Cum să fii productiv… în timp ce ai o familie!

Cum să fii productiv… în timp ce ai o familie!

Fie că ești angajat și muncești remote, fie că ești freelancer/antreprenor și muncești de acasă, atunci când ai copii, poate fi destul de dificil să lucrezi porțiuni consistente de timp din cauza întreruperilor. 

Sau poate fi imposibil să te concentrezi pe sarcini din cauza zarvei din casă.

Antidotul pentru haos? 

Organizarea! 

Până în cele mai mici detalii, chiar!

Cum să fii productiv pe plan profesional în timp ce ai o familie? 

Primul secret: 

îți programezi un interval orar de lucru în care să nu ai parte de întreruperi. 

Al doilea secret: 

organizarea strategică a fiecărei zile din săptămâna de lucru.

Iată ce să faci, pas cu pas:

  1. Alege o cameră din casă care să fie biroul tău oficial în anumite intervale orare.

Dacă lucrezi azi de pe canapeaua din sufragerie, mâine din dormitor, peste 2 zile din bucătărie, îți va fi greu să intri în mindsetul de lucru și te vei supune mai des întreruperilor.

  1. Realizează un calendar pentru toată săptămâna, în care să incluzi atât intervale de lucru, cât și timp petrecut cu familia sau timp alocat treburilor casnice și administrative.

Consultă-te cu partenerul de viață și împărțiți-vă sarcinile pentru săptămâna ce urmează. 

Realizați-vă fiecare propriul calendar cu o aplicație online, precum Google Calendar, la care să aveți acces de oriunde și oricând.  

Printează-ți calendarul și taie taskurile efectuate pe măsură ce le realizezi, pentru a obține acel sentiment de satisfacție, de mulțumire.  

Va trebuie să incluzi și timp pentru familie, și timp pentru tine, toate acestea ținând cont atât de programul partenerului, cât și de cel al copiilor. Va trebui să îți planifici chiar și ora de somn, dacă vrei să te bucuri de beneficiile unei vieți organizate.

De exemplu, o zi obișnuită poate arăta așa: 

în intervalul 5 a.m. – 8 a.m. ai o oră dedicată ție, apoi 2 ore de lucru. Între 8 a.m. și 9 a.m. iei micul dejun cu familia, vorbiți despre ce o să facă fiecare în ziua respectivă. După ce copii pleacă la școală, ai 4h la dispoziție să finalizezi sarcinile alocate zilei respective. Apoi iei micul dejun, rezolvi din treburile casnice și te duci să iei copiii de la școală. 

Vorbiți, vă jucați, apoi, în timp ce copiii își fac temele, se uită la desene animate sau petrec timp cu partenerul(a), îți aloci 1h sarcinilor de rutină – să răspunzi la un e-mail, să dai un telefon scurt. 

După care, îți închizi laptopul, pui telefonul pe silent și te bucuri de o seară liniștită.

  1. Explică-le copiilor calendarul tău zilnic, pentru a nu se simți ignorați sau pentru a nu fi întrerupt.

Dacă și copiii învață de acasă, spune-le că, în timp ce ei au ore live pe zoom sau în timp ce își fac lecțiile, tu o să muncești câteva ore și, ca să te poți concentra la maxim, nu vrei să fii întrerupt, decât în caz de urgențe. Spune-le că asta îți va permite să ai mai mult timp pentru ei.

După 3-4 ore, ia o pauză de 1,5 – 2h pentru a petrece timp de calitate cu ei și apoi întoarce-te la ce mai ai de făcut. Atenție, timp de calitate nu înseamnă că ei se vor uita la TV și tu vei butona telefonul. Faceți activități împreună, vorbiți, glumiți. 

În felul acesta, nu se vor simți ignorați, vor simți că și ei contează, nu doar munca ta și vor înțelege că prin acest mod de organizare toată lumea este fericită.

  1. Nu ezita să delegi! Nu le poți face pe toate, oricât ți-ai dori!

De exemplu, să plătești pe cineva să vină o dată pe săptămână să vă gătească sau să se ocupe de curățenia generală, poate fi extraordinar de benefic pentru toți membrii familiei. Veți rămâne, astfel, cu mai multă energie pentru lucrurile care contează și cu mai mult timp pe care să îl alocați vieții de familie.

Încetează să fii superman sau superwomen! Nimeni nu îți va ridica o statuie pentru sacrificiul depus. Vei acumula oboseală fizică, stres și emoții negative, care se vor răsfrânge inevitabil atât asupra familiei, cât și asupra productivității profesionale.

Mai târziu, copilul tău nu își va aminti „Wow, ce tare erau părinții mei! Reușeau să facă de toate – lucrau de dimineața devreme până seara târziu și între timp mai și găteau, făceau curățenie”, ci își va aminti: „Mă simțeam abandonat. Părinții mei erau ocupați cu alte lucruri mai importante, decât să-mi dea mie atenție”.

