Sinele Tău Sălbatic, Fericit și Sănătos! (Regula 20-5-3)

Sinele Tău Sălbatic, Fericit și Sănătos! (Regula 20-5-3)

[et_pb_section admin_label=”section”] [et_pb_row admin_label=”row”] [et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Text”]

90% din timp, europenii și americanii își petrec viața în interior, în casă și la birou. Având în vedere natura noastră biofilă, nu e de mirare că sănătatea noastră fizică și mintală are de suferit. 

“Natura e casa noastră, iar în natură suntem acasă.” 

Pentru a da ascultare tendinței noastre evolutive de a avea nevoie și de a dori contactul cu natura, aplicarea regulii 20-5-3 este un excelent punct de start.

Mai puțin stresat ? Mai fericit? 

Petrece:

  • 20 de minute zilnic în natura din vecinătate 
  • 5 ore pe luna într-un mediu natural semi-sălbatic
  • 3 zile pe an în cea mai sălbatică natură la care ai acces

Aceasta este “piramida naturii” sau regula 20-5-3, care ne recomandă timpul minim pe care ar trebui să-l petrecem în natură pentru a reduce stresul și a fi mai sănătoși. 

Numeroase cercetări arată că deconectarea de la viața urbană, de la tehnologie și conectarea la natură, vin la pachet cu o mulțime de beneficii

  • stimularea proceselor cognitive – memorie, rezolvarea de probleme, creativitate, introspecție, concentrare;
  • reducerea stresului, inclusiv burnout și PTSD;
  • senzație de calm
  • creșterea stării de bine și a satisfacției cu viața.

O doză zilnică de 20 de minute în natură este suficientă pentru a-ți reduce nivelul hormonilor de stres, arată un experiment condus de MaryCarol R. Hunter. O simplă plimbare prin parc, cu telefonul închis – o investiție cu zero costuri și atât de multe beneficii!

5 ore pe lună, petrece-le într-un mediu natural semi-sălbatic, precum o drumeție pe munte sau o plimbare cu bicicleta prin pădurile din afara orașului. Nu e mare lucru să faci o excursie de o zi în fiecare lună!

Și în vârful piramidei, 3 zile pe an petrecute în cea mai sălbatică natură la care ai acces. Nu înseamnă că trebuie să îți pui viața în pericol, dar trebuie să ieși din zona de confort. Poți opta pentru un safari în Africa, rafting pe Cheile Nerei sau pentru o tabără în inima Carpaților, departe de electricitate, cu telefoanele mobile închise, într-o experiență sălbatică captivantă alături de ghizi specializați. 

Neurocercetătoarea Rachel Hopman explică efectele benefice ale naturii asupra sănătății fizice și psihice prin haosul organizat existent în natură, atât de necesar creierului nostru reptilian. 

Natura oferă stimuli unici care nu necesită atenție voluntară; prin urmare, resursele neuronale se pot odihni și reface atunci când petrecem timp în natură

Asta ne va permite apoi să ne folosim atenția voluntară pentru a fi productivi, eficienți și creativi.

Evadează, din când în când, din zona de confort!

“Am nevoie de o vacanță după această vacanță!” 

De câte ori te-ai întors din concediu obosit? 

Interioare moderne, saltele pufoase, aer condiționat, mic dejun inclus sau meniu all-inclusive, televizor smart, jacuzzi. Relaxare pe șezlong la malul oceanului sau 10 de obiective de bifat într-o capitală europeană…

De ce aceste vacanțe mai mult te obosesc? Supra-planificare, presiunea de a bifa cât mai multe activități, supra-stimulare cognitivă ori prea mult confort. Da, ai citit bine: prea mult confort!

Îți aduci aminte de vacanțele din studenție? După un drum lung cu trenul într-o dimineața răcoroasă, cărai în spate rucsacul greu pe cărări abrupte, împărțeai un sandviș cu prietenii, stăteai cu ochii în patru la orice zgomot din tufișuri, dormeai în paturi supraetajate la cabana sau în sacul de dormit. Dar ce satisfacției avea când ajungeai în vârful muntelui! 

Cât de bine te simțeai inspirând adânc aerul rece, curat de munte și admirând priveliștea minunată. Nu-i așa că te întorceai din aceste escapade plin de energie și de bună-dispoziție? 

Obiectiv vorbind, trăim în cel mai bun moment pe care istoria omenirii l-a trăit vreodată. În ciuda pandemiei și a altor probleme cu care ne confruntăm, viață modernă vine la pachet cu un nivel înalt de confort și siguranță. Și totuși suntem mai nefericiți ca niciodată. 

Ar părea că viața este acum atât de ușoară – nu trebuie să ne vânăm hrana, să parcurgem km întregi până la o sursă de apă, nu murim de la o simpla infecție bacteriană – încât ne creăm propria criză (existențială), pentru a ne lupta cu ceva, orice.  

Jurnalistul Michael Easter, bazându-se pe descoperiri din antropologie, fiziologie, neuroștiințe și alte discipline, oferă argumente convingătoare împotriva confortului excesiv în care trăiesc oamenii din țările industrializate. 

“The Comfort Crisis: Embrace Discomfort to Reclaim Your Wild, Happy, Healthy Self” este o carte care, printre altele, argumentează că angajarea în aventuri provocatoare în aer liber, în care poate experimentăm și foamea, și frigul, și frica, chiar și plictiseala, ne dezvoltă puterea mentală de a face față provocărilor relativ mici din viața de zi cu zi.  

Confortul este bun. Dar, uneori, e nevoie să ieșim din zona de confort. Creierul uman nu este setat pentru un confort constant, așa că vom găsi probleme acolo unde acestea nu există.

Primul pas e cel mai greu! 

Identifică cel mai apropiat colț de natură și petrece acolo 20-30 de minute zilnic pentru a-ți reîncărca bateriile. Îți vei mulțumi mai târziu. 

Să ne vedem cu bine pe cărări de munte! 

==

Hai in Grupul Privat de Facebook rezervat curajoșilor care vor să facă schimbări prin obiceiuri productive și sisteme testate…

… vei găsi aici resurse și oportunități pe care nu le mai ofer nicăieri altundeva!

Click pe link, răspunde la două întrebări și devino membru chiar de AZI!

5AM Club Group

Ne vedem acolo!

[/et_pb_text][/et_pb_column] [/et_pb_row] [/et_pb_section]

Distribuie

Despre Autor
____
Dan Luca este expert în productivitate și în echilibrul dintre profesie și viața personală. El ajută antreprenorii să-și creeze un mod de viață care să pună în echilibru familia, sănătatea, pasiunile, spiritualitatea și profesia, astfel încât să aibă cea mai bună viață posibilă. 

Mă bucură interesul tău!

Lasă-mi te rog datele tale
să te contactez