[Quora] Cum mă pot trezi mai devreme dimineața?

[Quora] Cum mă pot trezi mai devreme dimineața?

Trezitul la 5AM mi-a schimbat efectiv viaţă.

Tot ceea ce sunt în acest moment datorez acestui singur obicei. Bineînţeles, nu a fost doar acest obicei însă totul a pornit cu acesta. Mă trezesc la 5AM de pe 2 octombrie 2009. În weekend mă trezesc, de obicei, pe la 7AM.

În primul rând, acesta nu este un răspuns care are legătură doar cu obiceiul propriu-zis, pentru că în cazul majorităţii activităţilor, măiestria provine din înţelegerea structurii şi a subtilităţilor oricărei practici.

Există 2 factori extrem de importanţi: CUM şi DE CE

Dacă nu iei în seamă oricare dintre aceşti doi factori rezultatele tale vor fi mediocre în cel mai bun caz.

Aşadar, pentru a te trezi dimineaţă la o oră anume, trebuie să te culci cu 7 ore înainte de ora de trezire dorită. La vârsta de 36 de ani, eu dorm 7 ore pe noapte – mă culc la 22:30 şi mă trezesc la 05:30AM în 80% din dimineţile săptămânii.

Iar acum urmează strategia:

DE CE-ul:

În ceea ce priveşte orice iniţiativă… „atunci când există voinţă există şi o cale”. Acest aspect este important întrucât dacă îţi doreşti ceva ce nu este clar sau nu este suficient de important vei ajunge să fii dezamăgit.

Prin urmare, DE CE vrei să te trezeşti dimineaţa?

Există doar două opţiuni:

1. Pentru că trebuie
2. Pentru că îţi doreşti

Dacă „trebuie” atunci situaţia este relativ simplă întrucât „atunci când nu ai de ales… este uşor”.

Câteva exemple: atunci când lucrezi pe prima tură de la 6AM la 2PM / atunci când ai un copil mic care are nevoie de atenţia ta / atunci când trebuie să faci naveta, ș.a.m.d.

O persoană se poate afla pe un astfel de pilot automat însă va avea nevoie de foarte multă voinţă pentru a-şi menţine acest comportament. Nu este ceva ce aş recomanda unei persoane care îşi doreşte o viaţă echilibrată.

Dacă „îţi doreşti” atunci înseamnă că există ceva care te determină să te dai jos din pat, unde este cald şi bine, şi să păşeşti în întunericul rece al dimineţii… sau ceva asemănător.

Singurele persoane pe care le cunosc şi care se trezesc la 5AM sunt cele care se simt împlinite atunci când se trezesc la această oră – spre exemplu, cei care îşi utilizează talentul pentru a crea ceva extraordinar sau cei care folosesc acest interval de dimineaţă ca timp alocat propriei persoane pentru a putea stăpâni mai bine lucrurile, pentru a se energiza, pentru a se clarifica cu privire la ziua respectivă şi obiectivele personale, pentru a-şi începe ziua înainte că ceilalţi să se trezească.

Acesta este fix motivul pentru care liderilor extraordinari le place să îşi înceapă ziua înaintea tuturor celorlalţi… Le place să conducă, să aibă controlul (asupra propriei vieţi şi asupra companiei) şi ei sunt cei care delegă activităţi ce trebuie îndeplinite – fiind proactivi – în loc să reacţioneze la ceea ce fac ceilalţi.

Ora de trezire a câtorva persoane celebre şi productive:

– Robert Iger (CEO Disney) – 04:30AM
– Tim Cook (CEO Apple) – 04:30AM
– Howard Schultz (CEO Starbucks) – 5AM
– Andreea Jung (CEO AVON) – 4AM
– Richard Branson (CEO Virgin) – 05:45AM

Ș.A.M.D. … lista completă o poţi găsi aici

Adresează-ţi următoarea întrebare: Ce te frământă?

Dacă nu ai vreo dorinţă arzătoare pe care să ţi-o îndeplineşti în acel timp de dimineaţă nu te vei trezi devreme… NICIODATĂ!

ŞI mai există încă un criteriu care trebuie să fie îndeplinit:

– Nu mai există niciun alt interval de timp în cadrul căruia să poţi face acel lucru!

Şansele sunt foarte mari să stai treaz până târziu pentru a afla mai multe despre ceea ce te interesează (un nou business, o carte interesantă sau orice altceva) însă acest comportament nu este productiv întrucât atunci eşti epuizat şi te pui pe ţine pe ULTIMUL LOC!

O idee mult mai bună este SĂ ÎNCEPI ziua cu tine practicând acele activităţi care te împlinesc cel mai mult şi care pot beneficia de cea mai bună energie a ta. Timpul de dimineaţă nu ţi-l poate lua nimeni în niciun fel (nu te sună nimeni la 6AM, nici măcar nu primeşti SMS-uri, nu trebuie să participi la nicio şedinţă la 06:30AM, ș.a.m.d.)

Aşadar, începe-ţi ziua cu TINE astfel încât să poţi avea ulterior grijă şi de ceilalţi dintr-o stare plină de resurse versus o stare în care nu ai suficiente resurse nici măcar pentru tine…

CUM:

Odată ce îţi este clar DE CE-ul, atunci poţi găsi cea mai bună strategie pentru a-ţi transforma obiectivul în realitate în modalitatea cea mai potrivită pentru ţine.

