Viața confortabilă te omoară! (la propriu și la figurat)

Viața confortabilă te omoară! (la propriu și la figurat)

În ciuda existenței într-o eră cu cele mai înalte standarde de viață din istoria omenirii, în ciuda faptului că avem acces ușor la majoritatea nevoilor noastre materiale… 

… cele mai recente sondaje au demonstrat că noi, oamenii moderni, suntem nefericiți, furioși, înfricoșați, deprimați și plini de anxietate, mai mult ca oricând.

De ce?

De ce sunt atât de mulți oameni deprimați într-o eră a posibilităților infinite?

De ce sunt atât de mulți oameni predispuși la anxietate în cel mai sigur și mai prosper timp din istorie?

De ce sunt atât de mulți dintre noi amărâți și furioși și loviți de un sentiment agonizant de lipsă de sens?

Rollo May se referă la anxietate ca la modalitatea „de a nu putea cunoaște lumea în care te afli, de a nu te putea orienta în propria ta existență”, iar la depresie „este incapacitatea de a construi un viitor”.

În ziua de azi, mulți oameni sunt pierduți, dezorientați și nedumeriți în propria lor viață și mulți cred că sunt incapabili să-și construiască propriul viitor. Mulți se simt neputincioși. Citește mai mult despre de ce ne simțim obosiți mai tot timpul.

Ce s-a întâmplat în societatea modernă pentru ca această stare de lucruri să fie atât de răspândită?

Poate pentru că suntem condiționați să trăim în spatele unei măști pe care o folosim în societate și nu dezvoltăm niciodată esența propriei noastre ființe.

Poate pentru că am crezut în marea minciunăstatutul este important, că mașinile scumpe, casele mari, hainele de firmă și vacanțele de lux sunt calea către fericire.

Poate pentru că am pierdut legătura cu pământul, cu natura și, în schimb, am ales să ne petrecem timpul între 4 pereți unde respirăm aer condiționat și stăm pe un scaun în fața unui calculator, conectați la tehnologie aproape tot timpul zilei. 

Poate pentru că ne reprimăm instinctele – realitatea naturii noastre umane – în favoarea conformării cu standardele rigide ale culturii și ale societății.

Poate pentru că am fost condiționați să căutăm eroi în afara noastră în loc să căutăm în spatele propriilor ochi.

Poate pentru că tehnologia, cu numeroasele sale beneficii, a servit și ca zid între noi și natură; un zid care ne separă de dimensiunile mai profunde ale experienței noastre umane.

Deși suntem cu toții conectați mai mult ca oricând, suntem, de asemenea, divizați, mai singuri și mai furioși ca nicio altă dată în istorie.

Cum ar trebui să procedăm?

  1. Amintește-ți cine erai înainte ca societatea să te modeleze.

Joseph Campbell ne-a reamintit că „trebuie să fim dispuși să renunțăm la viața pe care am plănuit-o pentru a trăi viața care ne așteaptă”

Odată ce vedem că modul în care trăim nu ne satisface pasiunile, trebuie să ne schimbăm abordarea. E necesar să ne amintim cine eram înainte ca societatea să ne modeleze în ceea ce suntem astăzi. 

Citește mai multe despre sinele tău sălbatic, fericit și sănătos.

  1. Îmbrățișează suferința

După cum a scris Rollo May atât de elocvent, „suferința este modul naturii de a indica o atitudine sau un mod de comportament greșit… fiecare moment de suferință este o oportunitate de creștere. 

Oamenii ar trebui să se bucure de suferință, oricât de ciudat sună, pentru că acesta este un semn al disponibilității energiei pentru a-și transforma caracterele.”

Sau, în cuvintele lui Charles Bukowski, ”trebuie să mori de câteva ori înainte de a putea trăi cu adevărat”.

  1. Devino conștient de momentul prezent

Alan Watts ne-a amintit odată: „Acesta este adevăratul secret al vieții – să fii complet implicat cu ceea ce faci aici și acum. Și în loc să o numiți muncă, realizați că este joacă.”

E nevoie să învățăm să închidem robotul din interiorul nostru și să ne creștem conștiința. 

Și putem face asta aruncându-ne în experiențe noi, prin aventură, prin pericol, prin oprirea știrilor și citirea marilor opere de poezie și literatură. 

În cuvintele lui Henry Miller, „scopul vieții este să trăiești, iar a trăi înseamnă să fii conștient, cu bucurie, senin, conștient divin.”

  1. Renunță la a cumpăra compulsiv

Universitatea Northwestern a descoperit că oamenii care pun mare preț pe bogăție, statut și bunuri materiale sunt mai predispuși să fie depresivi și antisociali decât ceilalți.

Nu este un secret că, cu cât deții mai puțin, cu atât devii mai fericit. După cum spunea Bukowski, „cu cât aveam mai puțină nevoie, cu atât mă simțeam mai bine”. 

Cheltuiește bani pe experiențe care îți vor face ochii să explodeze într-un ”UAAAAAU” complet, mai degrabă decât pe cel mai recent gadget sau moft care îți oferă fericire pe termen scurt.

  1. Reconectează-te cu Pământul,cu  Natura și cu instinctele primare

„Omul este singura creatură care refuză să fie ceea ce este”, așa cum a spus Camus.

Suntem singura specie de pe planetă care a fost complet separată de instinctele noastre – acea parte imensă a noastră care a fost reprimată și înlocuită cu zâmbete false și acea mască purtată la job de la 9-5.

Nietzsche a concluzionat că singurul remediu „pentru boala numită om” a fost „întoarcerea la natură” pentru a reînvia impulsurile noastre primitive suprimate cultural. 

E necesar să punem degetele în pământ, să învățăm să grădinărim, să medităm, să mergem desculți pe iarbă sau pe un câmp deschis, să facem drumeții singuri prin natură, să dormim pe pământ, să învățăm și să experimentăm medicina plantelor. 

Citește mai multe despre beneficiile reconectării cu naturasau despre forest bathing – cea mai rapidă și profundă formă de energizare.

Este incontestabil că am creat o civilizație foarte prosperă, confortabilă și înfloritoare cu mare efort și ingeniozitate. 

Dar partea întunecată a acestei culturi a confortului este că, așa cum au înțeles Colin Wilson și mulți alți mari gânditori, ea reduce ființa umană

Viața confortabilă scade rezistența omului, astfel încât acesta se scufundă în a deveni un leneș neeroic.”

În concluzie, o viață prea confortabilă nu este în avantajul tău. 

Îți atenuează simțurile, instinctele, te transformă într-un animal de casă. 

Îți omoară pasiunea, determinarea, îți diminuează energia vitală care ești dispus să o pui în spatele obiectivelor tale. 

Tot ceea ce îți dorești și încă nu ai… este în afara zonei tale de confort.

Wake Up & LIVE!

Distribuie

Despre Autor
____
Dan Luca este expert în productivitate și în echilibrul dintre profesie și viața personală. El ajută antreprenorii să-și creeze un mod de viață care să pună în echilibru familia, sănătatea, pasiunile, spiritualitatea și profesia, astfel încât să aibă cea mai bună viață posibilă. 

Mă bucură interesul tău!

Lasă-mi te rog datele tale
să te contactez