Forest bathing – cea mai rapidă, durabilă si profundă forma de re-energizare

Forest bathing – cea mai rapidă, durabilă si profundă forma de re-energizare

Imaginează-ți…

Ești într-o poieniță, întins pe iarbă, înconjurat de copaci înalți și vegetație de un verde crud. Pe ici-colo mai zărești un toporaș și niște floricele mici, galbene, al căror nume nu-l cunoști. 

Iarba e moale și ușor umedă. Ridici ochii spre cer și te lași mângâiat de razele soarelui care se strecoară prin coroana copacilor și încerci să găsești patternuri în nori.  Păsările ciripesc undeva în depărtare…

Ești doar tu și natura. Nu te gândești la nimic…nici la ce trebuie să faci mâine la birou, nici la momente sau persoane din trecut, nici la planuri de viitor, nici măcar la ceea ce vei face în următoarele minute sau în acea zi.

Doar respiri aerul tare de munte, mirosul de verde, de curat și admiri natura. 

Cu siguranță ai experimentat astfel de momente. 

Poate nu știai că japonezii numesc asta Shinrin-Yoku

Shinrin-Yoku sau “forest bathing” – un trend sau o chestiune de sănătate publică?

Ceea ce japonezii numesc, încă din 1982, Shinrin-Yoku, în limba română ar putea fi 

tradus “scufundare în atmosfera pădurii”. Se mai folosește și termenul “forest bathing”, adică “baie de padure”, “scăldat în pădure”.

Nu înseamnă să faci efectiv o baie în pădure, ci să te imersezi în natură, să îți folosești toate cele cinci simțuri pentru a te conecta la “magia” pădurii.

Și este un concept pe care asiaticii, și în ultimii ani vesticii, îl iau în serios, investind în cercetare. 

Conexiunea cu natura este în ADN-ul nostru. Nu, nu urmează o compunere de clasa a 5-a, dar oamenii au o atracție biologică față de natură. Mai mult, din punct de vedere psihologic și spiritual, oamenii cunosc intuitiv efectele relaxante, liniștitoare și de încântare ale prezenței pădurilor, plantelor, florilor, materialelor naturale.

Asta se întâmplă deoarece, de-a lungul evoluției, ne-am petrecut 99% din timp în natură și doar 1% în mediul industrial și tehnologic. 

Poate acum te întrebi: De ce “scufundare în pădure” și nu meditație la mine în casă? Cele două nu se exclud, dar imersarea în natură aduce unele beneficii extra. 

Pe lângă faptul că o plimbare în natură implică un anumit grad de activitate fizică, ceea ce, cum bine știm, contribuie la sănătatea noastră fizică și psihică, mediul natural are anumite calități intrinseci care sporesc sănătatea și starea de bine.

Știai că plantele și copacii emană un ulei esențial, Fitoncide, cu scopul de a se proteja de insecte și boli, și care ne îmbunătățește nouă funcția sistemului imunitar și ne scade hormonii stresului? 

Imersarea în natură poate avea un efect medical preventiv

  • Deoarece scade ritmul cardiac și tensiunea arterială,  asta ar putea contribui la prevenirea bolilor cardiovasculare. 
  • Deoarece scade nivelurile hormonilor de stres, ceea ce ar putea contribui la prevenirea multor probleme de sănătate, căci sistemul imunitar devine mai puternic. 
  • De asemenea, datorită scăderii nivelurilor hormonilor de stres, contribuie la prevenția tulburărilor psihologice asociate stresului (anxietate, depresie, burnout).  

Natura este atât de puternică, încât doar 15 minute de plimbare în natură contribuie la o stare de bine, de calm, relaxare. 

