Conexiunea cu Natura: Vindecă, Încarcă și Regenerează

Conexiunea cu Natura: Vindecă, Încarcă și Regenerează

În plin sezon al vacanțelor, aș vrea să îți prezint o idee care te va ajuta să te bucuri la maxim de concediu, oriunde te poartă pașii. 

Toată lumea știe cât de important este să petreci timp în aer liber, în natură, pentru sănătatea fizică și psihică. Dar dacă o facem doar ca să bifăm și asta de pe listă, nu vom beneficia de aceleași avantaje. 

Conexiunea cu natura este cea importantă, nu doar simplul contact cu natura.

Conexiunea cu natura implică: emoție, frumusețe, contact, semnificație și compasiune.

Câteva statistici surprinzătoare:

  • Conexiunea cu natura – și nu doar simplul contact cu natura – generează sentimentul că viața merită trăită. Acest sentiment generat de conexiunea emoțională cu natura este de x4 ori mai mare decât cel asociat cu un statut socio-economic mai înalt. Încă o dovadă că banii nu sunt secretul fericirii! 
  • Conexiunea cu natura prezice comportamente pro-mediu, în timp ce frecvența vizitelor în natură, nu. Acum știi de ce găsești gunoaie pe cărări de munte sau prin nisipul plajei! 
  • Conexiunea cu natura variază de-a lungul vieții. Copiii de 7-9 ani simt o conexiune foarte puternică cu natura, dar între 10 și 15 ani conexiunea scade dramatic și de-abia începând cu vârsta de 31 de ani atinge același nivel ca în copilărie și se menține. 

Cum să creezi o conexiune cu natura? Urmează acești pași:

  • Simțuri: observă și implică-ți activ simțurile atunci când ești în aer liber. Pur și simplu ascultă cântecul păsărilor, miroase florile sau simte lumina soarelui și adierea vântului. 
  • Emoție: observă frumusețea din jur – culori, contraste, patternuri. “Inspiră” adânc bucuria și calmul pe care le ți le transmite natura.  
  • Semnificație: explorează modul în care natura aduce sens vieții tale. Ce simți când ești în vârf de munte? Dar când vezi un răsărit de soare? La ce reflectezi când te plimbi pe malul mării?
  • Compasiune: Ce poți face pentru natură? De la strângerea gunoiului când mergi la plajă, până la sprijinirea organizațiilor caritabile și regândirea obiceiurilor de cumpărare.

De la calm, la admirație și exaltare.

Conexiunea cu natura poate crea în noi o paletă variată de emoții. 

O plimbare la malul mării sau în jurul unui lac ne produce imediat o stare de liniște, chiar meditativă. O plimbare prin pădure ne scade drastic stresul și ne înviorează

Dar atunci când întâlnim ceva dincolo de limitele experienței noastre de zi cu zi, putem trăi o stare de uimire, admirație, exaltare, uneori chiar ușor înspăimântătoare.

Admirația ne face să ne simțim una cu natura. În astfel de momente, ego-ul nostru este dezarmat. Uiți de tine și simți că ești doar o mică parte din ceva mai mare. Parcă toate grijile, planurile, pălesc în fața imensității copleșitoare a acestui univers.   

Acest minunat sentiment poate fi experimentat în varii contexte: când ajungi în vârful muntelui, când vezi pentru prima oară oceanul, când privești cerul înstelat, când zbori cu avionul. 

Mulți oameni îl experimentează la schimbarea anotimpurilor. În fiecare an, vezi transformările culorilor copacilor –  verde crud, alb și roz, galben-maro. În fiecare an, vezi cum zăpada îmbracă orașul. Dar tot ai acest sentiment de mirare și admirație!

Medicament natural și gratuit! 

Sute de cercetări atestă că atunci când te conectezi la natură:

  • Procesele tale cognitive sunt resetate și stimulate. Ce înseamnă asta? Îți îmbunătățești memoria, rezolvi mai ușor probleme, ești mai creativ, te poți concentra mai bine și poți fi mai productiv. 
  • Stresul ți se reduce cu până la 60%.
  • Trăiești o senzație de calm 
  • Ești mai fericit. Adică ai o stare generală de bine și ești mai mulțumit de viața ta.
  • Îți poți reduce, dacă e cazul, simptomele clinice precum depresie, burnout, stres post-traumatic.

Natura = antidot și poțiune. Previi și tratezi! 

Știai că….

  • Plantele și copacii din pădure emană substanțe volatile care ne îmbunătățesc funcția sistemului imunitar? 
    • Aceste substanțe volatile, denumite fitoncide, sunt pentru plante și copaci un scut de protecție împotriva insectelor, bacteriilor, virusurilor, ciupercilor. Dar iată cât de minunate sunt ecosistemele terestre! Beneficiem și noi de acest antibiotic natural, plimbându-ne prin pădure. În plus, experimentele arată că fitoncidele scad și nivelul hormonilor de stres (adrenalina și noradrenalina). 
  • Expunerea la lumina soarelui – în special dimineața – ne reglează ceasul biologic din hipotalamus și controlează, printre altele, când ne trezim și când adormim? 
    • Acest lucru, la rândul său, are un efect pozitiv asupra sănătății fizice și mintale. Lumina dimineții ne crește nivelul de serotonină și ne scade nivelul cortizolului. Prin urmare, nu ezita să profiți de magia dimineților, oriunde te-ai afla!

Ieși mai des în natură! 

Lasă telefonul în buzunar, ridică privirea și uită-te în jurul tău! 

Lasă-te cuprins de frumusețea naturii! 

E timpul să re-descoperi conexiunea cu natura! 

==

Hai in Grupul Privat de Facebook rezervat curajoșilor care vor să facă schimbări prin obiceiuri productive și sisteme testate…

… vei găsi aici resurse și oportunități pe care nu le mai ofer nicăieri altundeva!

Click pe link, răspunde la două întrebări și devino membru chiar de AZI!

5AM Club Group

Ne vedem acolo!

Distribuie

Despre Autor
____
Dan Luca este expert în productivitate și în echilibrul dintre profesie și viața personală. El ajută antreprenorii să-și creeze un mod de viață care să pună în echilibru familia, sănătatea, pasiunile, spiritualitatea și profesia, astfel încât să aibă cea mai bună viață posibilă. 

Mă bucură interesul tău!

Lasă-mi te rog datele tale
să te contactez