5. Atenție la alimentație, somn și hidratare! Și nu ignora mișcarea în aer liber!

Da, știu, ai auzit atât de des asta! Cu toate acestea, ne sacrificăm adesea somnul sau plimbarea pentru seriale pe Netflix sau comandăm fast-food, căci suntem prea obosiți ca să mai gătim. 

Nu subestima puterea unei alimentații sănătoase, a activității fizice și a unui somn bun! Te vei concentra mai bine, vei avea mai multă energie și o stare psihologică mai bună.

Știi prea bine ce ai de făcut!

Un truc la care poate nu te-ai gândit: stai într-o zi mai mult în bucătărie și pregătește-ți masa sănătoasă pentru următoarele 2-3 zile. De ex., să fierbi 2 ouă îți ia cam același timp cât ți-ar lua să fierbi 6 ouă. Astfel, nu vei mai pierde timp cu asta în următoarele zile. Sau poți face smoothies pentru 2 zile, în loc să faci zi de zi; plus că speli recipientul o dată, nu de 2 ori :). Cu astfel de mici acțiuni creative poți câștiga timp pentru relaxare.

Un alt truc pentru a te motiva să ieși zilnic la o scurtă plimbare –  regula celor 5 secunde a lui Mel Robbins. Mai niciodată nu vei avea chef, mai ales la finalul unei zile obositoare. Dar îți poți păcăli creierul, numărând invers 5-4-3-2-1, pentru a-ți activa lobul prefrontal, responsabil cu deciziile logice. Când ai ajuns la 1, acționează imediat spre îndeplinirea scopului – de ex., îmbracă-te în hainele de plimbare. Nu mai amâna, căci creierul tău va ucide intenția. Apropo, să ai pregătite haine doar pentru plimbarea zilnică, e un truc super-eficient.

Urmează același program de somn și în weekend, în caz contrar Lunea și poate chiar și în următoarele două zile îți va fi greu să reintri în ritmul stabilit.

  1. Less is more!

În urmă cu 200 de ani, Robert Owen, un producător britanic de textile, a început să discute ideea că ar fi mai productiv dacă angajații ar fi fericiți și sănătoși, mai degrabă decât epuizați, căci aceștia ar face mai puține greșeli și ar avea mai puține accidente. Așa că a lansat un program social pentru a îmbunătăți calitatea vieții angajaților săi. 

Acesta a lansat sloganul „8 h de muncă, 8 h de recreere, 8 h de somn”.

După 200 de ani în care am considerat că e perfect normal să muncești 7-8 h pe zi, de la 8-9 a.m. la 6-7 p.m., ne-am dat seama că, de fapt, asta vine în contradicție cu modul în care organismul nostru funcționează. Fiecare persoană are un ritm biologic specific și e mai productivă în anumite intervale din timpul zilei; pentru mulți dimineața e momentul cel mai productiv din zi.

De asemenea, am realizat că atunci când muncim 4 zile pe săptămână în loc de 5, suntem mai productivi. Și că ziua de muncă ideală are 6h.

Mai mult, experimentele și sondajele mai arată că vacanțele scurte și dese sunt de preferat celor de 2 săptămâni, o dată pe an. Cea de-a doua variantă pare să aibe un efect negativ asupra stării psihologice și asupra productivității.

Microsoft Japonia se numără printre marile companii care au testat săptămâna de lucru de 4 zile; productivitatea a crescut cu 40% și s-au făcut și economii la energia consumată în spațiile de birouri. În Suedia, ziua de lucru ține 6 h și se pare că se bucură de un mare succes.

La polul opus, studiile arată că angajații care petrec mai mult de 8 ore pe zi la birou au o stare generală de sănătate mai slabă și un risc cu 40% mai mare de a dezvolta boli de inimă sau boli legate de stres. În plus, au cea mai mică rată a productivității.

Dacă vrei să te bucuri de echilibrul ideal între viața profesională și cea de familie, ține cont de aceste date.

Care-i recomandarea pe care o poți implementa chiar azi? Pune în aplicare cel puțin o idee din acest articol și te asigur că va face o diferență majoră în viața ta!

 ===

Hai in Grupul Privat de Facebook rezervat curajoșilor care vor să facă schimbări prin obiceiuri productive și sisteme testate…

… vei găsi aici resurse și oportunități pe care nu le mai ofer nicăieri altundeva!

Click pe link, răspunde la două întrebări și devino membru chiar de AZI!

5AM Club Group

Ne vedem acolo!

Distribuie

Despre Autor
____
Dan Luca este expert în productivitate și în echilibrul dintre profesie și viața personală. El ajută antreprenorii să-și creeze un mod de viață care să pună în echilibru familia, sănătatea, pasiunile, spiritualitatea și profesia, astfel încât să aibă cea mai bună viață posibilă. 

Mă bucură interesul tău!

Lasă-mi te rog datele tale
să te contactez