🔔 O idee de la mine
Dormitorul perfect pentru un somn odihnitor
- 𝐃𝐞𝐬𝐢𝐠𝐧-𝐮𝐥 𝐜𝐚𝐦𝐞𝐫𝐞𝐢 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐮𝐧 𝐬𝐨𝐦𝐧 𝐛𝐮𝐧
Imaginează-ți dormitorul ca pe un sanctuar. Când pășești înăuntru – sau doar te gândești la această cameră – ar trebui să te facă să te simți relaxat și liniștit.
Consideră cu mare atenție aceste elemente, care îți vor îmbunătăți semnificativ somnul:
- Întuneric complet în dormitor;
- Liniște cât mai desăvârșită;
- O temperatură optimă, astfel încât să nu îți fie frig sau să nu transpiri în timpul nopții.
- 𝐈̂𝐧𝐭𝐮𝐧𝐞𝐫𝐢𝐜𝐮𝐥
Dormitul în întuneric complet, este important pentru a obține un somn bun, deoarece întunericul crește producția de melatonină. Melatonina este un hormon produs de glanda pineală din creier și controlează ciclul de somn al organismului. Melatonina face o persoană să adoarmă mai repede și mai bine.
Cercetările au arătat că, atunci când ești expus la lumină în timpul nopții, chiar dacă este pentru o perioadă scurtă de timp, nivelul tău de leptină scade, ceea ce te face să îți fie foame în timpul nopții.
- 𝐅𝐨𝐥𝐨𝐬𝐞𝐬̗𝐭𝐞 𝐨 𝐦𝐚𝐬𝐜𝐚̆ 𝐝𝐞 𝐝𝐨𝐫𝐦𝐢𝐭 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐚 𝐨𝐛𝐭̗𝐢𝐧𝐞 𝐢̂𝐧𝐭𝐮𝐧𝐞𝐫𝐢𝐜 𝐜𝐨𝐦𝐩𝐥𝐞𝐭.
Prima oară când am văzut pe cineva purtând o mască de dormit, într-un avion, mi s-a părut un pic ciudat. Cu toate acestea, mi-am schimbat percepția și acum cred că acești oameni sunt geniali. Este atât de dificil să creezi un mediu de somn complet întunecat când călătorești sau când vrei să tragi un pui de somn la birou, și este greu de crezut că soluția la această problemă este atât de simplă.
- 𝐙𝐠𝐨𝐦𝐨𝐭𝐞𝐥𝐞
Nu numai că “poluarea fonică” îți poate strica somnul și te poate face să te simți obosit ziua următoare, însă există dovezi că diverse sunete, precum cele de la traficul urban constant, pot avea un efect negativ asupra sănătății tale.
Potrivit unui studiu publicat în Environmental Health Perspectives, expunerea pe termen lung la zgomotul produs de trafic, poate reprezenta aproximativ 3% din decesele produse de bolile de inimă (sau aproximativ 210,000 de decese) în Europa în fiecare an. Dar, cum se poate exact, ca acest zgomot să fie atât de dăunător pentru inima ta?
Unul dintre modurile principale este prin eliberarea de hormoni de stres, cum este cortizonul, adrenalina, și noradrenalina, care, pe parcursul timpului, pot duce la hipertensiune arterială, accident vascular celebral și insuficiență cardiacă.
Pentru a evita toate zgomotele nedorite, folosește dopuri pentru urechi.
- 𝐓𝐞𝐦𝐩𝐞𝐫𝐚𝐭𝐮𝐫𝐚 𝐎𝐩𝐭𝐢𝐦𝐚̆
Temperatura ideală de dormit recomandată de fiecare studiu pe care l-am gĂsit, variază între 16 și 20°C, dar cele mai multe studii recomandă setarea termostatului la aproximativ 18.5°C.
Ține minte, temperatura ideală de dormit a fiecăruia este diferită și ce este confortabil pentru tine poate să nu fie confortabil pentru partenerul tău. Cheia este de a menține dormitorul tău la o temperatură “termică neutră”.
Potrivit oamenilor de știință, “termică neutră este calea prin care corpul nostru nu trebuie să facă nimic pentru a crea caldură (frison), sau pentru a pierde caldură (transpirație), pentru a compensa pentru starea de frig sau de prea multă căldură.”
Ca o idee generală, The American Academy of Sleep Medicine folosește expresia: “gândește-te la dormitorul tău ca o la peșteră; trebuie să fie rece, liniștită și întunecoasă.”
- 𝐒𝐚𝐥𝐭𝐞𝐚𝐮𝐚 𝐬̗𝐢 𝐩𝐞𝐫𝐧𝐚
Există persoane care preferă o saltea mai tare și alții care preferă o saltea mai moale, însă, fără discuție, o saltea care preia greutatea corpului și care te lasă să dormi într-o poziție care nu îți generează tensiuni musculare sau articulare a doua zi.
👁️ O idee pentru Corp
Alimente pe care să le consumi vara
Acum că este oficial începutul verii vreau să-ți las o listă de alimente pe care să le consumi pentru a-ți umple corpul de nutrienții necesari.
🧠 O idee pentru Minte
10 metode prin care poți reține mai ușor informația
Știu că se întâmplă adesea să fie o mare de informații care vine spre tine pe care e nevoie să o reții.
Uite aici 10 metode care îți ajută mintea să memoreze mai ușor:
- Învață pe altcineva
- Află când ai perioada din zi în care te poți focusa cel mai bine
- Fă un singur lucru
- Notează pe hârtie cât de multe poți
- Fă să fie interesant pentru tine
- Ia o pauză
- Folosește instrumente ajutătoare
- Studiază în grup
- Evită distragerile
- Fă un obicei din a studia informații noi
Citește mai multe despre fiecare aici.
😕 O idee pentru Emoții
Cum să-ți controlezi emoțiile când vorbești
Ți s-a întâmplat să fi nevoit să faci o prezentare sau să mergi la un interviu și să simți cum te iau toate emoțiile?
Uite aici 10 idei de cum poți controla emoțiile atunci când vorbești:
- Ia o pauză înainte și respiră
- Repetă cu voce tare
- Înțelege ce anume e în spatele emoțiilor
- Pregătește-te și pentru scenarii negative
- Fii atent la contactul vizual
- Conectează-te cu corpul tău
- Respiră
- Relaxează-ți mușchii
- Oprește-te și în timpul discursului
- Nu-ți cere scuze peste scuze
Află mai multe aici.
🕊️ O idee pentru Suflet
5 moduri prin care anxietatea impactează concentrarea
Dacă tot am vorbit mai sus despre memorare, îți las aici și 5 moduri prin care anxietatea poate afecta capacitatea de memorare și concentrare.