Deși studiile asupra efectului substanțelor emise de copaci asupra sistemului imunitar sunt foarte puține și cu puțini participanți, se pare că există niște indicii asupra efectului în prevenția cancerului:

  • baia de pădure mărește activitatea celulelor Natural Killers și a nivelurilor de proteine anticanceroase intracelulare;
  • fitoncidele eliberate de copaci și producția scăzută de hormoni de stres pot contribui parțial la creșterea activității celulelor Natural Killers;
  • ar putea avea un efect preventiv asupra dezvoltării cancerului; totuși, deși aceste descoperiri generează mult entuziasm, să ținem cont de faptul că până acum studiile s-au realizat pe un număr mic de voluntari sănătoși. 

Astăzi, un număr tot mai mare de oameni din întreaga lume trăiesc mai degrabă în zone urbane, decât în zone rurale. 

55% din populația mondială, în 2018, trăia în zone urbane, iar tendința este în creștere.

Ca urmare a stilului de viață sedentar, a stresului cronic și a alimentației nesănătoase, nu e de mirare că viața urbană contribuie la dezvoltarea așa-numitelor “boli ale civilizației“, precum bolile cronice cardiovasculare și respiratorii, diabetul, bolile de piele și un sistem imunitar slăbit.

Secretul unei vieți productive și creative – “o baie în pădure”? 

Viața noastră este mai aglomerată decât oricând. Mulți dintre noi suntem ocupați cu jobul, studiile și viața de familie. 

Tehnologia ne simplifică viața, dar ai observat că nu mai poți să te concentrezi mult timp pe o singură activitate? Sau că nu mai ai răbdare să citești un articol cap-coadă?

Încercarea de a ne concentra pe mai multe activități sau chiar pe un singur lucru pentru perioade mai lungi de timp ne “epuizează” atenția. 

Petrecerea timpului în natură, privind plantele și copacii, apa, păsările, norii de pe cer, oferă creierului o pauză. În natură, atenția este “soft”, difuză, nu îți consumă energie. 

Astfel o “baie în natură” ne permite să ne concentrăm mai bine și să ne reînnoim capacitatea de a avea răbdare.

Știai că deconectarea de la tehnologie + contactul cu natura timp de câteva zile îți poate crește capacitatea de a fi creativ și de a rezolva probleme cu până la 50%?

Astăzi, mai mult decât oricând, este important să muncim inteligent, nu neapărat mult. Sau, cum spun americanii, “Work smart, not hard”. Prin urmare, este esențial să ne deconectăm total, din când în când, de la tehnologie, griji și stres, zgomot și poluare și să ne conectăm la natură și la propria persoană. Doar așa vom reuși să ne menținem sănătoși, motivați, productivi și creativi. 

Imaginează-ți…

Ești într-o poieniță, întins pe iarbă, înconjurat de copaci înalți și vegetație de un verde crud. 

Pe ici-colo mai zărești un toporaș și niște floricele mici, galbene, al căror nume nu-l cunoști. Iarba e moale și ușor umedă. 

Ridici ochii spre cer și te lași mângâiat de razele soarelui care se strecoară prin coroana copacilor și încerci să găsești forme în nori. Păsările ciripesc undeva în depărtare. 

Ești doar tu și natura. 

Nu te gândești la nimic… 

Doar respiri aerul tare de munte, mirosul de verde, de curat și admiri natura.

==

Hai in Grupul Privat de Facebook rezervat curajosilor care vor sa faca schimbari prin obiceiuri productive si sisteme testate…

… vei gasi aici resurse si oportunitati pe care nu le mai ofer nicaieri altundeva!

Click pe link, raspunde la doua intrebari si devino membru chiar de AZI!

5AM Club Group

Ne vedem acolo!

Distribuie

Despre Autor
____
Dan Luca este expert în productivitate și în echilibrul dintre profesie și viața personală. El ajută antreprenorii să-și creeze un mod de viață care să pună în echilibru familia, sănătatea, pasiunile, spiritualitatea și profesia, astfel încât să aibă cea mai bună viață posibilă. 

Mă bucură interesul tău!

Lasă-mi te rog datele tale
să te contactez