Tentațiile multiple – secretul obiceiurilor productive durabile

Tentațiile multiple – secretul obiceiurilor productive durabile

Să începi un nou obicei e simplu. Să te ții de el, e complicat. 

Știai că 85% dintre cei care încep un curs online nu reușesc să-l finalizeze?

Știai că 1 student român din 3 renunță la facultate după primul an?

Știai că doar 8% dintre persoanele care fac rezoluții de Anul Nou își ating obiectivele în acel an?

Știai că 60% dintre americanii care se alătură unui centru de fitness renunță în cursul primului trimestru?

Având multiple responsabilități și atâtea tentații în jur, nu este de mirare că multe persoane eșuează în menținerea unui obicei sănătos. 

Și acest lucru s-a accentuat în pandemie; când muncești, mănânci, faci sport, te relaxezi în același loc, este greu să-ți mai menții rutinele productive. Mereu găsești altceva mai bun de făcut prin casă decât ceea ce ar trebui să faci. 

Din fericire, nu ducem lipsă de creativitate, astfel că există soluții la aceste probleme. 

Știind că mulți ar prefera mai degrabă să se uite seara la un serial, decât să facă exerciții fizice, Ronan Byrne, student la Dublin Institute of Technology, a inventat Cycflix – un proiect care îți permite să conectezi o bicicletă staționară la contul Netflix, astfel încât filmele preferate să ruleze doar dacă pedalezi. 

De îndată ce atingi viteza dorită, Netflix va începe să transmită filmul ales. Dacă, din orice motiv, scade viteza prestabilită prea mult timp, programul se va întrerupe automat până când revii la viteza respectivă. Genial, nu-i așa?

Această strategie – de a grupa o activitate pe care ți-o dorești cu una pe care trebuie să faci dar o amâni – a fost studiată de o echipă condusă de Katherine Milkman.

Katherine adora romanele de ficțiune captivante precum “Jocurile Foamei”. În urmă cu ceva ani, când avea probleme să ajungă la sală în mod regulat, a decis să-și permită să se bucure de acest roman, în varianta audiobook, doar atunci când mergea la sală. Rezultatul: Milkman a început să meargă la sala de sport cinci zile pe săptămână.

Katherine a inventat un nou concept: Temptation bundling – gruparea tentației, ispitei, care presupune obținerea unei recompense imediate cu un comportament “ar trebui” care oferă beneficii pe termen lung, dar necesită voință.

Care sunt activitățile care îți plac enorm? Care sunt activitățile de care ești dependent? 

Seriale? Show-uri de Stand-Up? Un anumit gen muzical ? Știri cancan? Reality Show-uri? Rețelele sociale? Romane SF? 

Cu toții avem plăceri vinovate sau nevinovate, pe care am prefera să le facem în locul altor activități.

Și care sunt activitățile de care nu ai chef să te apuci sau pe care le faci doar pentru că trebuie? 

Curățenie? Gătit? Sport? Plata facturilor? Un anumit curs pentru facultate sau locul de muncă?

Imaginează-ți cum ar fi să te bucuri de serialul tău preferat de pe Netflix în timp ce alergi pe bandă sau pedalezi bicicleta staționară…Crezi că ai reuși să faci exercițiile zilnic?

Imaginează-ți cum ar fi să te bucuri de cele mai recente știri despre vedete sau de podcastul preferat, în timp ce dai câteva ture de parc, pentru a-ți bifa cei 10.000 de pași recomandați de medic… Crezi că ai reuși să faci asta 5 zile pe săptămână?

Imaginează-ți cum ar fi să asculți un curs audio în timp ce gătești, în timp ce faci curățenie prin casă. Crezi că ai mai amâna treburile casnice?

Cum ar fi să răspunzi la e-mailurile alea de care nu ai chef, în timp ce savurezi băutura ta preferată?

Angajare simultană într-o activitate plăcută și una neplăcută dar benefică pentru tine îți reduce vina asociată acelui comportament și îți distrage atenția de la neplăcerea activității benefice. 

