Lantul Victoriilor: Secretul Productivitatii lui Jerry Seinfeld

Lantul Victoriilor: Secretul Productivitatii lui Jerry Seinfeld

Ce reprezinta acest obicei? Este o strategie excelenta pentru a te asigura ca nu renunti la practica obiceiurilor benefice si, in general, pentru a te mentine pe drumul cel bun.

Cui se adreseaza acest obicei? Oricarei persoane care isi pierde motivatia de a-si duce la indeplinire un anumit obiectiv dupa o scurta perioada de timp sau care nu poate sa practice un obicei benefic pentru mai mult de cateva zile inainte sa se intoarca la vechea rutina.

5 obstacole depasite cu ajutorul acestui obicei

 • Lipsa monitorizarii progresului
 • Dificultatea in a spune „nu” rugamintilor din partea prietenilor sau familiei
 • Greutatea in a fi consistent cu privire la noile obiceiuri
 • Susceptibilitatea fata de noi stimuli care imi redirectionau focusul
 • Pierderea motivatiei initiale dupa o perioada si sentimentul ca te afli nicaieri

Cum m-a ajutat Jerry Seinfeld sa alerg primul maraton

Asadar, era o sambata dimineata, prima zi insorita a anului. Un nou anotimp. Un nou plan.

Era ziua in care urma sa incep sa ma antrenez pentru a-mi atinge mult-amanatul obiectiv… Maratonul.

Stelele se aliniasera intr-un final pentru ca atingerea acestui obiectiv sa devina posibila…

… imi gasisem in final un partener de alergare mult mai experimentat decat mine, imi alocasem timpul necesar pentru a ma antrena corespunzator, imi planificasem sa alerg primul meu semimaraton in 3 luni… toate lucrurile pareau sa se aranjeze perfect.

La scurt timp dupa ora 9 am inceput sa alerg cu partenerul meu si, 30 de minute mai tarziu, dupa ce parcursesem 5 km, terminasem cele 2 ture de parc si abia daca mai puteam respira sau merge.

Chiar daca venisem cu masina pana in parc aveam dubii serioase cu privire la capacitatea mea de a ma conduce pana acasa de unul singur.

Picioarele imi tremurau, ma dureau aproape toti muschii din corp, bratele ma dureau, imi simteam gatul intepenit, presiunea din interiorul capului era de nesuportat si, mai presus de toate, eram furios pe mine!

De ce nu eram in stare sa alerg 5 km cu usurinta?… (credeam ca sunt un atlet grozav…)

Cum se poate sa am dureri ATAT de mari dupa doar o sesiune usoara de jogging?…

Aceste intrebari si multe altele imi apareau in minte in timp ce contemplam ideea de a renunta cu totul la obiectivul meu.

Poate ar trebui sa accept ca limita mea de alergare este de 5 km… si asta e!

Din fericire, prietenul meu a observat privirea mea distrata si mi-a spus un singur lucru: „Ne vedem sambata viitoare, la aceeasi ora, in acelasi loc.”

Trebuie sa mentionez totusi ca aveam si o relatie profesionala cu partenerul meu de alergare si ca puneam mare pret pe reputatia mea asa ca i-am oferit singurul raspuns posibil pentru mine in acel moment… „Ok, ne vedem atunci!”

Angajamentul asumat m-a impins sa revin si saptamana ce a urmat si am putut alerga 5,7 km un pic mai usor… o saptamana mai tarziu am alergat 6,2 km… pe scurt, am terminat primul meu semimaraton pe 30 mai 2014.

Toate aceste sambete petrecute in parc alaturi de prietenul meu au fost instrumentale pentru atingerea primei borne spre obiectivul meu de a alerga un maraton, insa nu erau suficiente.

Victory - 1

Intre sambete am urmat un program foarte strict de antrenament, am facut zilnic sport si am implementat un plan treptat de crestere a ritmului. Fiecare zi reprezenta un pas important catre succesul meu si astfel era si notata cu un marker rosu in calendarul meu pentru Lantul Victoriilor. In retrospectiva, daca nu as fi utilizat aceasta metoda vizuala de monitorizare, mi-ar fi fost mult mai dificil sa imi ating obiectivul.

