Crudul adevăr despre trezitul la ora 5AM


Exista un adevar mai putin evident despre somn pe care l-am descoperit cu cativa ani in urma si pe care il voi dezvolta in continuare.


Numeroase studii cu mii de persoane testate au aratat ca un om are o energie optima dupa o perioada de somn cuprinsa intre 6 si 8 ore de pe noapte.


Asta m-a facut sa ma intreb de ce oameni care dorm totusi 6-7-8 ore pe noapte sunt totusi obositi si ajung la concluzia ca au nevoie de „si” mai mult somn?


In primul rand, credinta mea este ca oamenii nu au nevoie de mai mult somn, ci au nevoie de un somn de o calitate mai mare.


In al doilea rand, cred ca multi oameni folosesc somnul ca pe cea mai facila forma de evitare a realitatii.

Eu il consider cel mai ieftin, usor accesibil si putin nociv drog.


In al treilea rand, nevoia de mai mult somn vine din epuizarea completa a unor resurse vitale de energie.

Prea multi oameni nu stiu cum sa isi refaca energia in alt mod decat prin somn. Si atunci e normal sa ajunga la concluzia ca 8 ore nu sunt suficiente.


Consumul tau energetic este direct proportional cu numarul de lucruri incepute si neterminate. Acestea se mai numesc si bucle deschise.

Dar vreau sa ma refer in continuare la al doilea obstacol major din cele 3 in calea celor care vor sa se trezeasca de dimineata:

Somnul ca forma de evitare a realitatii.Dorinta de evitare a realitatii devine evidenta din afirmatii de urmatorul tip:

 • „iar o iau de la capat”
 • „ce zi grea ma asteapta”
 • „ce bine ca s-a terminat ziua asta”
 • „iar o sa ma enervez”
 • „iar o sa ma incarce sefu”
 • „iar ma cert cu George”


Toate aceste afirmatii au o energie de evitare a unei dureri viitoare. Si de multe ori, indecizia, amanarea sau chiar frica isi au sursa in afirmatii de acest tip.


Aristotel a spus-o foarte bine: „Frica este anticipatia unei dureri viitoare”


Si acum observa diferenta de energie cu urmatoarele afirmatii:

 • „de abia astept sa lucrez la proiectul x!”
 • „de abia astept sa trec si peste hopul asta si sa ajung la rezultat!”
 • „de abia astept sa fac un brainstorm cu George!”
 • „de abia astept sa ma iau pranzul cu Matei!”
 • „inca o zi in care munca mea va face o diferenta!”


Energia din aceste afirmatii este una cu asteptari pozitive puternice. Este o energie care de abia asteapta sa se materializeze in realitate.


Iar poate in mintea ta iti spui acum… „dar situatia in care ma gasesc acum e atat de grea incat nu am cum sa vad lucrurile in roz”…


Lasa-ma te rog sa iti pun o intrebare: „Vei avea de rezolvat „mort-copt” acea situatie?” si atunci… daca raspunsul este “Da”…


De ce nu ai rezolva-o dintr-o stare plina de resurse decat din una golita de energie?

Ai sabie de lemn sau de otel?


Pentru ca tu ai de ales „armele” cu care vei da „lupta”… Si poate fi o sabie de lemn sau o sabie din cel mai bun otel.


Sabia e reprezentata de atitudinea ta.


Asteptarile pozitive si o atitudine optimista nu iti garanteaza un rezultat perfect de fiecare data, insa iti garanteaza un rezultat mult mai bun decat daca ti-ar fi indiferent sau chiar ai avea asteptari negative.
 Iar aceasta atitudine optimista si mai ales increderea ca TU POTI, se construieste in timpul pe care il petreci tu cu tine, zi de zi. Si asa cum stii deja, cel mai bun timp pe care il poti investi in tine este cel de dimineata.


Si investeste timp pentru corpul tau si da-i sansa sa se incarce cu energie din activitatile fizice, hidratare si hrana de calitate. Si da… si un somn de calitate!


Investeste timp pentru mintea ta si da-i sansa sa se clarifice in legatura cu prioritatile tale, sa structureze un plan si sa asimileze informatii noi pentru succesul tau!


Investeste timp pentru emotiile tale pentru ca sa iti cresti increderea in tine si astfel sa intelegi provocarile prin care treci si sa identifici resursele care te fac mai mare decat orice obstacol din drumul tau! 
Investeste timp pentru a-ti clarifica ce iti face sufletul sa se bucure. Ce scop iti aduce atata semnificatie incat te poti dedica acestuia pentru luni sau chiar ani?


Si ma intorc acum la titlul articolului, care este de fapt adevarul crud?

Crudul adevar


Adevarul crud este ca iti spui dimineata cand suna ceasul „Daca ma trezesc imi pierd somnul si sa simt atat de bine la caldurica…” si ratezi sansa sa ai o zi extraordinara si o viata la care poti doar sa visezi acum.


Ratezi asta pentru ca nu ai suficient timp cu tine si cu lucrurile importante pe care le-am descris mai sus…


Pentru ca in momentul in care iti schimbi dialogul interior si iti modifici paradigma, treci de la confortul pe termen scurt la disciplina pe termen lung.


Jim Rohn spunea ca „Disciplina cantareste grame, regretele cantaresc tone”


Asa ca ai intotdeauna o alegere de facut…


Iti spun cu mana pe inima ca acum 18 luni nici nu visam ce poate insemna pentru viata mea aceasta ajustare de comportament dar mai ales de mentalitate. Calitatea vietii mele s-a triplat cel putin.


Si atunci te rog gandeste-te serios (daca nu ai facut-o deja!) sa faci trecerea de la: 
”ce bine e aici sub paturica la caldurica…”


la

”ma trezesc la 5 AM, incep ziua cu mine si ma pun in cea mai buna stare astfel incat sa am energie, claritate, incredere si semnificicatie pentru intrega zi”.


… si aceasta schimbare va genera pentru tine efecte dramatice in sens pozitiv chiar in 2-3 saptamani.
Te incurajez sa alegi sa iti traiesti viata remarcabil zi de zi!Wake up & LIVE!

Dan Luca

DESPRE AUTOR

Dan Luca este coach, antreprenor, speaker și autor a trei cărți în engleză, bestseller pe Amazon la categoria Managementul Timpului. Specialist în productivitate și în menținerea echilibrului de viață, Dan este fondatorul comunității 5AM Club România, a oamenilor care se trezesc la 5 dimineața.