Cea mai uşoară metodă de a ajunge să te trezeşti mai devreme este să te trezeşti cu 5 minute mai devreme în fiecare săptămână!

Unii dintre voi aţi putea spune: „Dar îmi va lua ceva timp dacă fac aşa…”

Iar răspunsul ar fi: „Da însă timpul va trece oricum… Am putea avea aceeaşi conversaţie din nou şi peste 6 luni iar tu ai fi în acelaşi loc… Sau ai putea începe cu aceşti paşi mărunţi”.

Matematica este următoarea:
– 5 minute pe săptămână x 26 de săptămâni (6 luni) = 130 de minute (mai mult de 2 ore!)

Aşadar, dacă acum te trezeşti la ora 9AM… ai putea ajunge să te trezeşti la 7AM uşor şi fără niciun efort – sau de la 7AM la 5AM – în aceeaşi perioadă de 6 luni.

Secretul în a te trezi devreme dimineaţă constă, de fapt, în a te culca devreme seara! Acesta este butonul de Reset… cel mai important factor.

Poţi să te culci la miezul nopţii şi să te trezeşti la 5AM pentru 2-3 zile însă ulterior vei ajunge să te comporţi precum un zombie. Orice adult are nevoie de 7-8 ore de somn de calitate pe noapte.

Iar acum aş vrea să îţi împărtăşesc cele mai bine păstrate secrete ale mele privind un somn odihnitor şi trezitul la 5AM:

Acestea sunt cele 10 reguli de aur pentru un somn odihnitor:

1. Dormi cât mai mult în intervalul de 7 ore între 10PM şi 5AM întrucât astfel vei avea parte de un somn de calitate.

2. Asigura-te că dormi 7-8 ore pe noapte.

3. Culcă-te şi trezeşte-te la aceleaşi ore în fiecare zi.

4. Expune-te la soare timp de 30 de minute zilnic pentru a-ţi echilibra nivelul de melatonină (substanţă care reglează ciclul somn/veghe).

5. Asigura-te că dormi în funcţie de ciclul tău circadian de 90-100 de minute. Spre exemplu, ca şi excepţie, este mai bine să dormi 6 ore decât 6 ore şi jumătate (6 ore = 4 x 90 de minute) / Cel mai bine are fi să dormi 7 ore şi jumătate.

6. Evita somnul artificial şi trezitul în miezul nopţii renunţând la stimulii care cresc activitatea creierului înainte să adormi, luând cina cu 4 ore înainte să adormi şi evitând exerciţiile fizice cu cel puţin 3 ore înainte să mergi la culcare.

7. Pregăteşte-ţi camera pentru somn: temperatura aerului ar trebui să fie între 18 şi 20 de grade Celsius, salteaua ar trebui să absoarbă greutatea corpului, nu ar trebui să existe surse de lumină pasivă în camera iar pijamaua ar trebui să fie largă.

8. Stabileşte-ţi o rutină de seară care să îţi permită să „aterizezi” şi să îţi încetineşti ritmul în mod progresiv. (muzică liniştită, ceai cald, igienă dentară, ș.a.m.d.)

9. Eliberează-te de griji, emoţii negative, frustrări cu cel puţin o oră înainte de culcare astfel încât să te simţi despovărat. Închide buclele deschise sau cel puţin identifică un plan clar pentru acestea pe care să îl pui în aplicare a doua zi.

10. Transformă somnul odihnitor într-o prioritate în viaţa ta!

Acestea sunt cele 10 reguli de aur pentru trezitul la 5AM:

1. Identifică un motiv suficient de puternic pentru a te trezi.

2. Vizualizează cum te trezeşti zâmbind după un somn odihnitor.

3. Ridică-te din pat imediat ce sună alarma de la ceas.

4. Asumă-ţi un angajament serios şi acordă-ţi ţie timp de calitate la prima ora dimineaţă.

5. Găseşte-ţi un partener de trezit. Sunaţi-va în fiecare dimineaţă.

6. Trezeşte-te cu 5 minute mai devreme în fiecare săptămână până când ajungi să te trezeşti la ora dorită.

7. Găseşte-ţi o rutină de dimineaţă care să îţi placă astfel încât să nu mai negociezi cu rine după ce sună alarma de la ceas. Uite aici rutina mea de dimineaţă.

8. Asigură-te că dormi cel puţin 7 ore şi că eşti în pat înainte de 22:30.

9. Dacă ai ratat o zi, iartă-te şi urcă-te înapoi pe cal.

10. Alătură-te 5AM Club şi vei găsi oameni extraordinari care îşi trăiesc viaţa la maxim şi care se simt împliniţi în fiecare zi.
Acestea sunt doar câteva idei şi strategii pe care le-am descoperit şi pe care le-am testat atât personal cât şi în sesiunile de coaching cu cei peste 300 de clienţi pe care i-am avut în ultimii 5 ani.

„Mersul devreme la culcare şi trezitul devreme îl fac pe om sănătos, bogat şi înţelept.” (Benjamin Franklin)

Distribuie

Despre Autor
____
Dan Luca este expert în productivitate și în echilibrul dintre profesie și viața personală. El ajută antreprenorii să-și creeze un mod de viață care să pună în echilibru familia, sănătatea, pasiunile, spiritualitatea și profesia, astfel încât să aibă cea mai bună viață posibilă. 

Mă bucură interesul tău!

Lasă-mi te rog datele tale
să te contactez