[Quora.com] Care este metoda ta de a te trezi dimineața?

Răspuns: Am început să mă trezesc la 5AM pe 2 octombrie 2009… aproape din greşeală… şi încă mă trezesc la 5AM şi nu intenţionez să renunţ la acest obicei în viitorul apropiat.

Sunt un fan îndelungat al Clubului 5AM al lui Robin Sharma şi am intrat în contact cu această idee de cel puţin 7-8 ori înainte să se producă declicul în mintea mea.

Eram conştient de această idee cu mult înainte întrucât bunicul meu a fost lăptar şi obişnuia să se trezească la 4AM pentru a livra laptele. Tatăl meu a fost inginer proiectant care lucra în schimbul întâi începând cu 6AM.

Îţi voi oferi metoda mea de a te trezi devreme (pe care am perfectat-o în ultimii 6 ani) însă metoda fără motivaţie este lipsită de valoare.

Aşadar, înainte de CUM, vei avea nevoie de un DE CE

Atât bunicul cât şi tatăl meu au reprezentat o sursă de inspiraţie pentru mine însă există o diferenţă…

Ei TREBUIAU să se trezească aşa de devreme… EU VROIAM să mă trezesc…

Diferenţa este destul de mare întrucât „atunci când nu ai de ales… este uşor”.

– Atunci când nu ai de ales şi trebuie să îţi hrăneşti copilul… este uşor să mergi la serviciu că să poţi cumpăra de mâncare.
– Atunci când eşti bolnav şi trebuie să îţi iei medicamentul este uşor… îl vei lua fără ezitare.
– Atunci când nu ai altă alegere decât să îţi plăteşti ipoteca… este uşor să pui bani deoparte.

Este mult, mult mai dificil atunci când nu TREBUIE… ci când ALEGI să faci acel lucru.

Nu trebuie să citeşti zilnic…
Nu trebuie să mănânci legume verzi în fiecare zi…
Nu trebuie să faci mişcare în fiecare zi…
Nu trebuie să îţi prioritizezi taskurile în fiecare zi…

(nu trebuie în sensul în care, în majoritatea cazurilor, nicio consecinţă imediată nu se va abate asupra ta…)

Şi nu în ultimul rând…

Nu trebuie să te trezeşti la 5AM…
(decât dacă lucrezi în schimbul întâi, ai un copil mic de hrănit sau trebuie să faci naveta până la serviciu…)

… dacă alegi însă să te trezeşti la 5AM vei avea nevoie de un motiv extrem de bun pentru că altfel nu vei rezista.

Aşadar care a fost motivul care m-a determinat să mă trezesc atât de devreme?

Având peste 300 de clienţi în programul de coaching, aproximativ TOATE conversaţiile ajungeau în acelaşi punct mort: „Nu am timp să exersez, să mănânc, să citesc, să petrec timp cu copii, să îmi clarific gândurile…” ș.a.m.d. „Ştiu că ar fi bine să fac aceste lucruri însă pur şi simplu nu găsesc timpul necesar”.
Păstrează următoarele două afirmaţii în minte:

„Nimic nu se schimbă până când tu nu te schimbi” (Jim Rohn)

„Nu te vei schimba până când nu îţi vei aloca timp dedicat pentru a implementa noile comportamente astfel încât schimbările să se producă” (eu)

Există totuşi câţiva oameni care îşi găsesc puţin timp pentru ei înşişi. Iar majoritatea acestora îşi alocă acest timp personal seara, după ce toată lumea a adormit astfel încât nu vor fi întrerupţi. De regulă, acest timp începe după ora 10PM şi poate dura până la 2-3 ore.

Această abordare are cel puţin trei inconveniente majore:

1. Eşti obosit după o zi lungă, epuizat, iar voinţa ta se află la nivelul minim şi este cea mai dificilă perioadă în care poţi implementa noi obiceiuri care necesită foarte multă energie. (Aproximativ 10% dintre oameni sunt „păsări de noapte” şi preferă să stea noaptea până târziu însă majoritatea dintre aceştia au această mentalitate întrucât şi-au perpetuat obiceiurile nocive pe care le practicau atunci când aveau 20 – 20 şi ceva de ani.

2. Te pui pe tine pe ultimul loc. Obişnuiesc să spun că majoritatea oamenilor nici măcar nu apucă să joce un rol minor în propriul film, darămite rolul principal. Te afli la sfârşitul listei şi, de cele mai multe ori, nu te regăseşti deloc pe acea listă. Această mentalitate are un impact negativ asupra stimei de sine întrucât vei eşua în a-ţi ţine promisiunile pe care ţi le faci ţie.

3. Focusul tău principal este să îţi finalizezi taskurile sau proiectele incomplete şi apoi să te duci la culcare. Această este, în esenţă, manifestarea unei energii reactive care îşi doreşte, în principal, „să aterizeze avionul”. Însă implementarea unor schimbări personale necesită un alt tip de energie – o energie proactivă care îşi doreşte „să decoleze” şi să iniţieze noi comportamente.

Aşadar, dacă timpul de seară nu reprezintă soluţia… timpul de dimineaţă trebuie să fie răspunsul potrivit!

Şi într-adevăr, aşa a fost!

În cadrul celor două ore pe care le-am câştigat (de la 5AM la 7AM) am reuşit să fac mişcare, să mă hidratez, să respir, să meditez, să citesc, să planific, să reflectez, să fiu recunoscător, să scriu, etc.

Această este perioada mea de creştere şi dezvoltare şi nimeni nu mi-o poate lua. Copiii dorm, nu mă sună nimeni, nu îmi trimite nimeni SMS-uri sau emailuri… deci există doar bucuria pură de a-mi începe fiecare zi în cel mai bun mod posibil.

Descoperă DE CE vrei să te trezeşti şi CUM va deveni de 100 de ori mai uşor… întrucât niciun CUM nu poate compensa lipsa unui DE CE corespunzător.

Poţi apela la următoarele întrebări pentru a află cel mai bun motiv pentru care merită să te trezeşti mai devreme:

1. Ce mă frământă?
2. Ce vreau să creez astăzi?
3. Ce revoluţie vreau să conduc?
4. Ce moştenire vreau să las în urmă?
5. Ce voi face astfel încât lumea să fie mai bună decât era atunci când m-am născut?

Adresează-ţi aceste întrebări seara astfel încât să devii inspirat să te trezeşti cu un scop:

„Nu am nevoie de un ceas cu alarmă. Pasiunea mea mă trezeşte.”

Aceasta ar fi metoda numărul unu pentru cei mai pasionaţi 🙂

Metoda numărul doi se adresează celor care au răbdare:

Cea mai uşoară metodă de a ajunge să te trezeşti mai devreme este să te trezeşti cu 5 minute mai devreme în fiecare săptămână!

Matematica este următoarea:
– 5 minute pe săptămână x 26 de săptămâni (6 luni) = 130 de minute (mai mult de 2 ore!)

Aşadar, dacă acum te trezeşti la ora 9AM… ai putea ajunge să te trezeşti la 7AM uşor şi fără niciun efort – sau de la 7AM la 5AM – în aceeaşi perioadă de 6 luni.

Secretul în a te trezi devreme dimineaţă constă, de fapt, în a te culca devreme seara! Acesta este butonul de Reset… cel mai important factor.

Wake up & LIVE!

DESPRE AUTOR

Dan Luca este coach, antreprenor, speaker și autor a trei cărți în engleză, bestseller pe Amazon la categoria Managementul Timpului. Specialist în productivitate și în menținerea echilibrului de viață, Dan este fondatorul comunității 5AM Club România, a oamenilor care se trezesc la 5 dimineața.