Faci si tu aceste 5 greseli cand iei decizii pe termen lung?

Faci si tu aceste 5 greseli cand iei decizii pe termen lung?

În fiecare zi luăm zeci de decizii, unele mai importante altele mai puțin importante.

Să ne trezim imediat cum sună ceasul sau să mai moțăim încă un sfert de oră, ce să mâncăm de dimineață, cu ce să ne îmbrăcăm pentru serviciu, la ce film să ne uităm după ce ajungem acasă, etc…

Acestea sunt doar câteva exemple de decizii pe care le luăm fără să stăm prea mult pe gânduri.

Prin urmare avem această capacitate. Am dobândit-o încă de la nașterea ego-ului nostru, în perioada timpurie a copilăriei.

Și, totuși, această capacitate pare a fi limitată pentru unii dintre noi. În momentele critice, atunci când deciziile noastre au puterea de a determina cât de fericiți ne dorim să fim în prezent sau pe viitor, ne blocăm.

Așteptăm ca ceva sau cineva să intervină și să ne ajute să luăm decizia perfectă. Iluzia cu care ne amăgim este că timpul se va opri în loc și ne va permite să luăm cea mai potrivită decizie posibilă.

Însă, având în vedere că nu s-a inventat până în acest moment o telecomandă care să aibă și opțiunea de a opri timpul, este necesar să învățăm să luăm decizii ”în mișcare”.

Acest lucru presupune să ne dăm seama de ce ne este frică să luăm decizii în momentele critice.

Răspunsul: frica de necunoscut, care se manifestă încă de când suntem mici și vrem să dormim cu lumina aprinsă pentru că nu știm ce se află în întuneric.

1. Ce este (descriere)

DEX: ”Decizia” = Hotărârea luată în urma examinării unei probleme.

Însă această definiție nu ar trebui să ne provoace un sentiment de frică.

Problema: Utilizăm altă definiție pentru cuvântul ”decizie” și anume ”hotărâre definitivă și irevocabilă luată în urma examinării tuturor aspectelor unei probleme și tuturor consecințelor ce derivă din asumarea respectivei hotărâri”.

Cum să nu ne fie frică dacă punem atâta presiune pe noi înșine?

Dacă ne spunem că ”decizia” este ceva definitiv și irevocabil față de care nu mai există punct de întoarcere?

Dacă noi credem că este necesar să cunoaștem toate consecințele care vor decurge din decizia respectivă?

2. De ce este important să știi aceste lucruri

”Deciziile”: Te ajută să evoluezi și să depășești obstacolele cu care te confrunți.

Frica de a lua o decizie provine dintr-o nevoie umană sănătoasă: nevoia de certitudine. Vrem să avem siguranța că vom reuși, ne dorim să putem controla ceea ce ni se întâmplă pentru a evita suferința și, până la un punct, acest comportament ne păzește de pericole și ne ajută să gândim ”în afara cutiei” astfel încât să găsim soluții noi pentru dificultățile
noastre.

Nevoia excesivă de certitudine însă ne determină să rămânem pe loc și să lăsăm viața să treacă pe lângă noi până când – considerăm noi – că vom reuși să controlăm absolut tot.

3. How-To

a) Acceptă că nu poți deține 100% control!

Există o rugăciune/mantra deosebită care poate fi rostită în momentele de neliniște: “Doamne, dă-mi Puterea de a accepta lucrurile pe care nu le pot schimba, Curajul de a schimba lucrurile pe care le pot schimba și Înțelepciunea de a face diferența dintre ele! Amin!”

b) Alocă-ți un timp rezonabil pentru luarea deciziei!

Dacă este nevoie, chiar setează-ți un termen limită în acest sens.

În timpul alocat, analizează cele mai importante aspecte legate de decizia pe care urmează să o iei.

c) După expirarea timpului alocat, decide!

Nu îți face probleme cu privire gradul de perfecțiune al deciziei tale.

Poți să îți ajustezi acțiunile în timpul ”călătoriei” spre destinație.

d) Imediat după ce ai luat decizia, acționează!