Stiinta din spatele acestui obicei

Acest obicei mai este supranumit si „metoda simpla si geniala a lui Jerry Seinfeld pentru succes”.

Povestea suna cam asa:

„Un tanar comediant aspirant s-a intalnit, intr-o zi, cu Jerry Seinfeld. Pe atunci, serialul era la primele episoade si nu devenise inca un fenomen.
Tanarul l-a abordat pe Jerry si l-a rugat sa ii dea cateva sfaturi despre ce ar putea sa faca sa isi porneasca mai repede o cariera in domeniul showbiz-ului. Ceea ce a aflat l-a marcat pe viata.

Jerry i-a spus ca pentru a deveni un comic din ce in ce mai bun, cu poante care au haz si distreaza publicul… e nevoie sa scrie in fiecare zi. Si apoi a continuat spunand ca el are o metoda prin care se disciplineaza sa scrie… chiar si atunci cand nu are chef!

Si atunci i-a spus tanarului aspirant:

“Ia-ti un calendar pe tot anul… Cumpara-ti si un marker mare rosu…”

I-a mai spus sa agate calendarul pe un perete pe care il vede in fiecare zi.

Jerry a accentuat si ca, in fiecare zi cand scria o ora asa cum si-a propus, sa deseneze un “X” cu markerul mare si rosu. Dupa cateva zile… va avea un lant!

Victory - 2

Acest lant va continua sa creasca zi de zi si va deveni extrem de incantat sa observe aceasta insiruire de “X”-uri, mai ales cand va ajunge sa aiba cateva saptamani consecutive.

Singurul lucru care ii ramanea de facut era sa nu rupa lantul victoriilor!”

Cum functioneaza?

 • Stabileste-ti obiectivul sau obiceiul asupra caruia vrei sa lucrezi.
 • Seteaza-ti un nivel minim nenegociabil sub care nu esti dispus sa cobori – spre exemplu: obiectivul tau ar putea fi sa faci sport 20 de minute zilnic iar minimul nenegociabil sa fie de 4 minute. Astfel, nu ai NICI O scuza pentru care sa nu practici cel putin o sesiune de exercitii HIIT (High Intensity Interval Training) Tabata.
 • Printeaza template-ul (modelul) de la sfarsitul acestui articol.
 • Cumpara-ti un marker mare rosu si pune-l langa template.
 • Noteaza cate un “X” in fiecare zi in care ai realizat macar minimul nenegociabil.

Exemple de practici corecte si incorecte

 • Sa folosesti acest template pentru mai multe obiective si obiceiuri inca de la inceput.
 • Incepe cu un singur obiectiv sau obicei. Monitorizeaza-l in mod aprofundat si observa cum te simti si ce rezultate obtii. Daca incepi cu mai mult de un calendar vei ajunge sa ai sentimente mixte si rezultate variabile si exista o sansa destul de mare sa esuezi. Porneste cu pasi marunti si creste-ti nivelul de practica zi dupa zi.

Victory - 3

 • Sa uiti sa notezi un “X” pe calendar.
 • Pune calendarul intr-un loc vizibil astfel incat sa nu existe sansa sa il ratezi. Daca iti poti monitoriza progresul vei fi mult mai motivat sa continui.
 • Sa renunti daca ai ratat o zi.
 • Pai… intr-adevar ai rupt lantul… insa urca-te inapoi pe cal cat poti de repede si incepe un nou lant. Straduieste-te din rasputeri sa nu ratezi 2 zile la rand… iti va fi mult mai greu sa repornesti intrucat forta inertiei va fi mai mare. (aminteste-ti cat de greu prinde viteza un tren care tocmai porneste dintr-o gara)

Template Lantul Victoriilor

Mai jos vei regasi un template pentru un Lant al Victoriilor de 100 de zile sub forma de poza pe care o poti descarca, printa si folosi pentru orice obicei pe care vrei sa il implementezi in viata ta.

Template Victory Chain

Distribuie

Despre Autor
____
Dan Luca este expert în productivitate și în echilibrul dintre profesie și viața personală. El ajută antreprenorii să-și creeze un mod de viață care să pună în echilibru familia, sănătatea, pasiunile, spiritualitatea și profesia, astfel încât să aibă cea mai bună viață posibilă. 

Mă bucură interesul tău!

Lasă-mi te rog datele tale
să te contactez