În plus, treptat, activitatea neplăcută se poate transforma în una atractivă, deoarece ajungi să vezi efectele pozitive. 

Revenind la experimentul condus de Katherine Milkman….

Participanților din cele 2 grupuri experimentale li s-a oferit posibilitatea de a asculta romane audio evaluate de ei ca producând dependență în timpul exercițiilor fizice de 30 de minute. 

În cazul primului grup experimental, cercetătorii au rugat participanții să nu asculte romanele respective în afara timpului petrecut la sală, în speranța că aceștia își vor păstra curiozitatea de a afla ce se va întâmpla în continuare pentru sala de sport. Mai mult, cercetătorii au încuiat iPod-urile participanților în vestiarul sălii de sport. 

Pentru cel de-al doilea grup experimental nu s-a impus aceasta regulă – de a nu asculta cărțile între sesiunile de antrenament.

Rezultatul experimentului? 

Simplul act de grupare a exercițiului (activitatea pe care participanții o evitau) cu o carte audio captivantă (activitatea de care se bucurau) a sporit voința participanților de a rămâne la un regim de antrenament.

Efectul motivațional a fost și mai puternic atunci când participanții nu au ascultat audiobook-urile respective între antrenamente – s-au antrenat cu 60% mai des, față de 40%, în cazul grupului care a avut permisiunea de a-și asculta cărțile și în afara sălii de sport.

Participanții au fost atât de mulțumiți de rezultate, încât au declarat că ar fi dispuși să plătească pe cineva care să le restricționeze accesul la iPod-ul cu audiobook-uri între sesiuni.

Impresionant, nu-i așa?

În concluzie, dacă vrei să oprești procrastinarea și să îți păcălești voința, iată ce trebuie să faci:

  • Ia o foaie de hârtie și fă un tabel în care să listezi, pe două coloane,
Activitățile care îmi fac plăcere Sarcinile și activitățile pe care ar trebui să le fac, dar le amân adesea
  • Grupează activitățile din cele două coloane. După cum ai anticipat deja, anumite activități nu pot fi grupate – de exemplu să înveți pentru un examen și să te uiți pe Netflix simultan. E nevoie de puțină creativitate; de exemplu, ai putea să te înregistrezi citind rezumatul cursului la care ai examen și să-l asculți în timp ce călătorești cu trenul spre mare.
  • Realizează activitățile care îți fac plăcere doar în combinație cu activități pe care le amâni. În acest mod, vei fi mai motivat să faci lucrurile pe care trebuie să le faci. De exemplu, în fiecare zi trebuie să speli vasele deși nu îți face plăcere, dar dacă de fiecare dată asculți melodiile tale preferate, nu vei mai simți spălatul vaselor ca pe o corvoadă. Încearcă să te abții să asculți acele melodii în alte momente ale zilei.

E foarte probabil ca și tu să ai o formă de “Temptation Bundling” implementată în viața ta. 

Dacă da, împărtășește, te rog, cu noi asocierile care te-au ajutat să îți menții un obicei sănătos, productiv.

Wake Up & LIVE Your Best Life! 

==

Hai in Grupul Privat de Facebook rezervat curajosilor care vor sa faca schimbari prin obiceiuri productive si sisteme testate…

… vei gasi aici resurse si oportunitati pe care nu le mai ofer nicaieri altundeva!

Click pe link, raspunde la doua intrebari si devino membru chiar de AZI!

5AM Club Group

Ne vedem acolo!

Distribuie

Despre Autor
____
Dan Luca este expert în productivitate și în echilibrul dintre profesie și viața personală. El ajută antreprenorii să-și creeze un mod de viață care să pună în echilibru familia, sănătatea, pasiunile, spiritualitatea și profesia, astfel încât să aibă cea mai bună viață posibilă. 

Mă bucură interesul tău!

Lasă-mi te rog datele tale
să te contactez