Anthony Robbins: “O decizie reală este măsurată de faptul că ai acţionat. Dacă nu există acţiune, nu te-ai decis cu adevărat.”

Acțiunea nu trebuie să fie majoră în așa fel încât să te facă să îți pierzi echilibrul în viață și, prin urmare, să renunți.

e) Întărește motivația din spatele deciziei prin acțiuni zilnice!

Zig Ziglar: “Oamenii spun deseori că motivarea nu durează. Ei bine, nici spălatul – de aceea este recomandat să ne spălăm zilnic.”

4. De evitat

a) Să iei decizii în timpul unor stări emoționale puternice!

Se aplică și în cazul emoțiilor pozitive puternice cât și în cazul emoțiilor negative puternice.

Ambele tipuri de emoții îți întunecă judecata și te pot împiedica să iei decizii rezonabile, realiste și sustenabile în timp.

b) Să iei decizii în mod impulsiv!

În afară de situațiile de viață și de moarte nu există alte circumstanțe care să justifice luarea unei decizii într-o manieră impulsivă fără să îți aloci timp pentru analizarea problemei.

“Situație de viață și de moarte”: Acea situație în care decizia ta determină dacă o persoană urmează să moară sau să trăiască (ex. să salvezi un copil care este în pericol de a fi lovit de o mașină). Așadar, falimentul, divorțul, demisia, etc. nu se încadrează în această categorie.

c) Să lași pe altcineva să ia decizia în locul tău!

Nu contest faptul că, în anumite situații, poți să lași pe altcineva să ia o decizie în locul tău. Mai ales dacă persoana respectivă este un expert în domeniul său (de cele mai multe ori, profesional).

Totuși, a te sustrage din procesul de luare a unei decizii – în special în relațiile de cuplu în care, unul dintre parteneri decide și în numele celuilalt – poate să conducă la frustrări și la scăderea respectului de sine.

d) Să iei o decizie fără să analizezi și efectele pe termen lung!
Și aici nu mă refer la consecințele deciziei tale peste o zi, o săptămână sau o lună, ci la efectele pe care le va avea peste 1 an, peste 3 ani, peste 5 ani etc.

Deciziile care îți afectează situația financiară sunt doar o categorie pentru care ar trebui să îți aloci timp pentru a analiza și efectele pe termen lung (ex. să îți faci un credit pentru a-ți cumpăra o casă).

e) Să rămâi ”blocat” într-o anumită decizie!

Da, câteodată luăm decizii care se dovedesc a fi nu tocmai benefice pentru noi. Chiar și dacă realizăm o analiză premergătoare tot este posibil ca o parte din deciziile noastre să nu fie bune.

În astfel de situații este important să facem diferența între obstacolele pe care le putem depăși, într-un mod realist, și obstacolele insurmontabile din punct de vedere obiectiv. (ex. un cuplu care nu poate avea copii, în mod natural, datorită unor probleme de fertilitate care nu pot fi remediate)

În asemenea cazuri, a rămâne ”blocat” într-o decizie anume te poate determina să nu mai observi și celelalte alternative pe care le ai la dispoziție. (în ex. anterior – varianta adopției)

5. Cum să începi (primul pas)

a) Realizează o listă cu toate aspectele din viața ta care te obligă să iei o decizie pe care nu ai reușit să o iei până în acest moment.

b) Alocă-ți un timp rezonabil în care să analizezi problema respectivă și, în momentul în care ajungi la termenul limită, ia o decizie.

c) În aceeași zi în care ai luat decizia realizează și o primă acțiune conformă cu aceasta.

Va veni o zi in care sa iei decizii fara sa simti deloc fiorul rece al incertitudinii?…

Aproape sigur ca nu…

… si totusi, asta face viata palpitanta!

Wake up & decide & LIVE!

Dan

Distribuie

Despre Autor
____
Dan Luca este expert în productivitate și în echilibrul dintre profesie și viața personală. El ajută antreprenorii să-și creeze un mod de viață care să pună în echilibru familia, sănătatea, pasiunile, spiritualitatea și profesia, astfel încât să aibă cea mai bună viață posibilă. 

Mă bucură interesul tău!

Lasă-mi te rog datele tale
să te contactez