[Știrile ProTV] Un român a convins 10,000 de persoane să se trezească între 5 și 7 dimineața, în fiecare zi
Dan Luca
17 dec., 2015

Trezirea dis de dimineaţă poate face minuni în programul zilnic dar şi în vieţile celor care nu lenevesc în pat. Mii de români sunt adepţii unei noi tendinţe: deşteptarea la 5 dimineaţa.

Şi au creat comunităţi pe internet, în care care schimbă impresii şi sfaturi. Dimineaţa, spun ei, fac mult mai bine toate lucrurile pentru care înainte, abia dacă aveau timp după ce-şi terminau programul de lucru.

La ora la care pentru cei mai mulţi dintre noi somnul este cel mai dulce, o armată de oameni ţâşneşte energică din pat gata să-şi înceapă ziua.

Numai în apartamentul Lilianei luminile sunt aprinse. De 4 ani ea a decis să-şi schimbe stilul de viaţă. Se trezeşte în zori şi are timp să facă sport şi să citească o carte pe săptămână.

Liliana Codleanu: “Am timp să scriu mai mult, este o perioada de timp în care chiar mă simt inspirată, în casă este linişte.”

Fiica ei, psiholog de profesie, i-a urmat exemplul. La 6 dimineaţa fac jogging împreună într-un parc din Braşov.

Maria Coman: “Reuşesc să citesc mai mult, să-mi fixez obiective pentru că este productiv, alerg, am mai mult timp pentru mine şi asta mă face să-mi duc la capăt obiectivele pentru săptămâna respectivă.”

Cele două femei sunt membre ale clubului 5 AM – una dintre comunităţile virtuale dedicate oamenilor care se trezesc înainte de răsărit. Grupul este lansat de un sibian care, după ce şi-a dat seama că nu mai are timp pentru familie şi este epuizat din cauza slujbei, s-a hotărât să facă o schimbare radicală.

Dan Luca, trainer: “În acel interval de la 5 la 7, la 8 reușesc să fac aproximativ 50% din toate lucrurile pe care le am de făcut într-o zi oarecare.”

Dan a convins peste 10,000 de oameni să se trezească mereu cu noaptea în cap. Din când în când se întâlnesc online, dis de dimineaţă.

Matinalii spun că timpul pe care îl petrecem seara până târziu este unul pierdut. Obosiţi după toate activităţile zilei, lâncezim în faţă televizorului şi nu mai putem să facem lucruri importante.

Dan Luca, trainer: “Ori prin comparaţie, dimineaţă când ai energie, când eşti proactiv, când îţi doreşti să începi lucruri, este mult mai ok să faci sport, să mănânci sănătos, să-ţi planifici ziua.”

Cei care se trezesc la 5 se culcă foarte devreme. Şi spun că somnul de la ora 10 seara e unul mult mai odihnitor, chiar dacă trebuie să renunţe la ieşirile târzii în oraş.

Mugur Frăţilă, psiholog: “Evident că în momentul în care începem să ne impunem să dormim mai devreme, ne extragem din cercurile de cunoscuţi care îşi petrec seara și noaptea împreună. Acestă retragere evident că poate să ducă implicit la o oarecare înstrăinare. Până la urmă beneficiile unui somn corect care parcurge toate etapele probabil compensează eventualele dezavantaje ale înstrăinării.”

În America trezitul de dimineaţă e un obicei sănătos adoptat de tot mai mulţi oameni de succes. Oprah Winfrey, Donald Trump sau Serena Williams se numără printre matinali.