurile pentru care ești recunoscător, imediat după ce pui capul pe pernă.
Studiile pe care le-am citit au arătat că este o legătură puternică între tipul de energie pe care îl ai înainte de a merge la somn și tipul de energie pe care îl ai imediat după ce te trezești. Când adormi ușor, cu un sentiment de recunoștință în minte, vei avea un somn plăcut și odihnitor.
În schimb, dacă te gândești la toate problemele pe care le-ai avut în timpul acelei zile înainte de a adormi, vei avea un somn agitat și neplăcut. Alege cu atenție felul de energie pe care îl ai înainte de a merge la culcare.
Sustenabilitate
“Work Hard, Recover HARD(er)”
Nici măcar mașinile de curse nu funcționează fără opriri la standuri pentru schimb de pneuri, alimentare și curățat prizele de aerisire.
Noi oare putem avea fantezia că putem consuma resurse de timp, atenție și energie fără să avem focus (MARE) pe regenerare și recuperare?
În măsura în care vrei să fii în TOP pentru multă vreme de acum încolo (nu mă refer la trimestre sau 1-2 ani… mă refer la 5-10-25 de ani+)…
… fă-ți un bine și pune focus pe modul în care îți reîncarci bateria, pentru că…
… Performanța ta depinde de cât de încărcată îți e bateria!
Folosește finalul de an să îți revizuiești comportamentele și rutinele și să pui sus între priorități acele lucruri care îți vor da un avantaj competitiv major în 2024.
Spor mare să ai !
Dan-Designer-de-Sisteme 🙂